Podzimní aktualizace Zoner Photo Studio X: Více lokálních úprav, nová Luma křivka a varianty souborů

Program pro správu a úpravu fotek Zoner Photo Studio X se v podzimní aktualizaci zaměřuje zejména na modul Vyvolat a přináší lokální úpravy barev, novou Luma křivku a více variant úprav u jedné fotky.

Změny barev i lokálně

Barvy je s podzimní aktualizací nově možné upravovat i jen v části vyvolávané fotky. Zapracovali jsme totiž na lokálních nástrojích, které jsme obohatili o Tonální křivku, Barevné korekce a volbu intenzity krytí masky. Jsou na fotce dvě stejná červená auta a vy chcete změnit namodro jen jedno? Žádný problém.

Různé varianty jedné fotky

Nyní mohou uživatelé vyzkoušet mnoho verzí úprav, aniž by bylo potřeba zbytečně fotky duplikovat. Stačí vytvořit variantu fotky, v podstatě virtuální kopii, která nezabírá téměř žádné místo na disku. Původní fotka může zůstat se základními úpravami, jednu variantu upraví preset a další doladí barevné tónování. Vše bude zároveň přehledné díky možnosti pojmenování variant a přiřazení hvězdiček a popisků.

Volitelná intenzita presetu

Presety jsou oblíbenou funkcí Zoner Photo Studia X, nemusí ale za každých okolností stoprocentně odpovídat představě fotografa. Přinášíme proto možnost ovládání intenzity presetu, kdy se uživatel sám rozhodne, do jaké míry chce preset aplikovat.

Nová Luma křivka

V podzimní aktualizaci představujeme také novou Luma křivku. Ta při úpravě fotky lépe zachovává původní úroveň saturace barev. Funkci uživatel ocení třeba u portrétů, kde nechce ovlivnit sytost pleťové barvy. Mezi křivkami lze navíc jednodušeji přepínat a zadávat ručně hodnoty bodů.

Automatické srovnání linií

Kus práce za fotografa nyní odvede automatické srovnání linií. Funkce vyvinutá ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně rozpozná linie na fotce a podle nich fotku narovná. Inteligentní mód navíc sám vyhodnotí, do jaké míry je vhodné úpravu aplikovat, aby nedošlo k příliš výrazné deformaci obrazu.

Orientace v provedených úpravách

Nepatrnou, ale zato velmi užitečnou novinkou je indikace provedených úprav ve fotce. Všechny použité nástroje, křivky a barevné úpravy jsou nově označeny viditelným bodem. Uživatel tak okamžitě zjistí, co už na fotce pozměnil.

Vylepšené fotopředměty

V modulu Vytvořit reagujeme na podněty zákazníků a přinášíme nová rozložení stránek nebo rychlé sestavení celé fotoknihy pouze přetáhnutím fotek z filmového pásu. Zoner Photo Studio X šetří kromě času i peníze, protože si zákazníci mohou nově zakoupit více předmětů za jedno poštovné.

Zoner Photo Studio X si může každý zdarma vyzkoušet po dobu jednoho měsíce. Uživatelé, kterým už vypršela zkušební lhůta, mají možnost vyzkoušet novinky po dobu 15 dní.

Tato podzimní aktualizace nepřinesla žádné obchodní změny, roční licenci taky můžete získat za 1188 Kč, rozšíření licence pro všechny členy domácnosti pak za dalších 468 Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    15.09.2020 20:19
    Reaguje na Petr. 15.09.2020 19:23:

    "Za v podstatě stejné peníze je Affinity Photo a je to trvalá licence, žádné..." - zobrazit celý komentář

    Takových je spousta. Mezi náma. Stejný, ne li lepší funkce, má můj balík Corel Draw 9 z roku 1999. Jeho fotočást Photopoint už tenkrát zvládala jak vrstvy, tak lokální úpravy. Tenkrát ještě bohužel bez RAW.Ale hlavně pořád funguje. Není třeba něco "splácet". Navíc daleko rychleji (což ocení starší stroj) Ne že bych české firmě nepřál zisk a světovost. Jen mi to nepřijde jako správnej směr

  • E.B.E
    E.B.E
    15.09.2020 20:30
    Reaguje na Petr. 15.09.2020 19:23:

    "Za v podstatě stejné peníze je Affinity Photo a je to trvalá licence, žádné..." - zobrazit celý komentář

    PS: Sem se mrkl, kolik dneska chtějí a je to dvanáct stovek za rok a licenci. To mi přijde hodně, v konkurenčním světě, když obdobný SW se pořídí za stejnej peníz na pořád

  • Petr.
    Petr.
    15.09.2020 21:13
    Reaguje na E.B.E 15.09.2020 20:30:

    "PS: Sem se mrkl, kolik dneska chtějí a je to dvanáct stovek za rok a..." - zobrazit celý komentář

    Na co jsi koukal, Romane? Affinity je licence, ne předplatné, ale je fakt, že exitují další alternativy. Já jen nemám rád předplatné, protože najednou člověk nemusí mít nic. A to nejen v příadě, že už nechce/nemůže platit.

  • E.B.E
    E.B.E
    15.09.2020 21:15
    Reaguje na Petr. 15.09.2020 21:13:

    "Na co jsi koukal, Romane? Affinity je licence, ne předplatné, ale je fakt,..." - zobrazit celý komentář

    Mluvil jsem o Zoneru a že za ten chtějí 1200/rok. Affinity naproti tomu bylo teď za hezkých akčních sedum stovek na furt. A to opravdu není k zahození :-) Každopádně takhle akčně se občas dají sehnat i daleko lepší programy. Někdy i zadarmo jejich starší verze

  • Petr.
    Petr.
    16.09.2020 11:59

    Na jaře údajně i za necelých pět stovek, ale to už je minulost.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram