Recenze širokáče Nikon Z 20mm f/1.8S

Nikon Z 20mm f/1.8S je v době testování nejširokoúhlejší pevný bezzrcadlovkový objektiv od Nikonu. Vyplatí se, nebo má smysl se poohlédnout jinde?

Úvod

Jednou z velkých výhod bezzrcadlovek je usnadnění konstrukce širokoúhlých objektivů – díky většímu bajonetu a nižší vzdálenosti snímače od zadního optického členu objektivu mohou být širokáče menší, lehčí, světelnější i širokoúhlejší na rozdíl od těch zrcadlovkových. Proto je trošku s podivem, že Nikon zatím představil jen naprosté minimum širokoúhlých objektivů a konkurenci už má například i v manuálních laowách, které byly původně navrženy pro bezzrcadlovky od Sony.

Recenze objektivu Nikon 20mm f/1.8S

Pokud tak chcete na svou bezzrcadlovku jiný nativní širokoúhlý objektiv, buďto musíte jít do zoomu 14–30mm f/4 (světelnější verze teprve přijde na trh), nebo do pevného manuálního objektivu od konkurence. Vždy je možnost použít FTZ adaptér a sklo na zrcadlovky, ale tím se ztrácí hlavní výhody bezzrcadlovkových objektivů.

Parametry

  • Ohnisková vzdálenost: 20 mm
  • Maximální světelnost: f/1.8
  • Úhel záběru (diagonální): 94°
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 20 cm
  • Maximální poměr zvětšení: 0,19×
  • Průměr filtru: 77 mm
  • Maximální průměr: 84,5 mm
  • Délka: 108,5 mm
  • Hmotnost: 505 g
  • Lamely clony: 9
  • Konstrukce: 14 členů v 11 skupinách

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Na první pohled není objektiv rozměrově příliš kompaktní a hmotnostně je na tom s půl kilem podobně, když jeho zrcadlovková verze 20mm f/1.8G ED je menší i o 150 gramů lehčí. Nicméně objektiv se velmi pěkně drží a hmotnostně se dobře doplňoval se zetkovým tělem (jako druhý objektiv jsem měl na test těžší zoom 24–70mm f/2.8S, takže mi tento širokáč vždy připadal relativně lehký).

Po konstrukční stránce je objektiv velmi jednoduchý, naleznete na něm jen ostřicí prstenec a přepínač manuálního a automatického ostření. Prstenec je bohužel plně elektronický, takže není spojen s ostřicím ústrojím a nelze cítit dosažení maximální a minimální zaostřitelné vzdálenosti. Stejně tak chybí stupnice zaostření vzdálenosti, takže například hyperfokální vzdálenost lze najít velmi špatně a při ručním ostření se musíme orientovat pomocí velmi zjednodušené stupnice v hledáčku, případně se můžete spolehnout na focus peaking.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 07:45

    Původně jsem článek číst, ani prohlížet fotky nechtěl, ale po komentáři mi nedalo se nepodívat. Bohužel musím souhlasit. Na to, jak má být výroba "bezzrcadlových" objektivů jednodušší a kompaktnější, tím pádem i levnější, pak výsledek docela "průměrnej". Vzhledem k ceně a ohnisku až podřadnej. K ukázkovým fotkám se asi netřeba víc vyjadřovat.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    22.09.2020 13:10

    Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která se určitě nenaplní. Navíc čím dál více elektroniky. Jinak 20mm FF považuji za ideální ohniskovou vzdálenost, pokud bych měl měl mít jeden širokáč s pevnou ohniskovou vzdáleností.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    22.09.2020 17:13
    Reaguje na Andrej Macenauer 22.09.2020 13:10:

    "Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která..." - zobrazit celý komentář

    Přijde mi, že bezzrcadlovky trpí hlavně na to, že se jedná o nový systém. Třeba Nikon Z5 se ze začátku prodával jen v kitu se slabým seťákem, a to za cenu vyšší než samotná Z6, která je o level lepší. Mimochodem, Z6 zlevnila od uvedení opravu hodně a čekal bych, že si Nikon připravuje půdu pro Z6s (Z6 Mk II). U objektivů je situace podobná, uvedou se na trh a po několika měsících zlevní. A dalším faktorem je i minimum objektivů dalších výrobců, kdyby na Z vyráběla Sigma a Tamron to, co produkují na Sony, není se o čem bavit a takto naceněné objektivy Nikon by nikdo nekupoval...

  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 19:26
    Reaguje na Andrej Macenauer 22.09.2020 13:10:

    "Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která..." - zobrazit celý komentář

    To samozřejmě chápu. Nedělám si iluze, že by výrobci čehokoli dnes chtěli reagovat na přání a požadavky zákazníků :-) Stejně tak, jako že bezzrcadlovky vznikly za účelem zpříjemnit, zjednodušit a hlavně zdokonalit fotografům práci. K tomu jsou "menší, lehčí, ovladatelnější a rychlejší" :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 19:31

    PS: "Dvacka" na APSC není zrovna bůhvíjak oblíbený, vyhledávaný a potřebný ohnisko. Ne každý disponuje FF. A i na něm nejde o nijak širokej úhel. Samozřejmě záleží na preferencích i účelu každého fotografa. Moje "čtrnáctka" taky docela zahálí

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram