Recenze: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G nabízí 108 Mpx i dva teleobjektivy

V této recenzi se podrobně podíváme na novou vlajkovou loď od Samsungu. Model Galaxy S21 Ultra 5G na své zadní straně nabídne rovnou 4 objektivy - ultraširokoúhlý, základní a dva teleobjektivy. U těch zaujme například optická stabilizace, skládání pixelů nebo spolehlivé a rychlé ostření. Samsung dále nasadil špičkový 120Hz displej, který v současnosti nenajde konkurenci. O vysoký výkon se stará procesor Exynos 2100. Několik snímků jsme porovnali i s největším rivalem - iPhonem 12 Pro Max.

Úvod

Částečně zakřivený displej modelu Galaxy S21 Ultra je opravdu obrovský s uhlopříčkou 6,8 palce a max. rozlišením 3400 × 1440 pixelů (516 pixelů na palec). Podání barev je špičkové a v nastavení jej lze ještě upravit. Obnovovací frekvence je 120Hz, přičemž se přizpůsobuje podle právě prohlíženého obsahu. Pokud sledujete statický obsah, frekvence se automaticky sníží a ušetříte tak procenta baterie. Samsung opakovaně nasazuje na své mobily ty nejlepší displeje na trhu, kterým je letos právě tento.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Samsungy řady S21 Ultra pohání výkonný osmijádrový procesor Exynos 2100. Námi testovaná verze nabízí dále 256 GB úložného prostoru a 12 GB RAM. Je možné zakoupit i výkonnější verzi s 512GB úložiště a 16 GB RAM. Slot na microSD karty byl oproti loňskému modelu S20 odstraněn. Operační systém je klasicky Android s nadstavbou One UI 3.1. Obsah z mobilu jde jednoduše přenášet i na monitor či televizi pomocí systému DeX. Samozřejmostí už je podpora 5G nebo eSIM. Jako bonus letos dostal Samsung Galaxy S21 Ultra podporu S Pen.

Odemykání telefonu je pohodlné a bezpečné díky ultrazvukové čtečce otisků prstů v displeji. U loňského modelu jsem ji vystavil kritice za občasnou nespolehlivost, teď již byla vylepšena a funguje bezproblémově. Někdy ale nemusíte na zhasnutém displeji přesně odhadnout místo, kam prst přiložit.

Dostatečnou výdrž zajišťuje 5 000mAh baterie. Nabíjet je možné bezdrátově 15W a drátově 25W přes USB-C. Samozřejmostí je i reverzní nabíjení, kterým můžete bezdrátově nabíjet z telefonu např. sluchátka. V balení ale nově letos chybí nabíjecí adaptér i sluchátka.

Luxusně působící konstrukce je s certifikací IP68 odolná proti prachu i vodě.

Fotoaparát

Jen připomenutí, fotoaparát u předchozího modelu S20 Ultra z počátku nedosahoval dobrých výsledků a až po mnoha softwarových aktualizacích se jej podařilo vylepšit na patřičnou úroveň. To jen dokazuje, že u mobilů dnes nezáleží ani tak na použité optice, jako na softwaru a umělé inteligenci. Největší potíže ale modelu S20 Ultra zůstaly, čímž bylo makro a ostření.

Samsung Galaxy S21 Ultra je dostupný ve více barevných provedeních

Letos se tedy od Samsungu očekává, že napraví chyby z loňské vlajkové lodi. U modelu Galaxy S21 Ultra nás na zadní straně telefonu uvítají celkem 4 objektivy. Celkový design modulu fotoaparátu budil již při uvedení emoce a ne každému zřejmě padne do oka. Mezi nejvýraznější vlastnosti z objektivů patří nepochybně 108Mpx hlavní snímač s optickou stabilizací, který skládá 9 pixelů do jednoho a je možné fotit i v plném 108Mpx rozlišení. Sekunduje mu zábavný ultraširokoúhlý objektiv s působivým 13mm ohniskem. A nakonec je nutné zmínit dvojici teleobjektivů s ekvivalentem 72mm a 240mm. Je nutné zmínit, že oba teleobjektivy jsou opticky stabilizované. Barevné podání všech objektivů se podařilo dobře sladit, ale občas v uvidíte menší rozdíl. Při focení všemi objektivy vám pomáhá umělá inteligence, která automaticky rozpozná fotografovaný objekt a podle toho upraví expozici. I slabiny, které známe z S20 byly napraveny – ostření je přesnější a rychlejší a na makro už je tento fotomobil také uzpůsoben. Video lze natáčet až do kvality 8K.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Pro milovníky selfie se na přední straně nachází 40Mpx fotoaparát, který umí skládat 4 pixely do jednoho. I tento objektiv disponuje spolehlivým PDAF ostřením, dvěma úhly záběru (širší a užší), které umí měnit i automaticky, podle počtu fotografovaných osob. Dokáže dokonce natáčet video v kvalitě 4K/60 FPS.

Přehled objektivů:

Rozlišení Světelnost Velikost senzoru Velikost pixelů Ekvivalent ohniskové vzdálenosti Ostření Optická stabilizace
Primární objektiv 108Mpx f/1.8 1/1.33″ 0.8μm 24mm laserové PDAF ANO
Ultra-širokoúhlý objektiv 12Mpx f/2.2 1/2.55″ 1.4μm 13mm Dual-Pixel AF NE
Teleobjektiv 1 10Mpx f/2.4 1/3.24″ 1.22μm 72mm Dual-Pixel AF ANO
Teleobjektiv 2 10Mpx f/4.9 1/3.24″ 1.22μm 240mm Dual-Pixel AF ANO
Selfie fotoaparát 40Mpx f/2.2 ? 0.7µm 26 mm PDAF NE

Video: 4320p/24 FPS (jen u primárního objektivu), 2160p/60/30 FPS, 1080p/60/30 FPS, HDR10+

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ultraširokoúhlý objektiv

Tento objektiv disponuje velmi působivým 13mm ohniskem (úhel záběru 120 stupňů) a zachytíte s ním opravdu hodně prostoru. Jeho rozlišení je 12Mpx při světelnosti f/2.2. U tohoto objektivu nedošlo od minulého modelu k žádným technickým změnám, vlastnosti jsou stejné. Už u modelu S20 Ultra však fotil perfektně. Korekce zkreslení je kvalitní, zejména odstranění soudkovitosti a srovnání linií. Jako jediný ze čtveřice objektivů u tohoto mobilu nedisponuje optickou stabilizací. Je škoda, že se nedočkal tento „širokáč“ inovace, která jej mohla posunout ještě dále.


srovnání ultraširokoúhlého a primárního objektivu

Hlavní objektiv

Hlavní změnou u primárního objektivu oproti tomu u modelu Samsung Galaxy S20 Ultra je nepochybně změna systému ostření, které je nově laserové a díky tomu podstatně rychlejší i spolehlivější. Světelnost dosahuje hodnoty f/1.8. Důležité je zmínit i to, že tento snímač má optickou stabilizaci. Rozlišení objektivu je 108Mpx, přičemž buď můžete dovolit telefonu skládat 9 pixelů do jednoho, kdy dosáhnete výsledného 12Mpx rozlišení, nebo zvolit plné 108Mpx rozlišení. Tím se dostanete až na 12000 × 9000 px, což představuje kolem 25MB výslednou velikost.


12Mpx (skládáním pixelů)

108Mpx

Teleobjektivy

U Samsungu Galaxy S21 Ultra není pouze jeden teleobjektiv, ale dokonce dva. Oba disponují 10Mpx, přičemž první má ekvivalent 72mm a světelnost f/2.4, druhý 240mm a světelnost f/4.9. To představuje 3násobné a 10násobné optické přiblížení. Maximální přiblížení je i u letošní vlajkové lodi třídy S od Samsungu 100×. Stonásobné přiblížení má opět spíše marketingovou funkci, ale i přesto došlo k menšímu zlepšení kvality výstupu. Ani tak ale výsledky u tohoto extrémního zoomu nejsou příliš použitelné, nehledě na to, že je problém vůbec udržet fotografovaný předmět v úhlu záběru. Použitelné výsledky výstupu dosáhnete přibližně do 30× přiblížení. Při zoomování jsou zde kombinována data z více snímačů, což je určováno automaticky.


3× zoom

10× zoom

3× zoom

10× zoom

100× zoom

3× zoom

10× zoom

100× zoom

Video

Video je možné natáčet u všech objektivů v kvalitě 8K/24 FPS, 4K/60 a 30 FPS, Full HD/60 a 30 FPS. Od kvality 4K/30 FPS můžete mezi jednotlivými objektivy v průběhu záznamu přepínat. U 8K videozáznamu počítejte s tím, že 1 minuta zabere v paměti kapacitu zhruba 600MB. Z pořízených 8K videí můžete ještě jedním stiskem v galerii vytvářet i fotografie. Mezi zajímavé vychytávky patří možnost natáčení předním i zadním objektivem současně.

Video 4K / 60 FPS

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram