Test digitální zrcadlovky OLYMPUS E-300

Jaká je pravá digitální SLR zrcadlovka s čipem 8 Mpx OLYMPUS E-300 ? Nevypadá jako zrcadlovka, nemá hranol, zrcátko není sklopné nahoru, prach se neusazuje na čipu. Díky své nízké ceně, 4/3 standardu a kompatibilitě s profesionálním příslušenstvím řady E bude určitě zajímavým členem rodiny digitálních zrcadlovek.

Ty největší novinky E-300 jsou však ukryty uvnitř těla. Již první pohled za objektiv je překvapivý. Zrcátko se totiž nesklápí nahoru, ale do strany. To je nutné pro zcela nový zrcadlový systém TTL Optical Porro Finder. Jestli hledáme na této zrcadlovce pentaprismatický hranol, tak marně. Celá soustava zmíněného systému je tvořena pouze zrcadly. Schema systému si můžete prohlédnout na přiloženém obrázku. Další „vychytávka“ (použitá již v E-1) je ultrazvukové čištění CCD sensoru. To probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění lze vyvolat i kdykoliv jindy. Jistě vás napadne, kam mizí ten oklepaný prach ze senzoru. Je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem.

TTL Optical Porro Finder Zrcadlo

Rozměry těla E-300 jsou jen 146,5(š) x 85 (v) x 64(t) mm a váha 580g. Při denním nošení fotoaparát majitele příliš neobtěžuje ani svou váhou, ani rozměry. U této kategorie fotoaparátu pochopitelně záleží především na příslušenství, které používáme.

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-300 je použito senzoru KODAK KAF-8300CD, 4/3 typ, progresivní Full Frame Transfer CCD RGB, o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je vybavený anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Dále je obraz zpracováván procesorem TruePic turbo. Barevné profily sRGB/Adobe RGB. Lze zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 400 nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400 s možností rozšíření o ISO 800 a ISO 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programové eliminaci nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí redukce šumu. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátech RAW, TIFF nebo JPEG (s komprimací SHQ, HQ, SQ, SQ v sedmi velikostech). Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování – Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě pracuje v rozmezí 3 – 17 EV ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, při nízké hladině osvětlení a zvláště na nekontrastních přechodech se nejeden problém vyskytl. Od toho má SLR zrcadlovka matnici, na kterou můžeme ostřit ručně. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření a manuální ostření. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením).

Ještě se vrátím k ručnímu zaostřování. To považuji u SLR zrcadlovky za podstatné. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu a ten pohybuje optickou soustavou na požadovanou stranu. Toto řešení např umožňuje v menu zvolit způsob otáčení prstence, na jaký jsme z analogové zrcadlovky zvyklí (některé mají nekonečno vlevo, některé vpravo). Osobně by mně lépe vyhovovalo přímé machanické ovládání optické soustavy. Ale to je věc názoru.

Hledáček a LCD displej – TTL hledáček se zrcadlovou soustavou (Optical Porro Finder) má E-300 dobře ergonomicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. Uprostřed pevné matnice (typ Neo Lumicron Mat) jsou vyznačeny zaostřovací zóny, na pravém okraji matnice je malý informační panel. Bez přerušení je tedy fotograf informován o cloně, času, nastavení bílé, o stavu zábleskového zařízení, o korekcích expozice, o způsobu měření expozice, o stavu akumulátoru a o nastaveném režimu. Dále jsou zde informace o počtu snímků při sériovém snímání, značky správného zaostření a aretace zaostření. V TTL hledáčku je na matnici vidět 94% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1×. Hledáček je vybavený krytkou pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Jako zvláštní výbavu lze k hledáčku pořídit očnici. V balení je typ EP-3. S hledáčkem se mně pracovalo dobře, při ručním zaostřování bych přivítal nějaké ostřící pomůcky, například mikrorastr, ale matnice je opravdu velmi jemná a lze na ní zaostřit celkem dobře. Za špatnývh světelných podmínek ( ty byly během testování téměř stále) se mně zdál hledáček dost tmavý, nemohu však posoudit jeho světlost s jiným objektivem.

E-300 zadní stěna Displej

Barevný TFT LCD displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 134 000 px a uhlopříčkou 4,6 cm je pevně umístěn na zadní stěně fotoaparátu. Jeho jas lze regulovat v +/- sedmi krocích. Svojí funkci informačního a kontrolního panelu plní bez připomínek. Obraz na něm je ostrý a jasný.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavol Bottka
    Pavol Bottka
    14.02.2005 20:57

    Mal by som na autora článku otázku. Je možné na E 300 použiť tak isto adaptér na využitie manuálnych Zuiko OM objektívov ako u E 1. Je mi jasné, že to funguje u E1 bez autofokusu, ale pre mňa by to bola vyriešená otázka pre digitál. Chápem, že pre niekoho je formácia Canon/Nikon lepšia no ceny dobrých objektívov výrazne prevýšia ceny digi tiel a do toho sa mi teraz nechce investovať .

  • Tom D Tom Dosoudil
    Tom D Tom Dosoudil
    23.02.2005 17:38

    Myslím si, že Olympus se pokusil alespoň o vývoj. Je potřeba si uvědomit, že ne všichni majitelé zrcadlovek hledají senzace na koncertech nebo při focení jednodušších blondýn. Tací fotografové by měli zůstat u svých dosavadních značek a pitvat se v šumech, atd. Systém E nabízí bezesporu něco úplně jiného, je to potřeba brát v úvahu.

  • Jiří Mikulec Shadow
    Jiří Mikulec Shadow
    08.09.2005 13:56

    Shadow
    Jsem uživatel E-300 (To pro začátek a rozhodně se za to nestydím) Pořídil jsem ho za 30 a to rovnou se dvěma ob. 14-45 a 40-150. Fotím vše možné ať krajinky, portréty tak i reportážní fotky. Přiznávám že jsem v tomto oboru začátečník. Ale E-300 je pro člověka jako já to nej co může mít za super cenu. To co jsem se tu dočet mi chvilkama přišlo jako naprosto zcestné (pro srovnání asi jako názory skína na cikána, prostě nepřístupný k žádné kompromisu). Doopravdy objektivních názorů moc nebylo. Pro srovnání mi to přijde jako klasický spor co je lepší jestli AMD nebo Pentium, když zapátráte v paměti tak si možná i vzpomenete že i výrobců procesorů bylo víc a dokonce i ten největší dělal kroky vedle a co na to my uživatelé? Stejně jsem to kupovali za hoňkou za větším číslem u jednotky Mhz (doopravdy je tak potřebujete) A jak čs běžel tak výrobců ubylo a zůstali jen ty největší a je jen na uživateli pro který se rozhodně a stejné to bude i u fotoaparátů. A stejné mi to připadalo i u některých vašich komentů (nezvládá ISO 800 je to šmejd a hotovo už to neřeším) Měl jsem tu čet už mluvit s několika osobami co v digi už nějakou dobu dělají. Na otázku ISO vždy znělo 100 - 200 nač větší je to zbytečné. A upřímně řečeno I s EOS 1D se dá pořídit fotka na hovno, pro ty méně chápající myslím si že je to hlavně o umu fotografa a penězích co do toho chce člověk do toho dát. Takový člověk i když to ruky dostane roťák za 3.50 na jedno použití tak sním udělá fotky nad kterýma se bude uživatel zrcadlovky slintat. Podle mě to rozhodně není špatný přistroj, má některé své mouchy ale co je nemá. Takže já tento stroj uživatelům jako jsem já vřele doporučuji. Za cenu 30000 to máte v double Kit s 1gb kartou. .))

  • Navážka
    Navážka
    04.01.2007 20:17

    Celkem by mě zajímalo, jak se změnily místní názory po těch skoro dvou letech...
    Vlastním E-300, kromě Zuika 14-45 mám ještě Sigmu 55-200 a uvažuju o 7-14 a jsem plně spokojen. Standardně fotím na ISO 100, málokdy dám vyšší a maximum, co jsem použil je ISO 800, které není nepoužitelné, jak někteří lidé tvrdí...
    Takže je celkem jisté, že až bude potřeba vyměnit tělo, bude to opět Oly, jenom doufám, že udělají nějakého nástupce E-1 a vezmou v potaz připomínky uživatelů...

  • Miloš Etlík
    Miloš Etlík
    14.03.2007 21:32

    Ahoj mám Oly-E300 a jsem spokojen jen ty objektivy to je tragédie zuiko je drahé a OM se špatně shání i když něco jsem koupil a je to celkem ok hlavně 50 1,8 ta je hodně gut. To hlavní je že uvažuji o prodeji a chci přejít mám už klasiku Nikon tak uvidíme jak to dopadne ,ale asi to už nikdo za slušnou kačku nekopí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (39)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram