Instantní fotoaparáty zažívají velký boom. A není se čemu divit. Fotograf s digitální technikou vám svatební fotografie dodá nejdříve za pár dnů, někdy týdnů, někdy dokonce za několik měsíců. Nezbývá, než si namíchat instantní fotografii. Lidé se s Polaroidem opravdu baví a tato značka zažívá, dá se říct, znovuzrození. Rozhodně nezaostává a nabízí již i Polaroidy digitální. A na podzim připravila úplnou novinku... O značce Polaroid a instantní fotografii jsem si povídala s Matějem Sumkou z firmy Penta, oficiálním distributorem fotoaparátů Polaroid do České republiky.

Kdy vznikl první Polaroid?

Značka Polaroid vznikla v roce 1937. A jejich první instantní fotoaparát – a první instantní fotoaparát vůbec - vznikl v roce 1948. Polaroid zná snad úplně každý. Stisknete spoušť a během vteřiny z fotoaparátu vyjede hotová fotografie. Polaroid je dá se říci ikonická značka. Ve fotografickém světě je to nejznámější značka po boku značky Leica. Polaroid zná široká veřejnost, nejen lidé, kteří jsou z fotobranže. Minulý rok značka slavila 80 let od svého založení.

Proč se těmto fotoaparátům říká, že jsou instantní?

Instantní fotografie znamená, že tu fotografii máte hned k dispozici na papíře. V dnešní době máte různé technologie instantního tisku. Například termosublimační technologie, kdy máte fotografii ihned.

Momentálně instantní fotoaparáty vyrábí i jiné značky?

Ano. Instantní fotoaparáty vyrábí FUJI a relativně nově začala s výrobou i Leica.

Instantní fotoaparáty jdou tedy zase do módy?

Ano, v poslední době je to úplný boom. Z nějakého důvodu lidé chtějí mít takový fotoaparát doma. Je to dá se říci návrat k historickým věcem, takové retro. Polaroid je velmi oblíbený na oslavách, na svatbách a na večírcích. Když fotografuji svatbu, nebo když jsem pouze hostem, mám s sebou vždy Polaroid. Fotografie se lepí do svatební knihy a hosté se nad nimi baví. S Polaroid fotoaparáty je spojený také poměrně dobrý byznys. Různé půjčovny nebo dokonce i svatební fotografové mají tyto fotoaparáty v nabídce k zapůjčení na svatbu nebo na oslavu. Lidé ze svateb či oslav odcházejí se suvenýrem v ruce v podobě instantní fotografie.

Dá se s Polaroidem nafotografovat i celá svatba?

To určitě ne. Instantní fotografie nejsou použitelné na nějakou prezentaci na vysoké úrovni. Tyto fotoaparáty jsou nějakým způsobem samozřejmě limitované.

Jsou na trhu také digitální instantní fotoaparáty?

V současné době jsou na trhu už i digitální instantní fotoaparáty. Do fotoaparátu můžete dát SD kartu. Fotoaparát je vybaven bleskem a časovačem na selfie fotografie, což je v dnešní době nutností. Fotoaparát má i různé režimy. Například režim fotobudka, kdy fotoaparát nacvaká několik záběrů a udělá z nich krásnou mozaiku.

Co byste řekl o fotoaparátu Polaroid Snap Touch?

Je to vyšší model digitálního instantního fotoaparátu. U tohoto modelu je dotyková obrazovka, bluetooth, díky kterému můžete přístroj propojit s telefonem, a je zde i možnost nahrávání videa. Využití tohoto je poměrně široké. U tohoto digitálního modelu v podstatě šetříte peníze. Když snímek nevyjde, na displeji to uvidíte a nemusíte jej vytisknout.

Má značka Polaroid nějakou další novinku?

Dalším produktem značky Polaroid je tiskárna k mobilním telefonům, která funguje jak pro IOS, tak pro Android. Tiskárna funguje se stejným typem papíru jako instantní fotoaparát. Mobilním telefonem nafotografujete, co chcete, připojíte se k tiskárně a snímky vytisknete.

Jakou výhodu mají instantní fotografie?

Instantní fotografie jsou vzdorné o­tiskům, voděodolné a nejdou snadno roztrhnout, jelikož jsou velmi pevné. Navíc fotopapír u instantní fotografie je vyrobený jako samolepka. Na zadní straně fotografie je snímatelná fólie, po jejímž odstranění můžete fotografii rovnou nalepit do alba.

Na jakém principu fotoaparát funguje?

Máte kazetu s fotografickým papírem, kterou vložíte do fotoaparátu. Vždy je v jedné kazetě 10 kousků fotopapíru. A můžete fotografovat. Stisknete spoušť, vyleze vám fotografie a můžete fotografovat další,. Je to velmi snadné a lidé mají snadné věci rádi (směje se Matěj). Samozřejmě záleží na tom, jaký model si pořídíte. Model Polaroid Snap je digitální instantní fotoaparát, vyfotíte snímek a hned vám vyleze fotografie. Model Polaroid Snap Touch je také digitální, ale snímek vyleze až poté, co jej překontrolujete na displeji a jeho tisk potvrdíte.

Nevybledne taková instantní foto­grafie

Fotografie z Polaroidu jsou velmi kvalitní a barvy jsou poměrně syté. Jelikož se snímek zalaminuje, tak k vyblednutí nebo poškození snímků prakticky nedochází.

Pro jaké uživatele se tento fotoaparát hodí?

Fotoaparáty Polaroid jsou myslím si pro širokou škálu uživatelů. Znám lidi, kteří tento fotoaparát pořídili dětem, které to nesmírně baví. Cvaknou a hned jim z fotoaparátu vyleze snímek. Mně je přes třicet let a také Polaroid velice rád používám. Znám i lidi, kterým je přes padesát a v Polaroidu našli velké zalíbení. Věkově to asi není vůbec omezené.

Materiál do instantních fotoaparátů je poměrně nákladný, proč tomu tak je?

Záleží, co považujete za drahé (směje se Matěj). U Polaroidu se za jeden snímek dostanete na nějakých 18 korun. Oproti digitálnímu fotoaparátu je samozřejmě stisk spouště poněkud dražší. Ale u instantní fotografie máte snímek okamžitě v ruce. U digitální fotografie musíte snímek nechat zvětšit a to vás stojí mnohdy více.

Jaké další využití kromě zachycení vzpomínek může mít instantní fotografie?

Instantní snímek lze využít například k vytvoření vizitky. Nafotíte vypovídající snímek z vaší firmy a na fotografii napíšete nesmazatelným fixem kontaktní údaje.

Z jakého materiálu jsou fotoaparáty Polaroid vyráběny?

Jsou samozřejmě z plastu. Účel tohoto fotoaparátu je dostat se ihned k papírovým snímkům a užít si zábavu. Takový fotoaparát ze slitin kovů by nikdo nezaplatil. Cenově by to bylo úplně někde jinde. Není to fotoaparát určený do extrémních podmínek.

Jaký produkt Polaroidu představený za poslední dobu se vám nejvíce líbil?

Za řeč určitě stojí nový model Polaroid Pop. Je to návrat k tradiční polaroidovské fotografii, která byla čtvercového formátu. Nyní z fotoaparátů Polaroid lezou obdélníkové snímky. Model Pop je velmi designový. Technologicky i designově se tento fotoaparát velmi liší od konkurence. Navíc nevypadá jako tradiční fotoaparát, spíše jako taková kostka.

Děkujeme Matějovi Sumkovi za rozhovor!

  

Webové stránky distributora: http://www.penta.cz/cz

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram