Jak budeme tisknout digitální obrázky

Po nedávno zveřejněném článku Pět důvodů proč tisknout své fotografie doma proběhla zajímavá diskuze mezi obhájci domácího tisku fotografií a jejich oponenty, kteří argumentují hlavně vysokými náklady. V rámci této diskuze jsme se s Romanem dohodli, že zveřejníme i jeho článek, který je spíše názorem opozice vůči fototiskárnám. Článek se snaží hledět na problematiku očima českého a slovenského fotoamatéra.

Další vysvětlení má publicista v oblasti digitální fotografie Dave Etchells z Future Image Report, který definuje domácí a internetový tisk fotografií jako potencionální kandidáty na „industry edsels“, tj. slepé uličky v průmyslovém vývoji. Největší naději dává osobnímu zadávání fotografií ve sběrně. Etchells tvrdí, že tisk na domácích tiskárnách a posílání souborů do internetových sběren vyžadují změnu spotřebitelského chování, větší úsilí uživatele a vůbec nejsou levnější, ba naopak. Připomíná, že počet sběrných míst, kde se dá nechat paměťová karta nebo CD s fotkami, se rapidně zvyšuje.

Jak tedy budeme dělat fotky z digitálních dat? Máme čtyři možnosti:
  1. tisk na domácí tiskárně
  2. okamžitý tisk ve veřejném kiosku
  3. zadání do výroby ve sběrně
  4. odeslání fotografií do sběrny přes internet
    1. odhaduji, že v ČR bude v roce 2005 na domácích tiskárnách vytištěno méně než 5 % fotografií. Zejména díky ceně není tento způsob s to držek krok. Očekával bych snížení cen u papírů, ale nikoli u „kártridží“. Inkoustová náplň by určitě mohla stát okolo 200 Kč, ale nevěřím, že by kvůli tisku fotografií hlavní výrobci sundali ceny. Mohlo by to vyvolat tlak na cenu náplní pro tisk na klasický papír, kde jsme si již na náplně za tisícovku zvykli.
    2. Na velkých výstavách foto-techniky si návštěvníci s oblibou nechávají zdarma udělat okamžitou ukázkovou fotku ze své karty na některém stánku vystavujícího foto-tiskové kiosky. Přestože tato zařízení jsou na trhu přes dva roky, nepamatuji si ani jedno místo v ČR, kde bych takový foto-kiosk viděl v komerčním provozu. Problém je velká pořizovací cena samotného zařízení a drahý spotřební materiál v podobných cenových relacích jako u domácího tisku. Jsem skeptik, 1 % podílu by byl úspěch.
    3. Zadávání fotek do výroby ve sběrně zatím naráží na problém nedůvěry nechat někde svoji paměťovou kartu za cenu přes tisíc korun a nebo nutnost vypalovat fotky na CD, respektive kopírovat na dnes již vymírající ZIP drive. Na mnoha místech dokáží fotky z vaší karty stáhnout okamžitě, ale ne každý si rád počká. Přesto odhadují podíl v roce 2005 v ČR 70 %.
    4. Odesílání fotek po internetu je pro uživatele užívajícího pevné připojení nejlepší volbou. Většina minilabů je schopna fotky po internetu přijmout od zaslání e-mailem až po napojení na běžně používaný fotografický software, který obsahuje modul počítající aktuální cenu a administruje všechny zakázky. Hlavním přínosem je nutnost pouze jedné cesty do sběrny a odpadající manipulace s ukládáním souborů. Dobré fotografie však potřebují velikost stovky kilobajtů, což značně omezuje odesílání na připojeních dial-up. Neočekávejme, že hlavní spotřebitelská masa bude mít doma trvalé připojení na internet, takže podíl nebude větší než 25%. Dnes je to mnohem více, ale to je způsobeno tím, že digitální fotografie je zatím doménou technologicky zdatnějších a majetnějších lidí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Stubna
    Michal Stubna
    03.01.2004 03:41

    apropo USA: Beznemu amaterovi nezalezi nejako extra na kvalite fotky. To znamena ze pre neho je fotka z labu prijatelna. A to plati v USA aj v SR resp. CR. Takze vela ludi ostane pri tlaci v labe. Treba tiez zohladnit, ze vela ludi podlahne, ak si nedaju pozor, mna nevynimajuc, reklame. A kupia tu tlaciaren len preto, lebo to tlaci priamo z fotaku - no bomba. :-). Som momentalne v USA a videl som fotky, ktore boli tlacene na tlaciarni, boli uplne priserne, ale tej osobe vyhovovali. Bolo mi povedane, ved su dobre, vidno na nich kto tam je a co robi. No fajn. Takze kazdy ma svoje parametre kvality. A myslim ze u nas doma si ten kto bude vyzadovat kvalitu a moznost ovplyvnit cely proces zhotovenia fotky tu tlaciaren urcite kupi. (co je myslim dost velka vacsina ludi na tomto serveri)

  • Michal Hrabec
    Michal Hrabec
    04.01.2004 17:35

    Jo k fotokioskum ja vi sice zatim jen o jednom ale je.
    v praze na zitne, nebo jecne dycky se mi to plete.

  • Michal Hrabec
    Michal Hrabec
    04.01.2004 17:39

    aaa tak je to jecna a reklamu ma v levem poli

  • Slava Slavik
    Slava Slavik
    Autor
    13.01.2004 21:34

    Pan sefredaktor serveru mne, autora, pozadal o vyjadreni ke komentarum. Zde je. Bude trochu slite - v diskusi nejdou entery. 1.) Vamp: Vase kalkulace je spravna, nicmene v tomto clanku se pracuje pouze s tiskem samotnym, nikoli porizenim fotografii. Muzeme take tisknout fotografie z filmu, ktere jsme pred tim skenovali... 2.) Primy tisk fotek z tiskarny: je to marketingova odpoved na prime zadani fotek do vyroby z karty, ktere lze dnes objednat v mnoha sbernach. Verte nebo ne, mnoho uzivatelu neni schopno ani fotky orezat, takze pro ne neni nic nepredstavitelneho je dat tisknout primo z karty. Pro zdatne uzivatele (temer vsichni clenove galerie Fotoaparat.cz) je to zbytecne navyseni ceny tiskarny a nebo vhodna alternativni ctecka karet. 3.) Kvalita tisku: Skutecne posledni technologie zvyhodnuji tiskarny oproti labum z duvodu "pohlidani si" dobreho vystupu. Mam zkusenost z posledni doby se zadanim zvetsenin 30x45 nekolika portretu do sberny a vysledek je otresny. Chybi dohoda autor - obsluha labu. To same vyjete na ploteru po dohode je uplne jine kafe. Domnivam se, ze zrucnejsi fotoamater najde v domacim tisku vychodisko, profesional zadavajici velke mnozstvi se s minilaby nauci komunikovat kvuli snizeni nakladu. Rozhodujici sila vsak prijde z nejsirsi fotograficke verejnosti, ktere prilis nezalezi na tom co dostane (viz nazor "artec"). Rozhodnou naklady a podobnost se soucasnym zpusobem objednavami fotek. Pripominam, ze 95% vsech vyrobenych fotografii se zatim dela z filmu, zasadni zlom nas tedy teprve ceka. 4.) Zinedi: zajimavy nazor na tema sikovne ceske rucicky. Souhlasim, ale obavam se, ze Cesi (rozhodujici spotrebitelska masa, nikoli my foto-hracickove) si lepe spocitaji naklady tisku na domacich tiskarnach nez Americane. 5.) Namet pro redakci na anketu, pokud uz nebyla: "kde tisknete svoje fotky".

  • Luděk Masár
    Luděk Masár
    15.02.2004 23:30

    Já myslím, že inkoustové tiskárny nejsou pro širokou veřejnost, které úplně vyhovuje dát film z dovolené udělat k Rossmanovi za 80,- hal za kus, ale spíš pro ty, kteří chtějí víc, než to, co jim z jejich filmů spáchá lab. Já osobně si vychutnávám možnost naskenovat vybrané políčko filmu, upravit podle svých představ světlost, barevnost, výřez, vyretušovat případné nedostatky a to nejlepší tisknu, A4. Určitě s lepším výsledkem, než minilab. Proto mám inkoustovou tiskárnu. A taky si myslím, že je nesmysl srovnávat naše podmínky s americkými. Luděk

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram