• Martinik

    Není to tak dlouho, co se naše země stala součástí Evropské unie, proto je zajímavé vědět, že území EU nekončí s hranicemi Evropy, ale že ostrovy patřící pod modrou vlajku se žlutými hvězdičkami nalezneme i daleko za oceánem. Jedním z nich je tropický Martinik, ležící v pásu ostrovů Malých Antil, omýván Karibským mořem, jenž je zámořským departmentem Francie (stejně jako např. Guadeloupe a Francouzká Guayana). Některé jeho zajímavosti se pokusím na dalších řádkách přiblížit.

     5
  • Joshua Tree NP, California, USA

    California, členský stát na jihozápadě USA, hlavní město Sacramento. Převážně horský stát s velkými národními parky. O zážitky z návštěvy jednoho z nich – Joshua Tree – se s vámi fotograf a autor tohoto článku podělí. Text i fotografie dosvědčují, že návštěva stála za to.

     2
  • Dominika

    Je obtížné v době, kdy cestovní kanceláře mají ve svých katalozích téměř každou destinaci, najít ve světě místo, které je relativně dostupné, ale i tak připravuje pro cestovatele spoustu nečekaných překvapení. Právě ostrov Dominika, vystupující z Karibského moře uprostřed souostroví Malých Antil, tímto místem je. Tvrdí se, že je v Karibiku ostrovem jediným, který by Kryštof Kolumbus poznal, kdyby se na něj vrátil.

     5
  • Kamčatka - co dodat?

    Poloostrov ohně, sněhu, ledu, termálních pramenů a medvědů, jak je někdy ruská dálněvýchodní Kamčatka nazývána, je v posledních letech cílem stále většího množství zahraničních turistů. Většina z nich tam jezdí kvůli nádherné přírodě dosud nepříliš poznamenané přítomností člověka. Kamčatka láká nejenom téměř třiceti aktivními vulkány z celkového počtu 120, ale také gejzíry, termály, neskutečným množstvím ryb a medvědů.

     3
  • Fotografování lidí v zemích, kde se to nemá

    Každý, kdo fotografuje na cestách (či přesněji cestuje, aby fotil) a dostane se do krajů pro Středoevropana méně obvyklých, ví, že snímky architektury a krajiny mohou být úžasné, ale nejkrásnější fotografie bývají ty, na nichž jsou lidé...Přístup obyvatel té které země k fotografovi – vetřelci bývá různý. V krátké reportáži zmíním naše osobní poznatky z této oblasti, podělím se o zkušenosti a zastavím se u fotografování lidí v Jemenu, což je kapitola sama pro sebe. Více se o našem cestování můžete dočíst na stránkách "Cestovní horečka", www.bruhovi.cz.

  • Rozhledny, díl 1. - Tišnov

    Vhodný tip na nejen fotografické výlety jsou zcela bez pochyby rozhledny a proto se pokusím vás v sérii článků s některými blíže seznámit. Na úvod jsem zvolil úplně novou “kamennou“ rozhlednu, která byla slavnostně otevřena nad městem Tišnov v sobotu 11.10.2003 a která je v mnoha ohledech opravdu výjimečná.

  • Skellig Michael – tajemný irský ostrov

    Plavba na ostrov Michael Skellig, nejzápadnější výspu evropské pevniny, patří k nejzajímavějším zážitkům, které mám z Irska. Je to magický ostov se zachovalým klášterem z období počátků křesťanství v Irsku. Vzhledem k mimořádné citlivosti zdejší přírody a památky se návštěva ostrova řídí zvláštními pravidly. Fotografování je dost problematické z důvodu velmi krátkého času, který je povolen pro pobyt na ostrově. Díky většinou dost silnému vlnobití a malým loďkám, které jsou schopné přistát u skaliska, hrozí na moři zničení fototechniky.

     0
  • Irsko – ostrov Cape Clear

    Dnes se podíváme na nejjižnější cíp Irska ostrůvek Cape Clear. Díky své poloze je to jedinečné místo pro ornitology, kteří v říjnu se svými teleobjektivy někdy doslova oblehnou jeho nejjižnější skalisko s galským jménem Blananarragaun. I když se sem nedostanete v říjnu, najdete na ostrově mnoho zajímavého jako třeba pravěké svatební kameny. Na ostrově žije 150 obyvatel hovořících původní galštinou. Ale nebojte se, anglicky umí také.

     2
  • Lisabon

    V najzápadnejšej časti Európy sa rozprestiera jedna veľkolepá krajina - Portugalsko. Krajina bohatej histórie, futbalu, príjemných klimatických podmienok, nádherných útesov a príjemných ludí... Milan pobývá v Portugalsku již několik měsíců a napsal pro čtenáře FotoAparátu několik svých rad a zkušeností, které se mohou hodit, když se vydáte přímo do hlavního města Portugalska Lisabonu či jeho okolí. Povídání je doplněno množstvím fotografií.

     0
  • Semana Santa

    Semana Santa aneb Svatý týden je pro Španěly skutečná událost. Oblečou se do svátečního a se svými rodinami vyráží do ulic. Provoz v centru měst je zastaven. Všude proudí davy lidí a sledují procesí, která připomínají období inkvizice. V následujícím článku se můžete dočíst, jak takové procesí vypadá. Mnohé vám ukážou i připojené fotografie.

     0