Články autora - Soňa Lechnerová

  • Stanislav Pokorný – KRAJINA část 1.

    Stanislav Pokorný 15 let předsedal Asociaci profesionálních fotografů České republiky. Jeho oblíbeným žánrem je krajinářská fotografie, které se nyní převážně věnuje. Celý život nosí po kapsách obaly od bonbonů Bon Pari, které mu slouží jako filtry před objektiv. Tvrdí, že osobní invence je pro fotografii naprosto klíčová. Jak se dívá na dnešní krajinářskou fotografii? Proč je současným vývojem tohoto žánru znepokojen? Co je u krajiny důležité a co dnešní fotografové podceňují a zanedbávají? A co nové trendy, jsou vůbec nové? Nebo tu byly již dávno a jen se v různých podobách opakují? O tom všem už v rozhovoru...

     2
  • Rozhovor: O monitorech EIZO s Antonínem Charvátem

    Když se řekne kvalitní fotografický monitor, většině amatérských i profesionálních fotografů se vybaví značka Eizo. Je totiž takové Ferrari mezi monitory. Proč tomu tak je? To a mnohem více o monitorech Eizo prozradí v obsáhlém rozhovoru generální manažer Eizo pro Českou Republiku Antonín Charvát. 

     3
  • Robert Vano: Fashion fotografie v praxi 2. díl

    Jako kadeřník pro módní focení se často dotýkal slavných lidí. Kadeřník podle něj dokáže navázat díky dotekům mnohem užší kontakt s lidmi než fotograf. Jeho původní profese kadeřníka mu pomohla bořit bariéry. Ovšem mezi slavnými lidmi si nikdy nehledal přátele, nemá čas se kamarádit. Kdy by fotil, rámoval, paspartoval? A jak takové módní focení vlastně probíhá?

     0
  • Knižní BESTSELLERY vydavatelství Zoner Press

    Nedílnou součástí fotografova rozvoje jsou knihy. V nich najdete ustálené myšlenky a mnohaleté zkušenosti těch, kteří se fotografií živí. O fotografických bestsellerech posledních dvou let jsem si povídala s Květou Filipi z vydavatelství Zoner Press. V Zoner Press se specializují na vydávání a překlady publikací především ze světa fotografie. A jaké knížky by neměly chybět ve vaší knihovně?

     0
  • ​Stanislav Pokorný - Asociace profesionálních fotografů

    Stanislav Pokorný stál u zrodu Asociace profesionálních fotografů České republiky, kde na předsednickém křesle strávil přes 15 let. Členem APF se může stát každý, kdo jen trochu chce. Jak se do ní dostat? Jaké jsou podmínky? Jaké členství nese výhody?

     0
  • Robert Vano: Moje cesta k fashion fotografii

    Začíná to odhodláním k emigraci, mytím špinavého nádobí v restauracích, studiem oboru kadeřník, česáním vlasů dámám s brilianty na krku. Pokračuje to česáním a líčením modelek pro fashion focení, vařením kávy, držením reflektoru, mytím záchodů. Robert se stává asistentem dnes již legendárního fotografa Horst P. Horsta, který fotil slavné osobnosti Hollywoodu. Jako jediný asistent si stále držel svou stálou pozici, svou vytrvalostí, pílí a houževnatostí se jakožto módní fotograf dostal na samou špičku a splnil si svůj sen.

     5
  • ​Zoner Photo Studio X

    Úprava snímků je pro fotografa naprosto klíčová. Po zakoupení fotoaparátu je na řadě software pro další práci s vašimi fotografiemi. Věděli jste, že Zoner Photo Studio má 10 milionů spokojených uživatelů po celém světě? Kdo vlastně za touto firmou stojí? Proč softwarové firmy začaly své programy pronajímat za roční či měsíční poplatek? Jaký to má vliv na kvalitu softwaru a jaké to má výhody pro vás? To vše a mnohem více vám v zajímavém rozhovoru představí Jolana Rumanová, PR manažerka Zoner Photo Studia.

     2
  • Instantní fotoaparáty POLAROID

    Instantní fotoaparáty zažívají velký boom. A není se čemu divit. Fotograf s digitální technikou vám svatební fotografie dodá nejdříve za pár dnů, někdy týdnů, někdy dokonce za několik měsíců. Nezbývá, než si namíchat instantní fotografii. Lidé se s Polaroidem opravdu baví a tato značka zažívá, dá se říct, znovuzrození. Rozhodně nezaostává a nabízí již i Polaroidy digitální. A na podzim připravila úplnou novinku... O značce Polaroid a instantní fotografii jsem si povídala s Matějem Sumkou z firmy Penta, oficiálním distributorem fotoaparátů Polaroid do České republiky.

     0
  • Garik Avanesian: Charakter versus fotografie

    Garik má tak vytrénované fotografické oko a prostředí fotografie zná tak dobře, že z vašich snímků dokáže odhadnout, jaký jste člověk. Jestli jste introvert, extrovert, kliďas, či pruďas. Co vše o vás vaše fotografie prozradí? Garik Avanesian je původem Armén, díky snímkům přináší svědectví o bídném životě lidí ve východních zemích. Jaký je život v Arménii? O tom už v rozhovoru.

     0
  • S Květou Filipi o nabídce knih Zoner Press

    Vydavatelství Zoner Press se na svém počátku zabývalo především vydáváním počítačové literatury. Později své postavení na českém knižním trhu Zoner Press upevnilo fotografickými publikacemi, které jsou nyní jeho nosným pilířem. S paní Květou Filipi ze Zoner Press jsem si povídala o tom, jaké publikace by neměly chybět v knihovně začínajících či pokročilých fotografů. A mimo jiné jsem se dozvěděla, že prodej papírových knih stále stoupá. E-knihy u nás žádný velký boom prý nezaznamenaly. Více již v rozhovoru.

     0