Jak na zaostření neostrých a rozmazaných fotografií

Každému fotografovi se už jistě podařilo zkazit fotografii rozmazáním – ať už pohybem fotoaparátu při expozici, nebo nesprávným zaostřením. V takové situaci ani programy jako Photoshop nepomohou a při sledování různých kriminálek si většina z nás ťuká na čelo. Naštěstí najdete na internetu pár užitečných prográmků, často děl nadšenců, které opravdu pomohou takové chyby zkorigovat.

Stejně jako druhy rozmazání můžeme rozdělit na pohybovou a optickou neostrost, i programů na korekci těchto chyb je několik. Některé opravují jen optickou neostrost, jiné jen pohyb fotoaparátu, jen málo zvládá korigovat obě chyby. V tomto článku s některé programy představíme a zkusíme, jak jsou použitelné v praxi.

Zkušební snímky

Přiznám se, že najít rozmazaný snímek je problém, takové většinou hned mažu. Jako testovaní obrázky jsem tak nafotil opticky i pohybem fotoaparátu rozmazaný testovací obrazec (to by měl být snadno korigovatelný případ). Použil jsem také snímek, který využila společnost Adobe když v roce 2011 s velkou slávou oznámila, že pracuje na programu pro redukci rozmazání. A testovací balík doplňuje několik opravdu zkažených snímků. Pro test jsem snímky zmenšil na 800 px delší strana – některé programy mají toto omezení ve zkušebních verzích. Zároveň na některých snímcích by bylo v plném rozlišení rozmazání příliš velké – ne že by si s tím algoritmus softwaru neporadil, ale programy prostě nenabízejí možnost nastavit tak vysoké hodnoty pro korekci (bohužel). V případě, že si některý z programů neporadil s jednodušší korekcí, výsledek složitější už ani neuvádím.

opticky neostrý snímek mírně rozmáznutý snímek (a pouze v jednom směru)
velmi rozmáznutý snímek mírně rozostřená fotografie
středně rozostřená fotografie silně rozostřená fotografie
testovací snímek který použilo Adobe pro ukázku záhadné skvrny skryté v neostrosti
noční foto bez stativu

Testované programy

Na testovacích snímcích jsem zkoušel tyto programy:

SmartDeblur
K dispozici je pod GPL licencí, takže nejste v jeho stažení a používání omezeni. Umí korigovat optickou neostrost, gaussovské rozostření a jednoduché rozmazání.

SmartDeblur

Photo! Editor
Malý editor fotografií umožňující základní úpravy je k dispozici zdarma. Obsahuje funkci pro doostření rozostřené fotografie.

Photo! Editor

Blurity!
Komerční (placený) program specializovaný na opravu pohybem fotoaparátu rozmazaných snímků. Zkušební verze přidává na opravené snímky otravný vodoznak.

Blurity!

Focus magic
Komerční (placený) program Zkušební verze funguje jen po 10 snímků. Odstraňuje rozmazání a do určité míry i rozostření. Lze ho využít jako plugin ve Photoshopu.

Focus magic

Robust Deblurring Software
Pro nekomerční využití je zdarma (ovšem omezený na rozlišení 800×800 pixelů), koriguje rozmazání a jako jediný z testovaných programů dokáže využívat k výpočtům grafickou kartu (nVidia s podporou CUDA), což by mělo urychlit výpočetně náročné operace.

Robust Deblurring Software

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • pherenikez
    pherenikez
    23.05.2016 21:45
    Reaguje na Lenka Strnadová 23.05.2016 16:05:

    "ty se díváš často na kriminálky, ne? V těch dokáží zázraky... :D Tohle..." - zobrazit celý komentář

    Bohužel kriminálky nesleduji konkrétně na televizi vubec nekoukám...

  • pherenikez
    pherenikez
    23.05.2016 21:47

    Pro ostatní spíše mě šlo o rok na tom diplomu .. je to z roku raz dva a s bratrem se hádáme kdy to bylo tak mě jen napadlo jestli to nějak nejde toť cele :) děkuji za o
    dpovědi :))

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    24.05.2016 09:57

    Nemáte jí větší? Mohli bychom něco zkusit, dekonvolucí se dají zčitelnit všelijaké věci, ale z tohoto náhledu...

  • erikus
    erikus
    14.03.2018 21:56

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li nevíte o nějakém novém SW, kde by šla zaostřit jedna fotografie - psaný text na mobilu focený mobilním telefonem...při focení jsem mírně pohnul objektivem a bílá písmenka na tmavém pozadí jsou rozpitá....
    děkuji za doporučení

  • erikus
    erikus
    14.03.2018 21:56

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li nevíte o nějakém novém SW, kde by šla zaostřit jedna fotografie - psaný text na mobilu focený mobilním telefonem...při focení jsem mírně pohnul objektivem a bílá písmenka na tmavém pozadí jsou rozpitá....
    děkuji za doporučení

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram