Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky OLYMPUS E-300

Jaká je pravá digitální SLR zrcadlovka s čipem 8 Mpx OLYMPUS E-300 ? Nevypadá jako zrcadlovka, nemá hranol, zrcátko není sklopné nahoru, prach se neusazuje na čipu. Díky své nízké ceně, 4/3 standardu a kompatibilitě s profesionálním příslušenstvím řady E bude určitě zajímavým členem rodiny digitálních zrcadlovek.

úvod

E-300 Čelní pohled

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-300 mně k testu zapůjčila firma OLYMPUS C&S s.r.o.. Základní balení obsahovalo: Fotoaparát, popruh na krk, 32MB xD-Picture Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku BCM-2 s Li-Ion akumulátorem BLM-1, objektiv ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6 se sluneční clonou, přední a zadní krytku objektivu, krytku bajonetu E-300, krytku hledáčku E-300, programové vabavení na CD (OLYMPUS Master 1.0), návody na CD a tištěné, záruční list. V zahraničí se také můžeme setkat s názvem OLYMPUS Evolt E-300.

Konstrukce

E-300 Zepředu E-300 Zezadu
Set

Tělo – Konstrukce těla OLYMPUS E-300 má základ v hliníkovém jádru doplněném horním plášťem z hliníku. Ostatní díly jsou plastové. Tělo je malé, lehké, dobře se drží za pogumovaný nálitek. Pravá ruka může pohodlně ovládat všechny nastavovací prvky včetně dvoupolohové spouště. Pár tlačítek zbylo i pro levou ruku, ale s tou se počítá především při obsluze objektivů. Nestalo se mně, že bych nechtěně něco mačkal, nebo mně něco vadilo v obsluze fotoaparátu. Ergonomie je u E-300 opravdu propracovaná. Zepředu má E-300 pouze bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť a páčka vypínače fotoaparátu. Zlava má E-300 pod kryty z měkkého plastu vyvedeny konektory napájení, USB a A/V. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu je vše ostatní. Nad LCD displejem hledáček s dioptrickou korekcí, ovládání vestavěného blesku, tl. AEL a tl. Měření. Po levé straně displeje soubor pěti tlačítek ovládajících zábleskové režimy, nastavení bílé, nastavení kvality snímku, „koš“ pro mazání snímků a info na LCD displeji. Po pravé straně LCD displeje jsou tlačítka zpětného přehrání, menu, potvrzovací tl. OK a křížový ovladač s vyvedenými funkcemi nastavení měření, korekce, nastavení AF a nastavení citlivosti ISO. Na spodní stěně E-300 je již jen kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Baterie Paměťové karty
USB

Ty největší novinky E-300 jsou však ukryty uvnitř těla. Již první pohled za objektiv je překvapivý. Zrcátko se totiž nesklápí nahoru, ale do strany. To je nutné pro zcela nový zrcadlový systém TTL Optical Porro Finder. Jestli hledáme na této zrcadlovce pentaprismatický hranol, tak marně. Celá soustava zmíněného systému je tvořena pouze zrcadly. Schema systému si můžete prohlédnout na přiloženém obrázku. Další „vychytávka“ (použitá již v E-1) je ultrazvukové čištění CCD sensoru. To probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění lze vyvolat i kdykoliv jindy. Jistě vás napadne, kam mizí ten oklepaný prach ze senzoru. Je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem.

TTL Optical Porro Finder Zrcadlo

Rozměry těla E-300 jsou jen 146,5(š) x 85 (v) x 64(t) mm a váha 580g. Při denním nošení fotoaparát majitele příliš neobtěžuje ani svou váhou, ani rozměry. U této kategorie fotoaparátu pochopitelně záleží především na příslušenství, které používáme.

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle OLYMPUS E-300 je použito senzoru KODAK KAF-8300CD, 4/3 typ, progresivní Full Frame Transfer CCD RGB, o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je vybavený anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Dále je obraz zpracováván procesorem TruePic turbo. Barevné profily sRGB/Adobe RGB. Lze zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 400 nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400 s možností rozšíření o ISO 800 a ISO 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programové eliminaci nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí redukce šumu. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátech RAW, TIFF nebo JPEG (s komprimací SHQ, HQ, SQ, SQ v sedmi velikostech). Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování – Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě pracuje v rozmezí 3 – 17 EV ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, při nízké hladině osvětlení a zvláště na nekontrastních přechodech se nejeden problém vyskytl. Od toho má SLR zrcadlovka matnici, na kterou můžeme ostřit ručně. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření a manuální ostření. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením).

Ještě se vrátím k ručnímu zaostřování. To považuji u SLR zrcadlovky za podstatné. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu a ten pohybuje optickou soustavou na požadovanou stranu. Toto řešení např umožňuje v menu zvolit způsob otáčení prstence, na jaký jsme z analogové zrcadlovky zvyklí (některé mají nekonečno vlevo, některé vpravo). Osobně by mně lépe vyhovovalo přímé machanické ovládání optické soustavy. Ale to je věc názoru.

Hledáček a LCD displej – TTL hledáček se zrcadlovou soustavou (Optical Porro Finder) má E-300 dobře ergonomicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. Uprostřed pevné matnice (typ Neo Lumicron Mat) jsou vyznačeny zaostřovací zóny, na pravém okraji matnice je malý informační panel. Bez přerušení je tedy fotograf informován o cloně, času, nastavení bílé, o stavu zábleskového zařízení, o korekcích expozice, o způsobu měření expozice, o stavu akumulátoru a o nastaveném režimu. Dále jsou zde informace o počtu snímků při sériovém snímání, značky správného zaostření a aretace zaostření. V TTL hledáčku je na matnici vidět 94% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1×. Hledáček je vybavený krytkou pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Jako zvláštní výbavu lze k hledáčku pořídit očnici. V balení je typ EP-3. S hledáčkem se mně pracovalo dobře, při ručním zaostřování bych přivítal nějaké ostřící pomůcky, například mikrorastr, ale matnice je opravdu velmi jemná a lze na ní zaostřit celkem dobře. Za špatnývh světelných podmínek ( ty byly během testování téměř stále) se mně zdál hledáček dost tmavý, nemohu však posoudit jeho světlost s jiným objektivem.

E-300 zadní stěna Displej

Barevný TFT LCD displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 134 000 px a uhlopříčkou 4,6 cm je pevně umístěn na zadní stěně fotoaparátu. Jeho jas lze regulovat v +/- sedmi krocích. Svojí funkci informačního a kontrolního panelu plní bez připomínek. Obraz na něm je ostrý a jasný.

Otevřený blesk

Vestavěný blesk – je umístěn mírně vpravo nad objektivem. Je vidět snahu dostat reflektor blesku co možná nejvýše , aby nevrhal přes konstrukčně delší objektivy stín. Přesto, při fotografování s dodávaným zoomem, tento vržený stín vznikl při použití sluneční clony a zoomu na ohnisko 14 – 25 mm. Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). Jeho výkon (směrné číslo cca 11 při 100 ASA, nabíjení cca 5–7 sec) není velký, ale stačí pro přisvětlení, rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít jde též starších blesků, vybavených jen středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-300.

FL-36

Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách, při spodní hranici ohniska jsou rohy nepatrně tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

Objektiv – V setu s E-300 je dodáván levnější objektiv ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6. Jde o novinku v řadě již dodávaných objektivů. Má poměrně malou světelnost, ale jeho kresba je slušná. Mechanicky funguje výborně, vše se posouvá a otáčí hladce, bez drhnutí a při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky.

ZUIKO DIGITAL 14-45mm ZUIKO DIGITAL 40-150mm

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem pod voličem režimů na horní stěně E-300. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice Nastavovacím kolečkem pod voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Kdybychom ještě tápali, co zvolit, jsou zde scénické režimy: Krajina, Portét v krajině, Noční scéna, Portrét v noci, Ohňostroj, Západ slunce, Portrét, High Key (vysoký jas snímku), Makro, Dokument (vysoký kontrast snímku), Muzeum, Sport, Pláž a sníh a Svíčka. Všechny tyto scénické režimy opět nastaví parametry E-300 optimálně pro zvolený motiv. Stav ukládání snímku indikuje červeně blikající led dioda umístěná na zadní stěně pod voličem režimů. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-300 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu.

E-300 zadní stěna Ovládání

Expozici nám dovolí E-300 nastavit v programových nastaveních od 2 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3 nebo 1/2 EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlohé časy do 60-ti sec. A čas B (bulb), který sice není neomezený po dobu stisku spouště, ale může dosáhnout až 8-mi minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.

Displej

Menu – Zde můžeme vytvářet další nastavení, které nám pomůžou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, podle barevné teploty (12 pozic od 3000 st. K do 7500 st. K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Žárovka, Zářivka a ručně, jedním dotykem . Užitečná je možnost pořídit snímky v černobílé stupnici, nebo v sepiovém tónu. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnot korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru (Cleaning mode). Důležitý je i autobracketing (až 5 snímků s krokem 1/3 EV – 1 EV). Dobrou pomůckou je samozřejmě funkce Histogram. Možností nastavení v menu je samozřejmě daleko více, uvádím jen ty, které pokládám za důležité, nebo zajímavé. Ostatní je velmi podrobně popsáno v návodu k obsluze E-300.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 10×). Obrázky na displeji jsou ostré, jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky můžeme oříznout na zvolený výřez, nebo celkově zmenšit. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,1 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání , utvořit Slideshow, přehrát na TV a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je E-300 vybavená pouze pomalým portem USB 1.1. Snímky lze v PC zpracovat dobrým dodaným softwarem.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd..

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je v uvedené tabulce. Volbu jazyků můžeme instalací z internetu rozšířit i o češtinu.

SETUP

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-300 první snímek do 2 sec při širokoúhlé optice a do 2,6 sec. s teleobjektivem. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,26 – 1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,5 sec v nastavení vysoká rychlost (5 snímků JPEG -HQ). Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,1sec.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je především dána kvalitou optiky. U testovaného přístroje bylo hodně znát nastavení ostrosti snímku. Při středním nastavení se mně jevil obraz měkčí, ale nebyl problém jej nastavením ostrosti udělat perfektně ostrý, s jasně definovanými přechody tonalit a bez viditelných změn. Co se týká měření expozice, občas byly snímky podexponované, ale ne tak, že by nešly opravit v PC. Výskyt šumu byl v „normálním“ rozsahu citlivostí ISO 100 – ISO 400 nepatrný, rušivě působil až v „rozšířených“ citlivostech ISO 800 a ISO 1600. Rušil hlavně svým berevným charakterem. 8 Mpx čip je vynikající a nabízí fotografovi velký potenciál k práci za různých situací. V podstatě, tak jako u analogových zrcadlovek, celý systém si fotograf modifikuje sám, balíkem příslušenství, které pořizuje pro konkrétní práci. Samotné tělo E-300 bude kvalitu obrazu jen podporovat.

Příslušenství

V příslušenství je doména digitálních SLR zrcadlovek. Pro E-300 byly vyvinuté další objektivy systému 4/3 jako v setu dodávaný ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6. E-300 je kompatibilní se všemi objektivy řady Olympus E-System s ohnisky od 11 do 300 (22–600mm) včetně nového objektivu ZUIKO DIGITAL 40–150mm (80–300mm), f3,5–4,5 Může však používat celý systém příslušenství pro E-1, který se již běžně dodává.

Na trhu již jsou:

Do jara 2005 na trhu mají být, nebo se již nedávno objevily:

Z dalšího nového příslušenství je, nebo do jara 2005 bude:

Nové příslušenství HLD-3
Olympus E-systém

Rád bych ještě jednou upozornil na možnost nahrání češtiny z internetu přímo do E-300. Mohu se mýlit, ale domnívám se, že jde o jedinou digitální SLR zrcadlovku s touto možností na trhu. Celá operace nahrání češtiny je popsána v samostatném článku.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-300 s bleskem a při makrosnímcích.

28 mm 90 mm

Závěr

OLYMPUS E-300 je již svojí cenou určen pro zkušenější fotografy. Díky scénickým režimům a širokým možnostem ručního nastavení uspokojí široké spektrum zájemců. Z dodávaného příslušenství je možné vytvořit spolu s E-300 systém pro mnoho oblastí fotografie. Předpoklady E-300 má, bude záležet na konkrétním fotografovi, jak je využije.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, rychlost Tmavější hledáček
Přehledné ovládání, široké možnosti nastavení Málo snímků při rychlé sekvenci
Čeština (z internetu), výdrž baterie Pouze 3 zaostřovací body
Kompatibilita s E-systémem Jen USB 1.1
Ultrazvukové čištění senzoru, senzor polohy