Recenze širokáče Nikon Z 20mm f/1.8S

Nikon Z 20mm f/1.8S je v době testování nejširokoúhlejší pevný bezzrcadlovkový objektiv od Nikonu. Vyplatí se, nebo má smysl se poohlédnout jinde?

Úvod

Jednou z velkých výhod bezzrcadlovek je usnadnění konstrukce širokoúhlých objektivů – díky většímu bajonetu a nižší vzdálenosti snímače od zadního optického členu objektivu mohou být širokáče menší, lehčí, světelnější i širokoúhlejší na rozdíl od těch zrcadlovkových. Proto je trošku s podivem, že Nikon zatím představil jen naprosté minimum širokoúhlých objektivů a konkurenci už má například i v manuálních laowách, které byly původně navrženy pro bezzrcadlovky od Sony.

Recenze objektivu Nikon 20mm f/1.8S

Pokud tak chcete na svou bezzrcadlovku jiný nativní širokoúhlý objektiv, buďto musíte jít do zoomu 14–30mm f/4 (světelnější verze teprve přijde na trh), nebo do pevného manuálního objektivu od konkurence. Vždy je možnost použít FTZ adaptér a sklo na zrcadlovky, ale tím se ztrácí hlavní výhody bezzrcadlovkových objektivů.

Parametry

  • Ohnisková vzdálenost: 20 mm
  • Maximální světelnost: f/1.8
  • Úhel záběru (diagonální): 94°
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 20 cm
  • Maximální poměr zvětšení: 0,19×
  • Průměr filtru: 77 mm
  • Maximální průměr: 84,5 mm
  • Délka: 108,5 mm
  • Hmotnost: 505 g
  • Lamely clony: 9
  • Konstrukce: 14 členů v 11 skupinách

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Na první pohled není objektiv rozměrově příliš kompaktní a hmotnostně je na tom s půl kilem podobně, když jeho zrcadlovková verze 20mm f/1.8G ED je menší i o 150 gramů lehčí. Nicméně objektiv se velmi pěkně drží a hmotnostně se dobře doplňoval se zetkovým tělem (jako druhý objektiv jsem měl na test těžší zoom 24–70mm f/2.8S, takže mi tento širokáč vždy připadal relativně lehký).

Po konstrukční stránce je objektiv velmi jednoduchý, naleznete na něm jen ostřicí prstenec a přepínač manuálního a automatického ostření. Prstenec je bohužel plně elektronický, takže není spojen s ostřicím ústrojím a nelze cítit dosažení maximální a minimální zaostřitelné vzdálenosti. Stejně tak chybí stupnice zaostření vzdálenosti, takže například hyperfokální vzdálenost lze najít velmi špatně a při ručním ostření se musíme orientovat pomocí velmi zjednodušené stupnice v hledáčku, případně se můžete spolehnout na focus peaking.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    21.09.2020 23:40

    Předražený křáp. Takový mám dojem z tohoto objektivu. A testovací fotografie, pane Pánek, jsou opravdu hrozné. Až mám pocit, že jste tomu objektivu chtěl ublížit. Chápu, že pěkné počasí není po ruce každý den, ale dávat takovéto fotky do recenze objektivu, jakéhokoliv, je lajdáctví.

  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 07:45

    Původně jsem článek číst, ani prohlížet fotky nechtěl, ale po komentáři mi nedalo se nepodívat. Bohužel musím souhlasit. Na to, jak má být výroba "bezzrcadlových" objektivů jednodušší a kompaktnější, tím pádem i levnější, pak výsledek docela "průměrnej". Vzhledem k ceně a ohnisku až podřadnej. K ukázkovým fotkám se asi netřeba víc vyjadřovat.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    22.09.2020 13:10

    Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která se určitě nenaplní. Navíc čím dál více elektroniky. Jinak 20mm FF považuji za ideální ohniskovou vzdálenost, pokud bych měl měl mít jeden širokáč s pevnou ohniskovou vzdáleností.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    22.09.2020 17:13
    Reaguje na Andrej Macenauer 22.09.2020 13:10:

    "Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která..." - zobrazit celý komentář

    Přijde mi, že bezzrcadlovky trpí hlavně na to, že se jedná o nový systém. Třeba Nikon Z5 se ze začátku prodával jen v kitu se slabým seťákem, a to za cenu vyšší než samotná Z6, která je o level lepší. Mimochodem, Z6 zlevnila od uvedení opravu hodně a čekal bych, že si Nikon připravuje půdu pro Z6s (Z6 Mk II). U objektivů je situace podobná, uvedou se na trh a po několika měsících zlevní. A dalším faktorem je i minimum objektivů dalších výrobců, kdyby na Z vyráběla Sigma a Tamron to, co produkují na Sony, není se o čem bavit a takto naceněné objektivy Nikon by nikdo nekupoval...

  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 19:26
    Reaguje na Andrej Macenauer 22.09.2020 13:10:

    "Že budou bezzrcadlovky levnější a objektivy k nim je bohužel iluze, která..." - zobrazit celý komentář

    To samozřejmě chápu. Nedělám si iluze, že by výrobci čehokoli dnes chtěli reagovat na přání a požadavky zákazníků :-) Stejně tak, jako že bezzrcadlovky vznikly za účelem zpříjemnit, zjednodušit a hlavně zdokonalit fotografům práci. K tomu jsou "menší, lehčí, ovladatelnější a rychlejší" :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    22.09.2020 19:31

    PS: "Dvacka" na APSC není zrovna bůhvíjak oblíbený, vyhledávaný a potřebný ohnisko. Ne každý disponuje FF. A i na něm nejde o nijak širokej úhel. Samozřejmě záleží na preferencích i účelu každého fotografa. Moje "čtrnáctka" taky docela zahálí

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram