Pentax: Nová zrcadlovka K-70 s pixel-shiftem a hybridním AF

Ricoh, kterému značka Pentax patří, uvádí na trh novou entry-level zrcadlovku, která však nabízí funkce patřící o třídu až dvě výše. Konkrétně jsou to dva rollery, 100% hledáček, utěsnění proti vodě a prachu, technologie pixel-shift pro zvýšení rozlišení fotografie a hybridní AF v živém náhledu, kombinující CDAF a PDAF. Samozřejmě nechybí již tradiční volitelná síla low-pass filtru. Snímačem je 24MPx APS-C CMOS. Doplněn bude i o nový objektiv 55-300.

Pentax K-70

Pentax má tradici v tom, že do svých těl obvykle zahrnuje funkce, za které se u konkurence připlácí, či je vůbec nenabízí. Ani novinka Pentax K-70 (nahrazující na trhu model K-50) není výjimkou, takže za cenu zrcadlovky nižší třídy nabídne například dva rollery, 100% 0.95% hledáček, 1/6000s, utěsnění proti vodě a prachu, technologie pixel-shift pro zvýšení rozlišení fotografie, hy­bridní AF v živém náhledu, kombinující CDAF a PDAF či volitelnou sílu low-pass filtru.

U Pentaxu mají dva rollery ještě další opodstatnění, kterým je režim ‚Hyperprogram‘ (P). Pokud v režimu automatické expozice P otočíte zadním rollerem, přístroj okamžitě přepne do režimu priority clony, pokud otočíte předním rollerem, přístroj se hned přepne do priority času. Pokud stisknete zelené tlačítko, vrátíte se do režimu P.

Samozřejmě ne vše je tak růžové, takže se uživatelé budou muset například smířit se starším AF systémem s pouze 11 AF body (9 křížových) či dnes podprůměrným videem Full HD 30p (60i). Chybí také dnes moderní dotykový displej nebo vestavěná funkce GPS. Senzor měření je starší 77 segmentový původně z modelu K-7.

Na druhou stranu jdou dělat timelapse videa až ve 4K.

Senzor je 24MPx APS-C CMOS (1.5×), který je samozřejmě stabilizovaný.

Procesor PRIME M II umožní 14-bitový výstup v RAWu či maximální citlivost ISO až 102400 (základní je 100).

Pentaxy umožňují také nastavení síly redukce šumu pro každou úroveň citlivosti zvlášť, což je funkce, kterou ocení každý, kdo fotografuje do JPEG.

Sériové snímání dělá slušných 6 fps.

Rychlost závěrky lze nastavit v rozsahu 30s – 1/6000s

  • B a synchronizační čas pro blesk je 1/180s.

Nechybí vestavěný blesk se směrným číslem 12 (při ISO 100).

Hledáček a displej jsou mají oba velmi pěkné hodnoty: Hledáček je hranolový s cca 100% pokrytím a velmi dobrým zvětšením 0,95×. Displej je plně polohovatelné LCD o úhlopříčce 3" a rozlišení 921 000 subpixelů (tedy rozlišení VGA).

Rozměry těla jsou sympatických 126×93×­74 mm a váha 688 g.

Výdrž na baterii není závratná ale dostatečná - 410 snímků (dle CIPA).

Prodávat se bude v černé a stříbrné barvě.


*Aktualizace 16.6.2016: Na českém trhu bude K-70 k dispozici v srpnu 2016 za prodejní cenu 18 950,– Kč včetně DPH.

HD Pentax-DA 55–300mm F4.5–6.3 ED PLM WR RE

Nový utěsněný kompaktní teleobjektiv pro APS-C přináší (pro Pentax) jednu nenápadnou revoluci – elektronické spouštění clony. Canon EF to tak dělá od začátku a Nikon na to postupně přechází již nějakou dobu. Pentax se zatím držel mechanické páky z roku 1975.

Kromě toho je zde i nový pulzní motor (PLM) pro tiché a rychlé ostření.

Objektiv sestává z 14 členů v 11 skupinách (obsahuje ED členy), má 9-lamelovou clonu a ostří od 0.95m (zvětšení až 0.3×).

Je utěsněn proti vodě a prachu a disponuje ochrannými fluorinovými vrstvami na přední čočce.

Váha bude jen 471g, délka v zasunutém stavu 89mm. Závit pro filtry je 58mm.

Kompatibilní fotoaparáty jsou momentálně K-70, K-1, K-3 II, K-S2 a K-S1 (nutno aktualizovat firmware kromě K-70). Zda bude nový firmware nutný k používání objektivu později vydán i pro starší fotoaparáty oznámeno nebylo.

Cena pro Evropu má být 400 liber.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram