V sobotu 24.11. proběhne v KC Zahrada další Setkání fotografů, akce pro všechny milovníky focení. Své si zde najde opravdu každý, ať už milovníci portrétní fotografie, nadšenci do sportovní fotografie, příznivci makrofotografie a přírody obecně nebo také zájemci o novou fotografickou techniku. V tomto článku najdete program celé akce, nabitý těmi nejrůznějšími přednáškami. 

Návštěvníci Setkání fotografů se každoročně můžou těšit na ty nejrůznější fotografické hvězdy napříč všemi žánry. A ani letos tomu není jinak, program je jimi doslova nabitý. Na své si totiž přijde opravdu každý. Pokud jste se ještě nezaregistrovali, můžete tak učinit zde a získat tak 100 Kč slevu na vstupné! 

Velký sál

Letošní podzimní Setkání fotografů odstartuje v 9 hodin ve velkém sálu přednáška krajináře Andreje Macenauera, se kterým se podíváme po krásách Bhútánu a Sikkimu. V 10 hodin bude následovat Pavel Krásenský, který nás naučí fotografovat pavouky a něco více nám poví o makrofotografii obecně. Poté v 11 hodin přichází na řadu jeden z předních českých fotografů, a to Tomáš Třeštík, který nám ve své přednášce představí svou tvorbu. Od portrétní a reklamní fotografie přejdeme pro změnu ke sportovní fotografii, konkrétně k přednášce fotografa Libora Krska, který se specializuje na závody F1. Ve 13 hodin bude následovat Fotografování ptáků v tropech, o kterém nám bude přednášet fotograf přírody a pedagog biologie Libor Vaicenbacher. Poté si budete moct přijít užít přednášku „Fotografování architektury a staré Prahy“ od Jiřího Šebka, ambasadora Sony. Jako předposlední přijde v 15 hodin na řadu Mistr Robert Vano, který nám poví o tom, jak se fotografuje móda a jak se on do této branže dostal. Přednášky ve velkém sále pro tento den uzavře v 16 hodin svatební fotograf Petr Gebauer.

Čas Téma Přednášející
9:00 – 10:00 Bhútán a Sikkim Andrej Macenauer
10:00 – 11:00 Jak se fotí pavouci. Makrofotografie. Pavel Krásenský
11:00 – 12:00 Tomáš Třeštík a jeho tvorba Tomáš Třeštík
12:00 – 13:00 Rychle se pohybující objekty prakticky. Historické vozy F1 v Monaku.
Libor Krsek
13:00 – 14:00 Fotografování ptáků v tropech
Libor Vaicenbacher
14:00 – 15:00 Fotografování architektury a staré Prahy Jiří Šebek
15:00 – 16:00 Fotografie módy
Robert Vano
16:00 – 17:00 Svatební fotografie
Petr Gebauer

Malý sál

V malém sálu budou tentokrát dominovat přednášky týkající se nových fullframe bezrcadlovek, se kterými letos přišly společnosti i Nikon a nedávno Canon. V 9 hodin nejprve začneme ale s přednáškou Antonína Charváta, který nám vysvětlí faktory důležité pro zobrazení fotografií. Poté v 10 hodin přijde na řadu Pavel Šerý, na jehož přednášce se dozvíme více o novém systému EOS R. U fotografické techniky nadále zůstaneme a další hodinu si budeme moct poslechnout o tom, jaké výhody má Mirrorless systém SONY, o kterém nám poví více fotograf Jan Tichý. Fotografování dronem se poslední dobou stává více a více populární, a tak ani na Setkání fotografů nebude toto téma chybět. O tom, jak se s tímto přístrojem fotí se dozvíte na přednášce ve 12 hodin, kterou povede Jakub Caha. Ve 13 hodin se vrátíme zpět k nové letošní fototechnice, tentokrát nás Michael Jurák seznámí se systémem Nikon Z. Následovat už bude ale jedna ze dvou cestovatelských přednášek, které se v tomto sále budou konat. O tom jak se žije v Japonsku, co vše tam můžeme vidět a jaké krásné fotografie se tam dají pořídit nám bude ve 14 hodin vyprávět Petr Macenauer. I zájemci o postprodukci si zde přijdou na své, předposlední přednáška v 15 hodin se bude týkat programu na úpravy fotografií – Zoneru Photo Studio X. Podíváme se na to, jak se s v tomto programu upravují snímky z Dominikánské republiky. Na závěr celého dne se v 16 hodin vy­pravíme s Vladimírem Brunou objevovat krásy Skotska.

Čas Téma Přednášející
9:00 – 10:00 Faktory ovlivňující zobrazení fotografií na monitorech aneb přesnost a barevná věrnost je rozhodující
ing. Antonín Charvát
10:00 – 11:00 Revoluční systém EOS R Pavel Šerý
11:00 – 12:00 Výhody Mirrorless systému SONY
Jan Tichý
12:00 – 13:00 Jak fotit dronem (technika & legislativa)
Jakub Caha
13:00 – 14:00 Nikon Z systém – seznamte se
Michael Jurák
14:00 – 15:00 Japonsko
Petr Macenauer
15:00 – 16:00 Upravujeme Dominikánskou republiku v Zoner Photo Studiu X
Tomáš Gálik
16:00 – 17:00 Skotsko
Vladimír Bruna

Tomáš Třeštík

Tomáše Třeštíka můžeme považovat za jednoho z předních českých fotografů, ve svých pracích se věnuje především produkční fotografii a portrétům. Pokud jde o jeho tvorbu, můžeme znát třeba sérii „Letenští“, která nás provází osudy 7 bezdomovců dříve obývajících prostor ve stráni nad opěrnou zdí Letenských sadů. Dalším jeho dílem je rozsáhlá série „balkonovek“, tedy fotografií, které vznikají na jeho balkoně. Na tomto slavném balkoně bylo zachyceno již přes 1600 snímků, na kterých pózují ať už slavné osobnosti anebo třeba lidé z každodenního života, jako třeba pošťáci a instalatéři. Poslechnout si budete moct jeho přednášku „Tomáš Třeštík a jeho tvorba“, která se bude konat od 11 hodin ve velkém sále.

Robert Vano

Opravdu jen málokdo nezná Mistra Roberta Vano. Tento světoznámý fotograf je uznávaný především na poli módní a reklamní fotografie, ke které se dostal po dlouhých letech dřiny ve Spojených státech, učit se tak mohl od opravdových odborníků. Nyní vede hned několik kurzů, kde předává své zkušenosti dál, a to zejména v oblasti portrétu a fotografie aktu. V 15 hodin si pak nenechte ujít jeho přednášku ve velkém sále na téma „Fotografie módy“. Na Setkání fotografů nepovede ale jen přednášku, přihlásit se můžete i na jeho workshop „Portrét v přirozeném světle“, který se bude konat od 9 hodin.

Andrej Macenauer

Fotograf krajin celého světa, zejména ale té Šumavské. Vášeň v zachycování šumavských krajin ho také dovedla k tomu, napsat knihu „Naučte se fotografovat krajinu – Šumava“ a jak z názvu můžete odtušit, dozvíte se v ní i jaké jsou základy krajinářské fotografie. V neposlední řadě je to také spoluzakladatel webu FotoAparát.cz. Milovníci krajinářské fotografie by si tak neměli nechat ujít přednášku „Bhútán a Sikkim“, která se bude konat od 9 hodin ve velkém sále.

Libor Krsek

Věnuje se zejména fotografování motorsportu a adrenalinových sportů, mimo jiné fotí ale také různé komerční zakázky nebo třeba pro výrobce energetických nápojů. Proč začal lovit zrovna závodní šelmy? “První fotolov prožíváte asi jako narození prvního dítěte. Celé závody jsem byl v transu. Jako bych sám závodil. Extrémní adrenalin a malinký žaludek." Je ambasador společnosti Nikon. Fotografii se věnuje i v rámci výuky, své znalosti v tomto oboru předává už více než 7 let na katedře Multimédií VŠE v Praze. O tom, jak se fotografují rychle se pohybující objekty, si budete moct přijít poslechnout v pravé poledne do velkého sálu.

Petr Gebauer

Fotografii se začal věnovat, když si před 10 lety místo řidičáku pořídil svou první zrcadlovku. Za tu dobu se vypracoval mezi žádané portrétní a svatební fotografy u nás i v zahraničí. Přijďte si poslechnout jeho přednášku o svatební fotografii v 16 hodin do velkého sálu.

Pavel Krásenský

Fotograf makra, který se více než 20 let věnuje bezobratlým, za kterými jezdí po celém světě. Fotografuje především hmyz a zaměřuje se na zachycení vzácných okamžiků z jejich života. Řadu let je lektorem kurzů FotoInstitutu na Šumavě nebo vede kurzy v okolí Chomutova, v jehož okolí i žije. O tom jak se fotí pavouci bude přednášet v 10 hodin ve velkém sále. Pokud by jste se chtěli dozvědět o makrofotografii více, můžete se také přihlásit na jeho workshop „Makro­fotografie“, který se bude konat od 12 hodin.

Jan Tichý

Svatební fotograf, lektor, Sony ambasador. Honza nejraději fotí lidi, život a architekturu. Je posedlý charakterem starých manuálních objektivů, které různě adaptuje a využívá na moderní digitální technice. Každý rok lektoruje desítky fotografických kurzů a prosedí stovky hodin v pražských kavárnách. Zájemci o fototechniku Sony si určitě nenechají ujít jeho povídání „Výhody Mirrorless systému SONY“, které bude probíhat od 11 hodin v malém sále. Kromě jeho přednášky se budete moct přihlásit i na jeho workshop „10 kroků pro lepší svatební fotografii“, který bude probíhat od 14 hodin.

Jiří Šebek

Jiří Šebek začal fotografovat v roce 2004. Své první fotky vkládal právě na FotoAparát.cz a postupně se vypracoval mezi nejznámější české fotografy architektury. Již přes 8 let předává své zkušenosti na fotografických workshopech a besedách. Nej­častěji fotografuje architekturu pro developery, designery či architektury. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na starou Prahu a moderní architekturu. Za svou sérii „Chrámy nové doby“ získal v roce 2016 cenu Grant Prahy v soutěži Czech Press Photo. Jeho přednášku o tom, jak se fotografuje nejen pražská architektura, si budete moct přijít poslechnout do velkého sálu ve 14 hodin. 

Libor Vaicenbacher

Dalším Nikon Ambasadorem je Libor Vaicenbacher, fotograf, který je především fotografem přírody a pedagogem biologie. Během své práce o ptačí diverzitě jihoamerických And navštívil mnoho exotických koutů světa, jako jsou třeba Kolumbie, Ekvádor nebo Peru. jeho přednášku o fotografování ptáků v tropech si budete moct přijít poslechnout ve 13 hodin do velkého sálu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vladimir314
    vladimir314
    27.11.2018 08:19

    Byl jsem na Setkání již vlastně potřetí a musím organizátorům poděkovat za velmi přínosný program, a z mého pohledu bylo skvělé, že se konečně zúčastnila firma Sony, průkopník dalšího vývoje fotografické techniky!! :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    27.11.2018 10:09
    Reaguje na vladimir314 27.11.2018 08:19:

    "Byl jsem na Setkání již vlastně potřetí a musím organizátorům poděkovat za..." - zobrazit celý komentář

    Děkujeme! Mluvil jsem se Sony i oni byli spokojení (takže je tam nejspíše uvidíme i příště). Doufáme, že na jarní Setkání fotografů se nám podaří domluvit další nové zajímavé firmy, které se doposud neúčastnily :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram