SIAM – THAJSKO TROCHU JINAK

Pro ostřílené cestovatele je Thajsko něčím, čím jsou pro gurmána buřty s cibulí. Prostě něco obyčejného, co si může dát vždycky a co ho nemůže nijak překvapit. Do Thajska jezdí davy turistů, kteří v drtivé většině zakotví u pláže, ti dobrodružnější si zaplatí poznávací zájezd...

Pralesní velikán (NP Khao Yai) Trogon - ptačí klenot mezi pralesními obyvateli (NP Khao Yai)

…, který je zaveze po schématické trase tam, kde bylo tisíce lidí před nimi. K jiné sortě patří lidé, kteří neváhají využít všudypřítomných nabídek k exotických sexuálním hrátkám. Já jsem se do této země vydal s nadějí, že se setkám s některým z 1000 druhů ptáků, 300 druhů savců nebo 300 druhů plazů. Ať už patříte do jakékoli zmíněné skupiny cestovatelů, vězte, že na cestu do této země budete rádi vzpomínat a díky relativní láci se budete chtít časem znovu vrátit. Protože jsem se snažil pojmout cestu trochu jinak než je obvyklé, nazval jsem i tento cestopis SIAM, což je Thajsko trochu jinak (přesněji ještě před 100 lety se tento název používal místo dnešního Thajsko).

Hulman tmavý (NP Kaeng Krachan)

PLÁN CESTY

Stejně jako před každou cestou, vybavil jsem se před návštěvou Thajska několika průvodci po Fauně a flóře této země, abych nebyl zaskočen neznámým nebezpečím. Potkám-li tygra, budu vědět, že je konec a nebudu panikařit. Po dlouhém pročítání jsem dospěl ke konečnému itineráři, který by se dal nazvat 3 NEJ THAJSKÉ PŘÍRODY. Zvolil jsem tato místa :

Národní park Khao Yai (nejstarší park v zemi)
Národní park Kaeng Krachan (největší park v zemi)
Národní park Khao Sam Roi Yot (největší mokřad v zemi)

Vodopád v NP Khao Yai Svítání nad pralesem v NP Kaeng Krachan
Mokřad v NP Khao Sam Roi Yot

Mezitím jsme se podívali i na historické památky
Bangkok – královský palác
Ayutthaya – staré královské město

Na čtrnáctidenní cestu to bylo až až. Poučen z předešlých cest do tropů jsem zastáncem hesla, že méně je více a znovu se to vyplatilo.

PROBLÉMY S OPTIKOU

Setkání s krokodýlem Vyplašený muntžek (NP Khao Yai)

První dny našeho pobytu byly frustrující. V pralesích parku Khao Yai jsme viděli velké množství zvířat. Kdykoli jsem se pokusil nějaké zvěčnit, dopadlo to vždycky stejně – strašně. Žádná fotka nebyla ostrá. Zkusil jsem všechny možnosti – vysoké ISO = krátký čas, ale i čas 1/1250 s nepřinášel žádné zlepšení, stativ nepomáhal, série snímků 5sn/sec. Také nic. Propadal jsem zoufalství. Jeleni, opice, exotičtí pěvci se kolem nás proháněli a já fotil a zase to mazal. Když jsme se při výletu do pralesa podél řeky setkali s krokodýlem, srdce se mi rozbušilo. V Thajsku mají zvyk všechno ochutnat a zrovna krokodýli jim chutnají tak, že jsou na pokraji vyhynutí. Existuje jen pár jedinců v odlehlých koutech země. A najednou se vyhříval před námi. První snímky dopadly opět tragicky, začal jsem proklínat všechny svaté i nesvaté. Vždyť to vypadá, jako by ty fotky byly focené přes nějakou clonu, jakoby přes zamlžené okno! A v tom mi to došlo. Sejmul jsem ochranný UV filtr, který jsem před cestou z bezpečnostních důvodů našrouboval na drahý objektiv a CVAK. Krokodýl byl ostrý od hlavy až k patě! Málem jsem omdlel a s úlevou zvěčnil krokodýla snad stokrát. Od té doby byly všechny pořízené snímky jako břitva a přesně v souladu s Murphyho zákony jsme další dny téměř nepotkali jediného živočicha! :-) Proto doporučuji před odjezdem na takovou cestu vyzkoušet nové příslušenství.

Ledňáček v NP Khao Sam Roi Yot Čejka šedohlavá (NP Kaeng Krachan)

SALT LICK ANEB JAK UDĚLAT Z MOTÝLA SLONA

Jeden z mnoha motýlů... Přítomnost slonů je ... Odpočívající slon v NP Khao Yai

Sůl nad zlato, praví se v jedné pohádce a návštěvníci tropů jistě vědí, že je to do písmene pravda. V tropech jsou místa, která velmi přitahují zvířata. V Africe jsou to slaná jezera, v Peru famózní stěny u řeky Tambopata, kam se slétávají hejna papoušků ara, v Thajsku to jsou vykousané kusy hlíny, kam přicházejí stáda slonů. Všechna tato místa mají jedno společné, je to přítomnost minerálních látek, kterými si zvířata upravují biokulturu v trávidlech. Tato místa jsou známa jako Salt Lick – doslova „solný liz“. Podobná místa lákají i hejna motýlů, kterých se na podobném vhodném minerálním zdroji může shromáždit i několik set kusů. Problémem však zůstává, jak vyfotit v takovém množství jednotlivce. Válel jsem se v polovlhkém bahně asi hodinu na přímém slunci, než se mi podařilo zachytit jednoho z nich. Poprvé v životě se mi potilo i obočí a slaný pot mi tekl do očí (nechtěná rýmovačka). Zábavné na tom bylo, že tento solný extrakt mého těla lákal hejna mušek, pro které jsem se stal Salt Lick já. Po obrovském úsilí se mi podařilo vyfotit několik motýlů. Dalším cílem bylo najít a vyfotit slony. Čekali jsme na ně u Salt Lick pěkných pár hodin, ale stále bylo jasnější, že nám nebude přáno slony na Salt Lick potkat. Cestou zpátky návštěvnickému centru parku Khao Yai jsme si sedli a koupili si něco k jídlu. Trochu nás zarazilo, že se návštěvníci koncentrovali kolem líně protékající říčky. Nakonec mi to nedalo a šel jsem se podívat tím směrem. Byl tam. Asi 20 metrů od nás na druhém břehu říčky ležel na boku slon a velmi hluboce spal. Po hodinách čekání na místě kam pravidelně sloni chodí se nám zjeví v místě, kde se pohybuje nejvíce lidí. Jeden z mnoha paradoxů této země. Bylo něco po poledni a chtěl jsem počkat na příznivější světlo. Šli jsme se projít podél říčky a po hodině se vrátili ke slonovi. Tedy na místo, kde původně byl. Nyní zde byla jen zválená tráva a slon nikde. Za chvíli k nám dorazila kulhavá šedesátiletá sousedka, která nám s radostí oznamovala, že se právě vrátila ze Salt Lick a bylo to úžasné – přišlo tam stádo slonů.

Detail spícího slona (NP Khao Yai)

Spolu s dalšími událostmi jsme zjistili, že Příště neexistuje.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • JK 7
    JK 7
    07.09.2007 12:50

    Pěkné čtení i fotky, povedlo se ti to.

  • Jiří Pušman
    Jiří Pušman
    07.09.2007 17:04

    Moc hezké čtení i snímky

  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    09.09.2007 22:37

    Ahoj Petře, jsi kluk šikovná, poutavě napsáno, málem už jsem šilhal po batohu :-)
    Heslo "Příště neexistuje" je základ každého fotografa přírody, také se jím řídím.

  • Petr Šigut
    Petr Šigut
    10.09.2007 15:21

    Výborně napsané, dobré fotky, prosto pohoda. Trochu by mě zajímala cenová kalkulace.

  • Petr Bambousek SulaSula.com
    Petr Bambousek SulaSula.com
    17.09.2007 20:26

    Petr Šigut : Náklady pro dva včetně letenky, pohodlného ubytování, vstupů, jídla, půjčení auta ... 60.000 Kč

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (19)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram