Články autora - Soňa Lechnerová

  • ​Kamil Varga - HDR Technika: 1. část

    Věděli jste, že HDR techniku nejvíce rozvinuli tvůrci počítačových her? Ve světě počítačových her se točí velké peníze, které jsou investovány do vývoje nových technologií. Z tohoto vývoje ovšem těží i obor fotografie. Co je to technika HDR? Jak vlastně tato technika funguje? Jaká úskalí vás čekají při zpracování snímků HDR technikou? A jakou scénu touto technikou fotografovat? To vše se dozvíte v rozhovoru s fotografem Kamilem Vargou.

     0
  • ​Kamil Varga a jeho cesta k fotografii

    Kamil Varga fotografoval od svých 10 let, ovšem pro studium oboru fotografie se rozhodl až po střední škole. Rád maloval a zaobíral se grafikou, kde mohl své sny a fantazie zobrazovat na reálných obrazech. Při studiu na FAMU v Praze ho začalo trápit to, že fotografie vychází vždy z reality a jeho tvorba je tím velice omezená. Díky luminografii ovšem začal objevovat další rozměr fotografie a konečně mohl na svých snímcích zobrazovat svůj vnitřní svět. Více už v rozhovoru.

     3
  • ​Lenka Hatašová: Jak portrétuje osobnosti?

    Lenka Hatašová při portrétování slavných sází na hru světel a stínů. V posledních letech pro portrétování využívá především denního světla, které díky správně použitým fotografickým pomůckám dokonale vymodeluje tvář fotografovaného a portrét tak získá hloubku. Jak Lenka portrétuje slavné? A jak se dívá na výrok fotografa Roberta Vano, který tvrdí, že fotka nemusí být ostrá?

  • Jan Pohribný – současná luminografie část 3.

    V jakých fotografických oblastech můžete využít luminografie? Dá se s touto technikou pracovat v každém žánru? A co takhle k malbě světlem přidat ještě pohyb předmětu, na který malujete? Jaké časy využít při fotografování luminografických snímků? A dá se touto technikou nafotit i architektura, nebo auto? Odpovědi najdete v třetí části rozhovoru na téma luminografie s Janem Pohribným. Příjemné čtení.

     0
  • Jan Pohribný – současná luminografie část 2.

    Luminografie dává obrovský prostor kreativitě autorů. Nefotografujete pouze objekt v určitém prostředí, sami se účastníte uměleckého díla v podobě malby světlem na předměty, na které chcete upoutat pozornost. Doba jde kupředu a ani luminografie, ač je stará jako fotografie sama, nespí. Díky LED technologii se tento žánr vyvíjí dalším, novým směrem, a dává tak prostor ke vzniku neotřelých děl. Jaké novinky luminografie v poslední době zaznamenává? O tom již s Janem Pohribným. 

     0
  • Jan Pohribný – současná luminografie část 1.

    Jan Pohribný ve své volné tvorbě využívá především kouzla luminografie. Jedná se o technicky a časově poměrně náročnou techniku kreslení a malby světlem na fotografiích. Co je to vlastně luminografie? Jak můžete luminografii využít při své vlastní tvorbě? Co k tomu potřebujete? A jakou nejdelší expozici Jan použil při tvorbě svého díla? Čtěte již v rozhovoru.

     2
  • Robert Vano – Mistři ve fotografii, část 2.

    Kdy se fotograf stává mistrem? Je to věkem? Nebo si tento titul vyslouží za své celoživotní dílo? Za svou vytrvalost? Jedno procento lidí prý dostane talent od boha, ostatní musí každý den cvičit a trénovat. Někdy ovšem stačí, když o vás nějaký novinář napíše, že jste mistr. Opravdový mistr u své tvorby prý zůstává až do konce svého života...

     1
  • Lenka Hatašová - Fotografka portrétů nejen známých osobností

    Lenka Hatašová je známá především tím, že portrétuje známé osobnosti našeho šoubyznysu. V deníku Metropolitan, kde začínala, vyfasovala, jako nejmladší členka fotografického týmu, fotografování společenských akcí. Díky tomu poznala mnoho známých osobností, se kterými se spřátelila a započala svou kariéru portrétní fotografky slavných. Více už v rozhovoru. 

     0
  • Robert Vano – Mistři ve fotografii, část 1.

    Robert Vano střelhbitě vyjmenuje jména legendárních fotografů, mistrů ve svém oboru, které obdivuje. Jednomu z nich mnoho let stál po boku jako asistent. S žijící legendou fotografie Sarah Moon se Robert setkal osobně. Povečeřel s ní v den svých šedesátých narozenin v pražské restauraci. Robert zastává názor, že nemůžete být současně nejlepším rodičem a nejlepším fotografem. Musíte si vybrat...

     1
  • Jan Pohribný – produktová fotografie

    Jan Pohribný se po studiu Střední průmyslové školy grafické v Praze a Filmové a televizní fakulty AMU věnoval především reklamní a ilustrační výtvarné fotografii. Fotografování produktové fotografie vyžaduje odbornou znalost zákonitostí světla a je velmi náročné na techniku. Z ateliérového prostředí se s produktovou tvorbou postupně přesunul do exteriérů a zajímavých interiérů. Logisticky i technicky je fotografování produktů mimo ateliér velmi náročné. Ovšem i v jednoduchosti je krása, a tak si někdy vystačíte s dobrým nápadem. A co je u produktové fotografie opravdu důležité? O tom už níže. 

     0