PhotoHint 12: Odrazná deska

Fotografie je zcela závislá na světle. Některé fotografické disciplíny se spokojí s tím přirozeným, jiné vyžadují umělé osvětlení. Určitým mezistupněm je pak využití odrazné desky. V tomto PhotoHintu se dozvíte, kde a jak je možné odraznou desku využít, a také najdete menší návod pro kutily, jak si jí vyrobit.

Fotografie je zcela závislá na světle. Některé fotografické disciplíny, jako třeba krajinářská fotografie, se spokojí s tím přirozeným. Jiné, třeba produktová fotografie, vyžadují umělé osvětlení. Ovšem třeba takový portrét je možné fotografovat jak ve studiu s využitím umělých světel, tak v exteriéru.

Při fotografování v exteriérech máte většinou k dispozici pouze jediný zdroj světla – slunce. Jaký charakter má (viz PhotoHint 9: Tvrdý a měkký charakter světla) závisí na počasí. Zatažená obloha je zdrojem měkkého světla, zatímco jasné počasí a přímé sluneční světlo je tvrdé. V obou případech, zvláště ve druhém, může nastat situace, kdy by se vám hodil ještě další zdroj světla. Například na vysvícení stínů od nosu portrétované osoby. K tomu, ale i k čistě estetickým záměrům, může sloužit odrazná deska.

Používání odrazné desky Používání odrazné desky

Odrazné desky

Odrazná deska je jednoduše řečeno lesklá plocha, která odrazí dopadající světlo z primárního zdroje na fotografovaný objekt. Existuje mnoho různých provedení. Jak konstrukčních, tak barevných. Zatímco stříbrné a bílé odrazky světlo jen odráží, třeba zlaté ho posouvají do teplejších odstínů (PhotoHint 10: Vyvážení bílé a barevná teplota). Jednoduchou odraznou deskou je třeba i obyčejný bílý papír, který lze použít v makrofotografii pro mírné přisvětlení z některé strany. V obchodech prodávané odrazky jsou pak tvořené lesklou látkou nataženou na ohebný kruh. Takovou odrazku je možné lehce složit do malých rozměrů. Lepší odrazky jsou třeba bílé a průsvitné (difuzér – používá se na zastínění a rozptýlení přímého světla) a prodávají se s návlekem, který má z každé strany jinou barvu odrazné plochy (v obchodech najdete jako typ 5v1).

Různé velikosti odrazných desek Různé velikosti odrazných desek
Pro kutily:
Odrazku si můžete vyrobit i sami. Buď umíte šít, nakoupíte si materiál a vytvoříte kopii prodávaných odrazek, nebo celkem jednoduše seberete co dům dal a vytvoříte provizorní odraznou desku z kartonu a alobalu. Budete potřebovat: kus kartonu o rozměrech budoucí desky, alobal, lepidlo (ideálně tuhé na papír) a pokud možno oboustrannou lepicí pásku. Kartonovou desku nařízněte v pruzích střídavě z jedné a druhé strany, bude jí tak možné složit jako harmoniku. Jak široké jednotlivé díly uděláte záleží na velikosti kapsy, do které budete odrazku ukládat. Čím více dílů, tím hůř se s odrazkou manipuluje. Po okraji každé plošky nalepte oboustrannou lepicí pásku a plochu vymažte lepidlem. Na závěr přilepte na každou plochu alobal a pečlivě uhlaďte. Páska pevně drží okraje a lepidlo se postará o přichycení plochy. Tato odrazka sice není extra odolná, neměla by navlhnout, poskládaná plocha neodráží ideálně a manipulace není tak snadná, ovšem za 10 minut vašeho času a minimální náklady není špatná.
 

Použití odrazné desky

Pokud chcete fotografovat v exteriéru s odraznou deskou, vezměte si kromě modelky i pomocníka, který bude odraznou desku držet. Nespoléhejte na to, že odrazku někam opřete. Musí být v přesném místě aby odrážela světlo pod požadovaným úhlem. A fotografovat modelku samospouští abyste drželi odrazku sami je také komplikované. Ve studiu je situace lepší. Nefouká, scéna se tolik nemění a máte celou sbírku různých stojanů (často jsou studiové odrazné desky přímo nasazené na stojanu), takže pomocník není potřeba.

Portréty

Při fotografování portrétů se obecně využívá hlavní a vedlejší světlo. V exteriéru je při jasném počasí hlavním světlem slunce a vedlejším (kterým se snažíte eliminovat ostré stíny tvořené hlavním světlem) je právě odrazka. Odrážejte tedy světlo z opačné strany než je slunce. Samozřejmě to není pravidlo, kterého se musíte striktně držet, hlavní je váš záměr, jak má scéna vypadat. Při fotografování portrétu také využijete již zmíněnou zlatou odrazku. Ta svým žlutým světlem dodá pleti zdravě vypadájící odstín – opatrně, občas až moc.

Modelka Máňa svícená pouze jedním světlem Stříbrná odrazka Zlatá odrazka

Fotografujete-li za přímého slunečního světla, můžete odrazku využít i na jeho zastínění. Tím se ostrých stínů zbavíte dokonale. Některé odrazky s návlekem se mají uvnitř průsvitné bílé plátno, které v takové situaci využijete jako difuzér. Rozptýlí světlo a elelminuje stíny, přitom ho ale stále dost propustí. Ostatně takový difuzér se hodí i na makrofotografii, ale to už odbíháme.

Trochu jiná situace nastane, když je zatažená obloha. V tu chvíli se celé nebe chová jako jeden velký difuzér a hlavní světlo úplně chybí. Dostatečně velká odrazka ho v takové situaci zastoupí a z vybraného směru přidá trochu světla navíc, čímž scéna získá na plasticitě. Pokud jste odrazku při zatažené obloze nikdy nepoužili, zkuste to. Překvapí vás, kolik světla na scénu dostanete. Zkuste také desku mírně ohnout, vzniklá parabola lépe zaostří světlo na požadované místo.

Reflektor tvoří ostré stíny - jako slunce Odrazka k prosvětlení stínů Difuzér schovaný v odrazce

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram