Cesta do odlehlých koutů Jižní Afriky - část druhá

“Tak tady byly ty stopy leoparda”, prohodí Nicole a ukazuje na hlínu v “předzahrádce” velikosti asi jednoho hektaru. Nicole je naše přítelkyně (Jihoafričanka z Belgického Konga - v Africe je vše možné). Je povoláním učitelka fotografie. Její muž Guy je biolog a fanatický ochránce přírody, pracuje pro vládu a právě se vrátil z Číny ze světového kongresu.

To on našel ty stopy a chránil je prý před deštěm, že je zakrýval (snad ne svým tělem, ani se neptám!). Je to vzácnost i tady 15 km nad městečkem Stellenbosch, kde se normálně prohání tak akorát jenom opice nebo antilopa Klipspringer. Nicole a Guy bydlí totiž v pralese, na hoře, v chráněném území nad Jonkershoek Valley. Mají výhled, že nepotřebují nikam na dovolenou. V zimě dokonce občas na zasněžené štíty okolních hor.

Ozvěny světla nad Jonkershoek

Ano, uhodli jste, je sobota a my trávíme náš první den v Africe s přáteli. Tak tedy – ráno jsme si nechali dovézt auto z půjčovny k hotelu a hned vyrazili na východ od Kapského Města, ještě trošku užít té civilizace, než se pustíme na západ. V poledne jsme se setkali v Stellenboschi s Nicole a Guyem a společně vyrazili na prohlídku vinohradů (kde se pořádají ochutnávky vynikajících vín) a farem v okolí. Nejsme dělaní na organizované zájezdy. Nás baví si všechno sami zařídit, pohybovat se mezi místními obyvateli. A návštěva přátel je takové vyvrcholení, taková třešnička na dortíčku.

Franschhoek - oblíbene místo pro svatby

Pokud někde v Africe existuje ráj, tak kouzelné okolí Stellenbosche by mohlo být žhavým kandidátem. 45 minut autem od Kapského Města se blýskají uprostřed rozlehlých vinic nádherné farmy. Bílé, symetrické, se zdobenými štíty (tzv. Cape Dutch architecture – mix slohů – středověký holandský, francouzský a indonéský). Pro nás, Holanďany, je to surealistický sen – představte si holandské domy mezi vysokými skalnatými horami a palmami.

Cape Dutch architecture Cape Dutch architecture

Malebnost kapských vinohradů je označována za nejkrásnější na světě. Navíc levná pracovní síla všude k mání. Okolí se zdá být velmi čisté a bezpečné. Stellenbosch je jedno z nejstarších městeček v jižní Africe, je zde universita (mimochodem se známou zemědělskou fakultou m.j. s oborem vinologie) a spousta uměleckých galerií. Je to také povinná zastávka pro všechny turistické zájezdy. Ano, vycítili jste to dobře, tento ráj je přece jen už okoukaný, my hledáme ráje ještě neobjevené. (Bohužel v dnešní době levného chartrového létání mizí spousta autentických míst neobvyklé krásy rychlým tempem pod šlépějemi davu turistů.) Nemůžeme se dočkat, až zase okusíme divočiny. Ale ovšem trocha zásob dobrého vína z kapských vinic s sebou neuškodí.

nemusí na dovolenou - výhled z domu Nicole

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    15.01.2008 09:14

    Prvni fotka je vynikajici.... pak to slabne.
    (jako obr Kolodej, jako obr Kolodej)

  • Jen Friedrich
    Jen Friedrich
    16.01.2008 09:39

    nice

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    18.01.2008 08:40

    JJ - jihoafricke vinko, na to nedam dopustit. Dekuji za pekne povidani i fotografie o vine a tesim se na divoke rostlinky!

  • Julianna Kozák
    Julianna Kozák
    17.03.2008 06:19

    nemusí na dovolenou - výhled z domu Nicole - nádherná fotka (aj miesto), zaujimavy clánok

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram