​Kamil Varga - HDR Technika: 3. část

Ve třetím a posledním ze série rozhovorů s Kamilem Vargou o HDR se dozvíte něco o přepalech a podpalech na fotografiích. Proč se dnes přepaly a podpaly řeší víc, než dříve? Probereme také nejpoužívanější a kvalitní software pro zpracování HDR obrazu a objasníme, že není HDR, jako HDR!

Přečtěte si také 1. a 2. díl seriálu o HDR s Kamilem Vargou!

Je nutné příliš řešit přepaly a podpaly na fotografiích? Když teď nebudeme mluvit o HDR?

Lidé to s řešením přepalů a podpalů ve fotografii už trošku přehánějí. Když jsem začínal s analogovou fotografií, nedaly se přepaly a podpaly zjistit. Tenkrát se to prostě neřešilo. Tím, že vaše technika přepaly a podpaly umožňuje zjistit již při fotografování, tak to všichni řeší a na internetu najdete celé diskuse na toto téma. Ve skutečnosti je fotografie o něčem jiném, než o přepalech a podpalech. O obsahu, atmosféře, emocích a tak dále. Přepaly a podpaly jsou pouze technická hříčka. Například Josef Sudek přepaly a podpaly vůbec neřešil, snímek musel mít prostě atmosféru.

V jakém programu skládat HDR, aby byl výsledek co nejlepší?

Doporučuji pořídit si specializovaný program přímo na HDR techniku. S HDR technikou umí pracovat i Photoshop nebo Zoner, ale to jsou programy, které umí všechno, a specializované procesy jako HDR neumí dokonale. Čím novější software, tím lepší. Technologický vývoj běží. Programů na zpracování HDR jsou desítky, většina z nich ovšem pracuje ve stylu omalovánek. Nekvalitní programy nemusíte umět ani ovládat, jen kliknete, vyberete si, jak se vám to líbí, hodíte snímek na internet a jste hvězda (směje se Kamil).

Jak tedy dosáhnout fotorealistického výsledku? Jaký program si vybrat?

I když u HDR nejsem zastáncem „all in one“ programů, tak Photoshop, jako lídr na trhu, má hromadu různých pluginů, které můžete do programu nainstalovat. Jeden z pluginů je velice zajímavý a dokonce je zdarma. Jelikož Google koupil firmu Nik Software, je celý balíček Nik Software zdarma. Jedním z programů tohoto balíčku je HDR Efex Pro. V současnosti je to asi nejlepší plugin na zpracování HDR. Pak je skvělý již legendární a nejstarší program tohoto typu a jmenuje se Photomatix, který existuje i jako samostatný program. Ale dá se sehnat i jako plugin do Photoshopu či Lightroomu. Photomatix je historicky nejpoužívanější program na tvorbu HDR.

Plugin HDR Efex Pro ale také obsahuje omalovánkové presety?

Ano, první dvě nebo tři předvolby jsou fotorealistické a ty další jsou ty omalovánkové. Když žádný preset nevyhovuje, můžeme pracovat s posuvníky, jsou jich tam desítky. Ale to už vyžaduje dlouhou a trpělivou práci.

Jaký názor máte na pluginy například do Photoshopu, které simulují HDR techniku a nepotřebujeme k vytvoření HDR efektu více různých expozicí snímků?

Tomu se říká pseudo HDR. Nemusí to být plugin, Zoner má tuto možnost jako součást programu. Pracujeme zde s tonalitou jedné fotografie, kde prosvětlujeme stíny, ztmavujeme světla. Ale černý a bílý bod u JPEG je fixní, je daný tím jedním snímkem. 

Používáte i vy pseudo HDR?

Já určitě ne. I když pseudo HDR je v dnešní době docela oblíbené. Takto zpracovaných snímků je plný internet. Já tomu říkám omalovánky, jelikož to tak vypadá. Je to pouze efekt, tak jako solarizace nebo hnědé tónování snímku. Snímky s tímto efektem nevypadají už jako fotografie, ale jako grafika nebo malba.

Jak je to se soubory RAW a HDR technikou?

RAW je v dnešní době důležitý formát fotografie. Senzory fotoaparátů se stále vylepšují, takže fotografie v tomto formátu mají stále větší a větší dynamický rozsah. Technika HDR kvůli tomu začíná ubývat na důležitosti. Z jednoho RAWu se dá v dobrém programu vytáhnout opravdu hodně. Dají se zlikvidovat přepaly i podpaly. Ale i v tomto případě se tomu říká pseudo HDR, hrajeme si pouze s tonalitou jednoho snímku.

Za rozhovor Kamilovi děkujeme!
Web Kamila Vargy: http://kamil.profitux.cz/
 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • otula
    otula
    13.07.2017 12:54

    > "... I když pseudo HDR je v dnešní době docela oblíbené. Takto zpracovaných snímků je plný internet. Já tomu říkám omalovánky, jelikož to tak vypadá."

    Naprosto a bezvýhradně nesouhlasím. Sám používám to, co nazýváte pseudo HDR, u 99.9 % fotek, které byly foceny na jednu expozici, tyto se Vám mohou líbit, či nelíbit, ale jako omalovánky rozhodně nevypadají...

    Jen tak mimochodem pro autorku článku: raw není zkratka, není důvod to tedy psát verzálkami.

  • jolly
    jolly
    13.07.2017 15:16

    Jsou to fakt ignoranti, snad ve všech návodech a nejen u Canonu a Nikonu píší slovo RAW velkými písmeny. Tedy verzálkami jak říkáme mi typografové a všehoznalci.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    13.07.2017 19:19

    Pouzivam HDR tim, ze vyfotim 3 fotky na 3 ruzne expozice (vetsinou +-2EV) hodne, zvlast vychody nebo zapady. Skladam to pak v NIK COLLECTION. Libi se mi, ze slozeni HDR je rychlejsi uprava nez RAW, nekdy - pri velkem dynamickem rozsahu- je HDR dokonce i pri soucasnych velkych rozliseni nezbytne nutne :) Jindy ale HDR nevyjde, respektive vyjde silenost, pak holt nastoupi uprava RAWu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram