Andrej Macenauer: nová kniha Noční obloha – Naučte se fotografovat krajinu v noci

V nabídce nakladatelství Zoner Press je od 11. 11. 2020 k dostání horká novinka Andreje Macenauera - kniha "Noční obloha – Naučte se fotografovat krajinu v noci". Tato kniha je vhodná pro začátečníky i pokročilé a provede vás krok za krokem vším, co musí fotograf noční oblohy znát. Můžete se naučit fotografovat například Mléčnou dráhu, polární záře, meteory, zatmění Slunce a Měsíce nebo i objekty hlubokého vesmíru. Kniha je doplněna mnoha doprovodnými fotografiemi z celého světa. V rozhovoru jsme aktualizovali video, kde Andrej svou knihu představuje.

11. listopadu se v nabídce nakladatelství  Zoner Press objevila čerstvě vydaná publikace s názvem Noční obloha – Naučte se fotografovat krajinu v noci, jejímž autorem je fotograf, zakladatel Fo­toInstitut.cz a spoluzakladatel webu FotoAparát.cz An­drej Macenauer. Kniha je určena jak začátečníkům, tak pokročilým a na více než 200 stranách v ní najdete vše potřebné pro focení noční oblohy pomocí fotoaparátu a stativu na jednom místě. Při příležitosti vydání knihy jsem se autora zeptal na několik otázek. 

Současně Vám Andrej knihu představuje (včetně časosběrů a fotografií) v tomto videu:

Co vše se ve tvé nové knize čtenář může dozvědět?

Chtěl jsem dát dohromady knihu, kde najdu vše o fotografování  noční oblohy na jednom místě.

Velmi důležité je porozumět základům fotografické techniky, aby hvězdy nebyly rozmazané pohybem Země, špatným zaostřením nebo nezapadly v šumu díky špatné expozici. Stále více musíme bojovat i se světelným znečištěním. Kapitoly Teoretické základy astrofotografie, Fotografická technika pro noční krajiny a Praxe v širokoúhlé astrofotografii jsou hlavně pro ty, kteří chtějí věcem více technicky porozumět.

Vesmírné krajiny jsem rozdělil na hvězdné krajiny s Mléčnou dráhou a souhvězdími, krajiny za svitu Měsíce, krajiny za západu a před rozbřeskem a fotografie s hvězdnými drahami. K tomu ještě přistupují meteority, polární záře, zatmění Slunce a Měsíce nebo fotografie za svitu vnitřní energie naší planet – horké lávy. Je zde i kapitola věnovaná objektům hlubokého vesmíru – jak vyfotografovat běžnou fotografickou technikou i největší cizí galaxie, hvězdokupy a mlhoviny.

Kdo by si měl tvoji knihu koupit, komu je především určená? Začátečníkům nebo spíše pokročilejším fotografům?

Kniha je určena pro obě tyto skupiny. Začátečníkům doporučuji prohlédnout si fotografie, kde jsou expoziční nastavení a přečíst si části knihy věnované praxi. Začni fotografovat snímky jedním záběrem tak, aby měly dobrou kompozici. Pokročilejším fotografům pak doporučuji zlepšit kvalitu snímků průměrováním vícenásobných expozic a později vyzkoušet práci s malou cestovní astronomickou montáží. Objev místa a kompozice jsou vždy to nejdůležitější, co ti udělá radost.

Kam všude po světě ses podíval pro pořízení použitých snímků? Vracel ses na některá místa? Kde jsi fotil noční oblohu nejvíce?

Jak dokazují mé fotografie s nočníkem na Špičáku, jsem doma na Šumavě. Tady mám místa v blízkosti Kašperských Hor na rychlé výpady, jakmile se vyjasní. Vím, kde jsou zajímavé stromy, kříže, linie, stavby atd., které se hodí do popředí. I tak vždy příroda nachystá překvapení. Baví mě objevovat nová místa. Nemám rád příliš profláknuté fotopointy, i když jsou nádherné – břízka na Chalupské slati atd. Také nemám rád pozměněnou realitu a příliš brutální úpravy v počítači.

Z hlediska noční oblohy je fantastická poušť Atacama a hornaté Altiplano v Chile, nebo Namibie. Můžeš tu navíc vidět jižní oblohu s Jižním Křížem nebo souputníky Mléčné dráhy, Velké a Malé Magellanovo mračno. Na polární záře mám nejraději Island, kam jsme podnikli už řadu fotoexpe­dic, v knize je i fotografie ze sopečné činnosti sopky Bárðar­bungy v září 2014. Zatmění Slunce jsem fotografoval naposledy v USA a v roce 1999 v Maďarsku na film. Jako další místo s minimálním světelným znečištěním pak volím Himálaj, kterou spojuji s trekem ve vysokých horách.

Jak ses vůbec dostal k focení noční oblohy a jak dlouho ji fotíš?

Krajinu jsem až do roku 2009 fotografo­val Pentaxem 645 na svitkový diapozitivní film. Ten měl maximální citlivost ISO 400. To stačilo jen na hvězdné dráhy. Manželka Helena mi koupila Canon 5D Mark II, abych si přestal půjčovat Canon 5D a já najednou mohl fotit s ISO 6400. Zářící Mléčnou dráhu jsem znal z Himálaje. První pěknou fotku – panorama jezera Tso Moriri jsem vyfotil v roce 2012 v Ladaku v Indii na hranici s Tibetem. Stačily pak jen minimální úpravy v počítači, aby byla jasná. Nejprve jsem si myslel, že u nás je již obloha tak znečistěná a s vysokou vlhkostí, že to zde nepůjde. Pak jsem vyfotografoval Mléčnou dráhu v Kašperských Horách nad kostelem. Najednou Šumavu, kterou znám dobře ve dne, jsem začal znovu poznávat v noci. Objevil jsem nový svět vesmíru nad místy, která důvěrně znám.

Kdy tě napadlo, že na toto téma napíšeš knihu?

Asi před třemi roky. Měl jsem už hodně fotek ze Šumavy a svoje krajinářské workshopy jsem začal doplňovat o noční krajiny. Šumava, s nejtmavší oblohou v Čechách, k tomu vybízí. Když člověk začne něco učit, nutí ho to makat, aby byl stále před svými studenty…

Co bylo při psaní nejtěžší?

Kniha nemůže úplně nahradit praxi jako třeba na  workshopu, kdy můžeš přímo pozorovat, co dělá lektor. Přesto jsem se snažil věci podrobně popsat. Jsem rád, že se mi také povedlo dohledat fotografie z rozsáhlého ar­chivu. Jako přednost vidím, že text v knize je doplněn velkým množstvím fotografií s popisky jak aktuálních, tak dřívějších z archivu.

Od vydání tvé první knihy „Naučte se fotografovat krajinu“ uplynulo již 8 let. Kdy jsi začal pracovat na knize „Noční obloha – Naučte se fotografovat krajinu v noci“?

Canon 5D Mark II jsem dostal k vánocům 2009 a hned v lednu jsme vyrazili s manželkou do Etiopie, odkud jsou v knize noční snímky lávy. Kniha „učebnice“ je pracný projekt a dá se říci ekonomický nesmysl. Na knize jsem pracoval tři roky a postupně jsem ji doplňoval a upravoval. U knihy je důležité, aby si zachovala dlouhodobější platnost. Internetu nemůže konkurovat v rychlosti, může však lépe dodat strukturu a souvislosti.

Plánuješ do budoucna ještě vydání nějaké další publikace?

Plány by byly. Mám hodně nafotografováno tady na Šumavě. Nakladatelství se musí vydání knihy vyplatit a dotace bohužel neumím. Takže uvidíme.

Děkuji za rozhovor!

Kniha Noční obloha – Naučte se fotografovat krajinu v noci je nyní k dostání v e-shopu Zoner Press i s 30% slevou

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram