• Děti Tibetu

    V krátkém období se mi podařilo dostat se dvakrát do Tibetu. Civilizace sem proniká mílovými kroky. Fotografie umožňuje dokumentovat lidi v prostředí, které může do několika let navždy zmizet. Na cestách jsem se snažil zaměřit na rodiny. Nebylo to zrovna jednoduché, neboť lidé v Tibetu se fotografovat většinou vůbec nechtějí.

  • SIAM – THAJSKO TROCHU JINAK

    Pro ostřílené cestovatele je Thajsko něčím, čím jsou pro gurmána buřty s cibulí. Prostě něco obyčejného, co si může dát vždycky a co ho nemůže nijak překvapit. Do Thajska jezdí davy turistů, kteří v drtivé většině zakotví u pláže, ti dobrodružnější si zaplatí poznávací zájezd...

  • Cestopis - 2600 km po Islande (Iceland), september 2006

    Island. Země sopek, gejzírů... Kam všude nás může zavanout touha po dálkách se můžete dočíst v cestopise, který napsal Miron Mikita. Děti by řekli, že tam straší. Běžme se na něj podívat...

  • Malý průvodce - polská jezera v Krkonoších

    Na formování celých Krkonoš se kdysi podílely údolní ledovce, po kterých dodnes v Krkonoších zůstává mnoho stop. Jednou z nich jsou ledovcová jezera v polské části pohoří - Maly a Wielki Staw. Obě jezera jsou českým turistům, podobně jako Sněžné jámy, v povědomí spíše z "ptačí perspektivy" hřebenové Cesty česko-polského přátelství. Nicméně, co by to bylo za fotografa, kdyby zůstal u "klasického" pohledu!

     7
  • Sinaj a jeho podvodní svět

    Na Sinajský poloostrov jsem vyrazila v květnu letošního roku. Pro nás Čechy jsou to nejbližší korálové útesy. Fotila jsem zde kompaktním fotoaparátem Lumix DMC-TZ3 s podvodním pouzdrem, vybavení, které je na dovolenou za rozumnou cenu. V článku najdete fotodokumentaci z podvodního světa Rudého moře.

  • Fotografické postřehy z Říma

    Snad nikdo nepochybuje o tom, že nejvhodnější dobou pro fotografickou návštěvu Říma je přelom dubna a května. Teploty přes den ještě nedosahují tropických hodnot a večer na zahrádce zapadlé restaurace u sklenky italského vína a výtečné pizzy je už velmi příjemný. Vzduchem se nesou omamné vůně a ze zdí sálá teplo dne...

     3
  • BALI, POD OCHRANOU BARONGA

    Tropické podnebí s téměř absolutní vlhkostí, kde za pár dnů „vykvete i kámen“, charakteristický zvonivý zvuk místních lidových nástrojů, , bizardní stavby svatyň a sochy a sošky bohů a démonů... To jsou kontrasty, které vnímá po příjezdu každý návštěvník Bali. Je to místo, kde se může téměř neomezeně realizovat každý fotograf, ať už se zaměřuje na krajinu, živou přírodu, dokument nebo portrétování lidí.

     7
  • Cestopis z Laponska

    Jak už to tak bývá, nejlepší nápady se rodí na Moravě u piva, a tak také vznikl nápad procestovat autem místo, které najdete na mapě Švédska pod názvem Laponsko. Je to bizarní a pro nás vskutku zajímavá krajina za polárním kruhem, kde slunce v létě nezapadá a v noci si můžete číst knihu, či prohlížet časopis s hambatými slečnami - protože tam o človíčka natož ženu nezavadíte.

  • Zimným Škótskom

    „Niečo ako ideálne svetlo nejestvuje, existuje len svetlo rozličné.“ Joe Cornish
    Hoci najpriaznivejším obdobím na návštevu Škótska sa zdá byť máj či jún, fotograficky mimoriadne nevydarená tohtoročná zima - teplá, zablatená, neinšpiratívna – prispela k rozhodnutiu vybrať sa tam skôr, v polovici februára. Na krátky, vyslovene krajinársky fototrip. Neživil som falošnú nádej, že tam bude lepšie, ale aspoň inak.

  • Camden Town - London

    Dnes sa už iba pousmejem, keď si spomeniem na rozhovory so spolužiakom Dávidom, ktorý do mňa pred rokom neustále hustil, že musím ísť do Camdenu, že to je niečo úžasné, čo proste musím a musím vidieť. Priznám sa, že jeho neskutočné nadšenie som pochopil, až keď som sa tam objavil osobne. Áno, mal pravdu. Je to niečo, čo stojí za to vidieť.

     9