Články autora - Soňa Lechnerová

  • Jaroslav Dobiáš - Analogová fotografie

    Jaroslav Dobiáš fotografuje výhradně na analog. Má rád proces zrodu fotografie, který má pevně ve svých rukou. Mnoho věcí se naučil úplně sám, metodou pokus-omyl. Stát při zrodu své vlastní fotografie, od počátku až do konce, váš vztah s fotografií prohlubuje. Při fotografování musíte více přemýšlet a nemáte k dispozici náhled na displeji fotoaparátu. Také musíte porozumět expozičním zákonitostem, které ovšem Jaroslav velice rád porušuje a vytváří si tím vlastní autorský rukopis. Více už v rozhovoru se zajímavým amatérským fotografem, jehož fotografie obdivuje i sám mistr Robert Vano. 

  • Garik Avanesian - FOTOGRAF LIDSKÝCH OSUDŮ

    Garik Avanesian má arménskou krev a arménské kořeny, žije ovšem už dlouhá léta v Čechách a cítí se tu doma. Fotografuje především lidi, jejich osudy, touhy, radosti i smutky. Jeho doménou je dokumentární, reportážní a portrétní fotografie. Se svými snímky uchvacuje diváky po celém světě a sklízí úspěchy v podobě nejrůznějších ocenění. Jak to dělá, že jeho snímky přitahují pozornost? Jak to dělá, že lidé na jeho snímcích jsou tak přirození a spontánní? Něco ze své fotografické kuchyně nám Garik prozradil v rozhovoru.

     1
  • ​Veronika Souralová - Czech Press Photo zahájeno!

    Od 1. září 2017 je otevřen 23. ročník prestižní fotosoutěže Czech Press Photo. Od minulého ročníku je soutěž v rukou nové ředitelky Veroniky Souralové, která je zakladatelkou úspěšného Czech Photo Centre v Praze. Fotosoutěž posunula o level výše tím, že pořídila speciální hlasovací software, který neumožňuje chybné hlasování či ovlivňování porotců. Nově byly v této soutěži také zavedeny nominace a o vítězných snímcích se dozví autoři až na slavnostním galavečeru, který se letos koná 21. listopadu 2017 v Brožíkově síni. Nutno říci, že soutěž Czech Press Photo se opravdu posunula neuvěřitelným způsobem a zdá se být ještě prestižnější. Zúčastníte se letos i vy? Čtěte pozorně a jděte do toho, stojí to za to. Uzávěrka soutěže je 30. září 2017.

     0
  • O objektivech Samyang

    S Matějem Sumkou z firmy Penta jsme si povídali o objektivech Samyang, původem z Jižní Koreji. Tato značka se zabývá především pevnými světelnými skly, která mají vynikající kvalitu obrazu a jsou cenově velmi lákavá. Zaujal mne objektiv Samyang 14mm, který je prý nejlepším širokoúhlým objektivem na světě pro fotografování noční oblohy. Značka Samyang nabízí i řadu kvalitních videoobjektivů, které jsou oblíbené u kameramanů. Více už v rozhovoru...

     2
  • Robert Vano – neostrost ve fotografii část 2.

    Jak na focení portrétů se snovou neostrostí podle Roberta Vano? Hraje zde roli prý objektiv a clonové číslo. Mnoho fotografů prý nikdy nezkusilo použít clonu f1.4. Fotograf musí ostrostí a neostrostí na snímku docílit upoutání pozornosti na objekt, který fotografoval. Fotograf by se neměl nechat řídit fotoaparátem, ba naopak. Fotograf je ten, kdo určuje, jak přesně bude snímek vypadat.

     0
  • ​Jan Pohribný - Toskánsko

    Toskánsko je jak známo oblíbenou destinací krajinářských fotografů. Malebnost toskánské krajiny známe již ze středověkých obrazů. V období renesance byla toskánská krajina námětem mnoha malířů, Leonarda Da Vinci nevyjímaje. Je to krajina mírně zvlněná kopci, kde bují kultura už od doby bronzové. Antika, románské umění i renesance ve spojení s nádhernou krajinou tvoří Toskánsko tak neodolatelným. Všemu dominuje Florencie, meka umění srovnatelná jen s Římem a Paříží. Více o Toskánsku s Janem Pohribným, který zde pořádá pravidelné workshopy.

     0
  • Robert Vano: Neostrost ve fotografii - 1.část

     Robert Vano je známý tím, že hlásá, že fotka nemusí být ostrá. Ovšem s neostrostí na snímku musíme umět zacházet a musíme vědět, jak na to. Vždy prý musí být něco na snímku ostré. Fotografie by měla odpovídat především našemu reálnému vidění světa. Když se přibližujeme k nějakému předmětu, jeho okolí se pomalu rozostřuje. A takto bychom měli zacházet i s neostrostí na snímku.

     4
  • ​Kamil Varga - HDR Technika: 3. část

    Ve třetím a posledním ze série rozhovorů s Kamilem Vargou o HDR se dozvíte něco o přepalech a podpalech na fotografiích. Proč se dnes přepaly a podpaly řeší víc, než dříve? Probereme také nejpoužívanější a kvalitní software pro zpracování HDR obrazu a objasníme, že není HDR, jako HDR!

     3
  • ​Kamil Varga - HDR Technika: 2. část

    V druhé části rozhovoru s Kamilem Vargou o technice HDR se dostáváme k technické stránce věci. Jaké clonové číslo zvolit? Jaké ISO? A s jakou hodnotou hýbat k dosažení podexpozice a přeexpozice snímků? Potřebujete stativ? Nebo nějaké filtry? A u jakých snímků má technika HDR vůbec smysl?

     0
  • Natalia Lisovskaya - Fotografování jídla

    Natalia Lisovskaya pochází z Moskvy a její velkou vášní je krásné a dobré jídlo. Když přišly první nabídky fotografovat jídlo, byla skeptická. Vždyť svět fotografie pokrmů patří jiným, precizním fotografům se zvučnými jmény a ona fotografuje především lidi. Ovšem neváhala dlouho a nabídky přijala. Momentálně se na plný úvazek věnuje fotografování jídla pro internetové fotobanky. Fotografování pro ni nepředstavuje jen skvělé snímky, ale také způsob, jak komunikovat se světem. Více už v rozhovoru, který nám Natalia poskytla...

     0