O objektivech Samyang

S Matějem Sumkou z firmy Penta jsme si povídali o objektivech Samyang, původem z Jižní Koreji. Tato značka se zabývá především pevnými světelnými skly, která mají vynikající kvalitu obrazu a jsou cenově velmi lákavá. Zaujal mne objektiv Samyang 14mm, který je prý nejlepším širokoúhlým objektivem na světě pro fotografování noční oblohy. Značka Samyang nabízí i řadu kvalitních videoobjektivů, které jsou oblíbené u kameramanů. Více už v rozhovoru...

Odkud objektivy značky Samyang pocházejí?

Objektivy Samyang pocházejí z Jižní Korei.

Kdy značka Samyang přišla na náš trh?

Objektivy Samyang se u nás prodávají asi 8 let. Dlouhou dobu byl pro celou Evropu pouze jeden distributor této značky, který byl z Polska. Rozvoji této značky se distributor příliš nevěnoval. Objektivy byly dodávané specializovaným foto prodejcům a tím to končilo. Z tohoto důvodu je známost této značky o něco menší, než je tomu u značek jiných. Ale lidé, kteří se fotografii věnují, tuto značku dobře znají. Na mnoha fotografických portálech najdete i testy těchto objektivů. Samyangy jsou poměrně rozšířené ve video sféře, jelikož vyrábí objektivy pro natáčení videa. Podávají vysoký výkon a jsou za příznivou cenu. Tyto objektivy najdete také v mnoha půjčovnách s foto nebo video technikou. Mnoho kameramanů tyto objektivy vlastní.

Jakou škálu objektivů Samyang nabízí?

Jsou to pevná skla s manuálním ostřením. Samyang má objektivy od 8mm až po 135mm v celé řadě. Pak také vyrábí specialitu – takzvané zrcadlové neboli kataduioptrické objektivy. Objektiv má v sobě zrcadla a světlo se v něm odráží jako v teleskopu. Samyang má takové objektivy 500mm a 800mm. Ale tato specifická skla už trochu vyšla z módy…

Čím jsou tyto zrcadlové objektivy specifické? Jaký je výsledek fotografování?

Těžko se s nimi fotí (směje se Matěj). Mají nízkou světelnost, ale jsou zajímavé. Díky zrcadlům mají specifickou kresbu a bokeh. Ale je to objektiv spíše pro lidi, kteří si chtějí pohrát a získat specifické fotografie. Není to na každodenní fotografování. Prostě specialita.

Je Samyang i pro náročné profesionální fotografy, nebo spíše pro amatérské nadšence?

Samyang je velmi dobrý v širokých ohniscích. Vyrábí 8mm a 14mm ohnisko, což má málokdo. Navíc jsou tyto objektivy cenově velmi výhodné. 14mm sklo od Samyang je nejlepší objektiv na světě na fotografování noční oblohy. Má nejmenší komatickou vadu a je tak na to lepší, než třeba originální skla od Canonu nebo Nikonu. Takže široká ohniska od firmy Samyang jsou velmi oblíbená a jsou to také nejprodávanější modely. Ten 8mm objektiv není APS-C, je to objektiv na full-frame zrcadlovku. A i když má manuální ostření, velmi dobře se s ním ostří.

Na jaké značky fotoaparátů se objektivy Samyang vyrábí?

Samyang – na rozdíl od značky Tamron, kterou také distribuujeme – vyrábí bajonet na všechny dnešní SLR a bezzrcadlové fotoaparáty, kromě Nikon 1. Dělá objektivy na FujiX, Nikon F, Canon EF, Canon EF-M, Sony E, Sony Alpha, Pentax K, Samsung NX, na Micro 4/3 a dokonce na původní 4/3 formát Olympus, který je už téměř raritou.

Jak vysokou kvalitu nabízejí videoobjektivy Samyang?

Specializované videoobjektivy jsou většinou velmi drahé. Značka Samyang ale nabízí velmi dobrou kvalitu video objektivů za velmi dobrou cenu. V minulém roce značka Samyang uvedla na trh videoobjektivy řady XEEN, což je vyšší řada videoobjektivů, ale stále cenově dostupná. Dáte 45 tisíc až 50 tisíc za kus. Což je oproti profi videoobjektivům jiných značek velmi nízká cena.

Jak jsou na tom objektivy Samyang se světelností?

Samyang vyrábí objektivy se světelností od F1.2 do F2.8, jelikož jsou to vše pevné objektivy. Velmi zajímavý je objektiv 135mm se světelností F2.0. Je to objektiv s vynikající kresbou.

Z jakých materiálů jsou objektivy Samyang vyráběny?

Konstrukce objektivů Samyang je velmi bytelná. Tyto objektivy jsou vyráběny ze slitin kovů. Když vezmete objektiv Samyang do ruky, rozhodně to pocítíte. Kroužky a jiné doplňky na objektivu jsou plastové.

Jsou tyto objektivy vodě odolné?

Jelikož jsou objektivy Samyang plně manuální, není tam žádná elektronika. Objektivy Samyang nemůžete ponořit do vody, ale když na ně zlehka zaprší, nic se neděje.

Jaké ceny má značka Samyang?

Ceny jsou nastavené velmi výhodně. Je to třeba podobné jako u značky Tamron. Za vysokou kvalitu zaplatíte 50% ceny, než jakou byste zaplatili u originální značky. Zde jsou objektivy levnější ještě o autofokus.

Děkujeme za rozhovor!

_____________­________________________­________________________­___________

Doporučujeme:

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    23.08.2017 13:23

    Tak je to spíše reklamní rozhovor, ale ano, jako majitel Samyangu 10mm/f2,8 můžu s klidem prohlásit, že komu nevadí manuální ostření, najde za nízkou cenu nadprůměrnou kvalitu.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    25.08.2017 01:27

    Fotlila jsem v červnu s novým Samyang 14/2,5 mléčnou dráhu v Ladakhu, pro mě je to momentálně na mléčnou dráhu i noční fotku nejlepší široký i světelný objektiv (srovnám-li s Canon 16-35/4, Canon 11-24/4)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram