Robert Vano o covidu a e-shopu

Robert Vano je světoznámý módní a reklamní fotograf, kterého můžete znát také z workshopů FotoInstitutu. Popovídali jsme si s ním zejména o covidu a e-shopu. Prozradil, jak se vyrovnává s dopady pandemie i jak ovlivnila jeho tvorbu. Hlavně ale představuje svůj nový internetový projekt, který si pro milovníky fotografie připravil.

Naši čtenáři už Vás asi poměrně dobře znají, například z předchozích rozhovorů nebo z workshopů. Takže asi není třeba vás blíže představovat… Ale ještě pro připomenutí, jak dlouho vůbec již fotíte?

Je to pořád déle a déle. Dostal jsem foťák, když mi bylo 14 let a za rok už to bude 60 let, co fotím. Ale první uveřejněnou fotku v časopise jsem měl ve 34 letech. V Americe říkali, že fotografem se člověk stane až v té chvíli, když mu zveřejní fotku, takže mi trvalo dlouho, než jsem se stal opravdovým fotografem.

Aktuálně stále probíhá pandemie covidu-19, jak ji prožíváte a zvládáte?

Já jsem ta generace, která vyrůstala za komunismu, kdy jsme potřebovali razítko z MNV i pro cestu do Brna. Já myslím, že je to horší pro mladé lidi, kteří komunismus neprožili nebo pro ty, co mají rodinu. Já mám to štěstí, že mám strach jen o sebe. Většina mojich kamarádů, kteří mají děti, rodinu a další blízké mají mnohem větší strach. Já jsem ani před covidem moc nikam necestoval, dělal jsem doma svoji práci, ale teď mi chybí hlavně kontakt s lidmi na workshopech a výstavách. Snažím se pořád pracovat, aktuálně píšu novou knihu nebo se vracím ke starým negativům. Nejdůležitější je zůstat pozitivní. V historii ale bylo všechno nahoru a dolů.

Robert Vano na jednom ze svých workshopů

Ovlivnil covid-19 i Vaši tvorbu?

Nefotím, protože nemůžu jít ven a potkávat se s lidma. Měl jsem naplánované i workshopy ve FotoInstitutu a výstavy. Pak se ale všechno zrušilo. Letos jsem měl velkou výstavu Memories v Prácheňském muzeu v Písku, která ale proběhla jen online. Dělám jiné věci, ale pořád s fotkami, například nové platinové fotky. Lockdown má i svoje výhody, protože teď mám víc času pro sebe. To je pro mě nezvyklé, od gymplu jsem neměl dva měsíce volna. Volna je až moc, takže se pořád snažím něco dělat. Doufám, že už ten virus brzy odejde.

Poměrně nedávno jste založil nový e-shop, co bylo impulsem k založení?

Vznik částečně podpořil covid. Nebylo to ale kvůli tomu, že bych měl nedostatek financí. Mě je přes 70 a nic nevlastním Dalajláma říkal: „Jestli chceš mít problém, něco si kup.“ Proto já skoro nic nekupuji a mám klid. Ale díky času, který nám teď vznikl jsme procházeli všechny moje fotografie a mého asistenta napadlo udělat e-shop. Ale já, protože jsem ve znamení býka, který je tvrdohlavý, tak nemám rád změny. Takže jsem řekl, že e-shop dělat nebudu a nechci se o to starat. Nakonec jsem se ale rozhodl, že pokud e-shop on udělat chce, ať to udělá a ať se stará.

A jak tehdy vývoj pokračoval?

A on nakonec ten e-shop opravdu udělal a je to super. Jsem zvědavý, jak dopadne aktuální situace. Protože by bylo super být doma a dělat už jen věci z domu. Za 60 let toho mám nafoceno spoustu a teď to jen dávám dohromady. Ale myslím si, že úspěch e-shopu nebude na věky, protože lidi, kteří mají rádi fotku, koupí fotku teď a nebudou kupovat až do smrti fotky.

Takže vás k založení e-shopu inspirovala mladší generace?

Ano, tak to vzniklo. A jsem rád, že za mnou občas přijde někdo mladý a navrhne něco nového. Tehdy mi řekli: „jo, ty už nežiješ v New Yorku a nevystavuješ v Paříži a v Londýně, tvoje výstavy jsou v Sokolově, Trutnově, Náchodě a tam ti lidi nemají tolik peněz. Proč neuděláš něco, aby si to ti lidi mohli dovolit?‘‘ A tak mě napadlo, že mají pravdu. Když mě bylo 14 nebo 15 let, tak jsem měl rád Van Goghovi slunečnice, ale protože jsem neměl dost peněz, koupil jsem si jenom plakát a zarámoval. Snažíme se, aby ceny byly dostupné pro peněženku každého. A pak lidi píšou, proč neděláme zátiší a ať dáme na e-shop nějaké zátiší. Takže je super, že mezi námi funguje taková komunikace. Díky tomu se i dozvím, co lidi mají rádi a zjistím, že třeba mají rádi i jiné věci, než mám rád já. A na to téma byl i citát, že pokud chceš být úspěšný, dej lidem co chtějí. Podle toho se snažím řídit a člověk se tím pořád učí.

Jak jste svůj e-shop pojmenoval?

Takže můj e-shop se jmenuje „www.robertvanoshop.com.“ Lidi už ví, jak se jmenuju, takže tam nebudu dávat něco jinýho. A my jsme nakonec prodali za měsíc víc, než galerie prodala za rok. Ale taky ceny jsou jiné a moje fotky se asi staly přístupné i lidem, kteří si je dřív dovolit nemohli. Pak když se i podíváš, kolik je průměrný plat, tak ti dojde, že nemůžeš prodávat fotku za 20 nebo 50 tisíc, když příjem některých lidí za měsíc je třeba jenom 15 tisíc. Ale jenom proto, že má jen 15 ještě neznamená, že nemá rád fotky. Na e-shopu ceny začínají od 2490 Kč, což jsou většinou digitální tisky na galerijním papíru inkoustový tisk a pak větší A2 a A1, ty se tisknou metodou solventního tisku.

Robertovy fotografie jsou dostupné ve dvou kolekcích. Umělecké tisky galerijní kvality v limitovaném nákladu 100 kusů. Nebo v platinové kolekci – ručně vytvořené originály starou a vzácnou technikou platinotypie limitováno počtem 20 kusů. Kolekce se nebude nikdy doplňovat, počet kusů je definitivní.

Je součástí nabízených fotografií i rám?

Rámování je hodně osobní. Když já jsem vyrůstal, fotky byly většinou černobílý v tmavém dřevěném rámu. A na začátku někdo chtěl koupit fotku v rámu, dal jsem to do černého rámu a pak paní přišla a říká: „jejda, černý rám, to vypadá jako kdyby někdo umřel. Víte já mám růžové zdi a potřebovala bych bledě modrý rám.“ A já nejsem rámař a nedokážu takhle lidem rámovat fotky do různých rámů podle toho, jaké potřebují do interiéru. Někdo by chtěl rám zelený a někdo červený, jiný zas široký a další tenký… Ale to už já neumím. Občas se lidi, jestli jsou fotky v rámu. A já můžu jen doporučit, kde je dobré rámařství. Vyrobit hezký rám je umění a to já bych neuměl.

Co na e-shopu najdeme a jak se liší od ostatních?

Liší se už tím, že tam mám jen svoje fotky. Nic víc. Někdo kromě fotek prodává i všechno možné od talířů po hodinky. Já tam mám jen svoje fotky. Navíc nabízím své unikátní platinové fotky, které jsou ručně dělané technikou platinotypie z negativů. Dále jsou tam digitální tisky v různé velikosti (od A3, A2 až po A1).

Porovnání A3, A2, A1 (tisk)

Platinové fotky jsou ale jenom jedné velikosti, protože platinová fotka se nedá zvětšit, fotka je tak velká jak negativ. Největší negativ, který mám je 20×25cm a papír je pak asi 30×40cm. Digitální fotky můžou být velké jakkoliv. Kromě samotných fotek máme v nabídce i dárkové poukazy v hodnotě fotografií.

Jak dlouhou má digitální tisk trvanlivost?

Na to se lidé často ptají. To já ale nevím, protože jediná garance u fotky je existence 150 let a nevíme, jestli to je ve skutečnosti třeba 1000 let nebo více… Platina je nejtrvalejší kov a říká se, že kdyby byla atomová válka, tak přežijí krysy a platina.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nabízíte i limitované edice nebo výhodné sety? Jaký je limit prodejů?

Na e-shopu jsou i limitované edice, u platiny je to 20 fotek z jednoho negativu a u digitálních fotek je limit 100 fotek. Limitované edice měníme jednou za měsíc. Máme v nabídce i sety za zvýhodněné ceny.

Každá originální platinová fotografie má své originální číslo, patentovanou raznici a podpis

V jaké cenové hladině se vaše fotky pohybují?

Platinový tisk vznikl asi v roce 2008 a galerie doporučila, že čím míň kopií bude, tím vyšší může být cena. Ale před založením e-shopu mi můj asistent říkal, že darmo máš fotky za tolik peněz, když je nikdo nekoupí. Jsou i lidi, kteří na to nemají a těm jsme se chtěli přizpůsobit.

Ceny digitálních tisků jsou od 2490 Kč u A3 až po A1 za 7400 KčPlati­nové fotky se dělají ručně a začínají na 20 tisících u prvních tří fotek. Po dalších třech kusech cena stoupá vždy o pět tisíc. Poslední fotku, která je nejdražší si většinou nechává fotograf pro sebe. Kdybych náhodou skončil jako bezdomovec, tak mám nějakou fotku, co něco stojí a můžu ji prodat. (smích)

Kolekce Limited edition jsou Robertovy originální fotografie vytištěné a podepsané na formátu A3/A2/A1 za limitovanou cenu. Ke každé fotografii obdržíte certifikát pravosti a číslo fotografie. Tato limitovaná edice se prodává v nákladu pouze 100 kusů od každé fotografie.

Kde jste bylo možné Vaše fotografie zakoupit před vznikem e-shopu?

Předtím jsem na prodej ani nějak nemyslel. Měl jsem platinovou kolekci a všechny ty fotky i mimo platinové kolekce můžou být provedené v platinotisku. Takže jsem je prodával přes Leica Gallery, která mě zastupuje už od svého vzniku. A nebo lidi, kteří měli zájem o fotky napsali přímo mě. Ale nikdy jsem z toho neměl nějaké velké příjmy, hlavní pro mě byla práce a vedení workshopů. A taky jsem zjistil v nějaké knize na téma jak prodávat fotky, že musíš být jednoduchý a stručný.

The Platinum Collection obsahuje na dvě stě fotografií, které Robert zhotovuje ručně jako originály pro galerijní účely mimořádně nákladnou technikou na bázi platiny a paladia. Tato technika se nazývá platinotypie a je to jedna z nejtrvanlivějších záznamových technik. Tyto fotografie jsou zhotoveny na speciální bavlněný papír, Arches Platine France. Předem připravené negativy jsou na tento papír kopírované kontaktním způsobem tak, aby se zachovalo maximum detailů a polotónů. Od každé platinové fotografie je pouze 20 kusů. Každá platinová fotografie má speciální číslo, podpis, ochranou známku a certifikát pravosti. Čím vyšší číslo fotografie, tím je fotografie dražší a hodnotnější. Fotografie z této kolekce jsou vhodné jako investiční, standardně jsou předmětem nejrůznějších au­kcí.

Plánujete nějaké výstavy?

Všechno, co jsem plánoval se zrušilo a všechno zbylé se posunulo. Takže plánuju, ale vše se posunulo. Měl jsem mít naposled výstavu doma v Nových Zámcích, kde jsem se narodil, ale teď se to taky zrušilo. Takže teď mám všechny výstavy zrušené, ale je v plánu, že až to půjde, tak zase budu vystavovat.

Celou nabídku oficiálního e-shopu Roberta Vano naleznete zde.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kdo je Robert Vano?

Narodil se v Nových Zámcích na Slovensku maďarským rodičům. Po maturitě v roce 1967 místo nástupu na vojnu emigroval přes Jugoslávii a Itálii do Spojených států, kde se uchytil jako kadeřník a vizážista.

Byl asistentem módních fotografů, jako jsou například Horst P. Horst, Marco Glaviano nebo Leo Castelli. Od roku 1984 je samostatným fotografem.

Působil v New Yorku, Paříži a Miláně a v Praze, kde fotografoval pro módní časopisy
(např. Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Vogue).

Od roku 1995 žije v Praze, kde v období 19962003 pracoval jako umělecký ředitel v českém vydání časopisu Elle a poté do roku 2009 jako kreativní ředitel v agentuře Czechoslovak models.

Od té doby pracuje jako fotograf na volné noze.

Robert Vano je především módní a reklamní fotograf. Fotografuje černobílé portréty a akty na klasický film a používá také už málo používanou techniku platinotypie. Spolupracuje se světovými značkami, vede workshopy „Daylight nude“.

Nejraději fotografuje při denním světle.

Magazín Colour Planet jej v roce 2009 označil za „mezinárodně proslulého fotografa“ a umístil Vana na 11. místo v žebříčku patnácti nejvlivnějších českých gayů.

V roce 2010 mu byla udělena Evropská cena Trebbia za tvůrčí činnost.

Proslavily ho krom jiného mužské akty. Jedním z jeho hlavních uměleckých vzorů je např. i americký fotograf Bruce Weber.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram