• Etiopie

    Možná, že někteří z vás již četli na našich "rodinných cestovatelských stránkách" reportáž o Etiopii – úžasné, avšak málo navštěvované a velmi vzdálené zemi. Fotoaparát.cz mne požádal, abych popsala zkušenosti fotografa-turisty v této zemi.

  • Noční fotografování v Miami

    Miami je jedno z nejzajímavějších amerických měst. Není to jenom Miami Beach a jeho známé noční podniky kolem Ocean Drive. Velmi zajímavý je i Downtown, kde se občas jen těžko domluvíte anglicky. Město ožívá v noci. A to je ten čas, kdy je třeba vyrazit se stativem a zachytit něco z jeho kouzla.

     7
  • Kerala - Jižní Indie

    Kerala je jedním z jižních států Indie. Návštěva je zde pro Evropana nejvýhodnější od října do února. V tuto dobu je tu únosné klima odpovídající našemu létu. Kerala se rozkládá podél západního pobřeží Indického oceánu v délce asi 400 km. Žije tu 30 mil. obyvatel na rozloze 38 800 čtverečných kilometrů. V článku si Keralu přiblížíme více - hlavně na fotografiích.

     3
  • Svět kolem Annapuren II.

    Sedlo Thorong La ve výšce 5416 m je nejvyšším místem treku kolem masívu Annapuren. Zároveň je i rozhraním mezi zeleným údolím Marsyandi Khola a nehostinným územím Transhimálaje, které přechází na severním okraji do Tibetské náhorní plošiny. Za sedlo se monzun nedostane. Suchá oblast je součástí území dolního Mustangu. Na suchých, erozí rozpraskaných hřebenech hor stojí prastaré kláštery, kde přežívají poslední zbytky téměř neporušené tibetské kultury. Pokud chcete poznat, jak zde lidé žijí, musíte opustit hlavní trasu treku a vyrazit úzkými stezkami o kus dál.

     1
  • Svět kolem Annapuren I

    Annapurna I je prním osmitisícovým vrcholem, na který vystoupil člověk. Svět kolem Annapuren je magickým územím bílých štítů, starých budhistických klášterů a nádherných lidí. Přes 300 km dlouhou cestu v plné „fotografické polní“ jsem uskutečnil v říjnu 2004. Článek je zároveň pozvánkou do Průmyslového paláce v Praze 14.dubna ve 12:00 a ve 14:00 na stánek FotoAparátu.cz, kde pro vás spolu s horolezcem Radkem Jarošem, dobyvatelem pěti osmitisícovek, pořádáme fotografickou přednášku Himálaj od 1000 až po 8848 m n.m.

     9
  • Indonésie

    V článku navštívíme indonéské ostrovy - Sulawesi, Jávu a Bali. Autorka Inodnésii navštívila v létě 2004. Kromě nádherné a různorodé přírody se tu setkala s moc milými lidmi. Více se dozvíte v článku, který je doplněn množstvím fotografií.

     7
  • Jak jsem potkal krokodýly

    Ocitnout se s fotoaparátem v ruce na safari ve Východní Africe je snem snad každého, kdo si kdy alespoň letmo přičichl k focení přírody. V prosinci roku 2002 a v létě roku 2004 se mi naskytla příležitost tuto zemi navštívit. V následujícím článku bych se chtěl s vámi podělit o své zážitky a fotografie při návštěvě safari.

  • Montserrat

    Protože je neustále ohrožován sopkou Soufriére Hills, je Montserrat z ostrovů Malých Antil nejméně navštěvovaným. Z ostrova se vystěhovala téměř polovina obyvatel a infrastruktura této karibské země poněkud strádá. Při plavbě Karibikem jsem jej však nechtěl vynechat, již z Prahy jsme domlouvali návštěvu Montserrat Volcano Observatory, kde, jak jsme se přesvědčili, mají geologové s hlídáním sopky hodně napilno.

     0
  • Guadeloupe

    Existují dva francouzské departementy, kde i v zimních měsících, když u nás rtuť teploměru klesá pod bod mrazu, naleznete stále příjemných více jak 28°C. O jednom z nich, Martiniku, jsem psal minule. Nyní se podíváme na severně položený ostrov Guadeloupe. Stejně jako jeho ostrovní sousedé je vulkanického původu a v jeho centrálním pohoří najdete aktivní sopku.

     6
  • Martinik

    Není to tak dlouho, co se naše země stala součástí Evropské unie, proto je zajímavé vědět, že území EU nekončí s hranicemi Evropy, ale že ostrovy patřící pod modrou vlajku se žlutými hvězdičkami nalezneme i daleko za oceánem. Jedním z nich je tropický Martinik, ležící v pásu ostrovů Malých Antil, omýván Karibským mořem, jenž je zámořským departmentem Francie (stejně jako např. Guadeloupe a Francouzká Guayana). Některé jeho zajímavosti se pokusím na dalších řádkách přiblížit.

     5