Test digitální zrcadlovky OLYMPUS E-300

Jaká je pravá digitální SLR zrcadlovka s čipem 8 Mpx OLYMPUS E-300 ? Nevypadá jako zrcadlovka, nemá hranol, zrcátko není sklopné nahoru, prach se neusazuje na čipu. Díky své nízké ceně, 4/3 standardu a kompatibilitě s profesionálním příslušenstvím řady E bude určitě zajímavým členem rodiny digitálních zrcadlovek.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-300 s bleskem a při makrosnímcích.

28 mm 90 mm

Závěr

OLYMPUS E-300 je již svojí cenou určen pro zkušenější fotografy. Díky scénickým režimům a širokým možnostem ručního nastavení uspokojí široké spektrum zájemců. Z dodávaného příslušenství je možné vytvořit spolu s E-300 systém pro mnoho oblastí fotografie. Předpoklady E-300 má, bude záležet na konkrétním fotografovi, jak je využije.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, rychlost Tmavější hledáček
Přehledné ovládání, široké možnosti nastavení Málo snímků při rychlé sekvenci
Čeština (z internetu), výdrž baterie Pouze 3 zaostřovací body
Kompatibilita s E-systémem Jen USB 1.1
Ultrazvukové čištění senzoru, senzor polohy

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavol Bottka
    Pavol Bottka
    14.02.2005 20:57

    Mal by som na autora článku otázku. Je možné na E 300 použiť tak isto adaptér na využitie manuálnych Zuiko OM objektívov ako u E 1. Je mi jasné, že to funguje u E1 bez autofokusu, ale pre mňa by to bola vyriešená otázka pre digitál. Chápem, že pre niekoho je formácia Canon/Nikon lepšia no ceny dobrých objektívov výrazne prevýšia ceny digi tiel a do toho sa mi teraz nechce investovať .

  • Tom D Tom Dosoudil
    Tom D Tom Dosoudil
    23.02.2005 17:38

    Myslím si, že Olympus se pokusil alespoň o vývoj. Je potřeba si uvědomit, že ne všichni majitelé zrcadlovek hledají senzace na koncertech nebo při focení jednodušších blondýn. Tací fotografové by měli zůstat u svých dosavadních značek a pitvat se v šumech, atd. Systém E nabízí bezesporu něco úplně jiného, je to potřeba brát v úvahu.

  • Jiří Mikulec Shadow
    Jiří Mikulec Shadow
    08.09.2005 13:56

    Shadow
    Jsem uživatel E-300 (To pro začátek a rozhodně se za to nestydím) Pořídil jsem ho za 30 a to rovnou se dvěma ob. 14-45 a 40-150. Fotím vše možné ať krajinky, portréty tak i reportážní fotky. Přiznávám že jsem v tomto oboru začátečník. Ale E-300 je pro člověka jako já to nej co může mít za super cenu. To co jsem se tu dočet mi chvilkama přišlo jako naprosto zcestné (pro srovnání asi jako názory skína na cikána, prostě nepřístupný k žádné kompromisu). Doopravdy objektivních názorů moc nebylo. Pro srovnání mi to přijde jako klasický spor co je lepší jestli AMD nebo Pentium, když zapátráte v paměti tak si možná i vzpomenete že i výrobců procesorů bylo víc a dokonce i ten největší dělal kroky vedle a co na to my uživatelé? Stejně jsem to kupovali za hoňkou za větším číslem u jednotky Mhz (doopravdy je tak potřebujete) A jak čs běžel tak výrobců ubylo a zůstali jen ty největší a je jen na uživateli pro který se rozhodně a stejné to bude i u fotoaparátů. A stejné mi to připadalo i u některých vašich komentů (nezvládá ISO 800 je to šmejd a hotovo už to neřeším) Měl jsem tu čet už mluvit s několika osobami co v digi už nějakou dobu dělají. Na otázku ISO vždy znělo 100 - 200 nač větší je to zbytečné. A upřímně řečeno I s EOS 1D se dá pořídit fotka na hovno, pro ty méně chápající myslím si že je to hlavně o umu fotografa a penězích co do toho chce člověk do toho dát. Takový člověk i když to ruky dostane roťák za 3.50 na jedno použití tak sním udělá fotky nad kterýma se bude uživatel zrcadlovky slintat. Podle mě to rozhodně není špatný přistroj, má některé své mouchy ale co je nemá. Takže já tento stroj uživatelům jako jsem já vřele doporučuji. Za cenu 30000 to máte v double Kit s 1gb kartou. .))

  • Navážka
    Navážka
    04.01.2007 20:17

    Celkem by mě zajímalo, jak se změnily místní názory po těch skoro dvou letech...
    Vlastním E-300, kromě Zuika 14-45 mám ještě Sigmu 55-200 a uvažuju o 7-14 a jsem plně spokojen. Standardně fotím na ISO 100, málokdy dám vyšší a maximum, co jsem použil je ISO 800, které není nepoužitelné, jak někteří lidé tvrdí...
    Takže je celkem jisté, že až bude potřeba vyměnit tělo, bude to opět Oly, jenom doufám, že udělají nějakého nástupce E-1 a vezmou v potaz připomínky uživatelů...

  • Miloš Etlík
    Miloš Etlík
    14.03.2007 21:32

    Ahoj mám Oly-E300 a jsem spokojen jen ty objektivy to je tragédie zuiko je drahé a OM se špatně shání i když něco jsem koupil a je to celkem ok hlavně 50 1,8 ta je hodně gut. To hlavní je že uvažuji o prodeji a chci přejít mám už klasiku Nikon tak uvidíme jak to dopadne ,ale asi to už nikdo za slušnou kačku nekopí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (39)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram