Pavián dželada: fotografování v přírodě

V Africe zůstává posledních asi 50,000 jedinců jedinečného primáta dželady. V článku najdete poznatky z fotografování Theropithecus gelada ve volné přírodě v horách národního parku Simien v Etiopii. Žádné safari z auta či úkrytu. Právě Etiopia a Eritrea jsou posledními útočištěmi této ohrožené opice.

Mláďata dželady se trénují na boj

Toto je trochu náhodný snímek. Na stádo jsme narazili u Debarku, kde právě dželady přecházely cestu. Mláďata byla tak zaujata rvačkou, že jsem se mohl přiblížit i s batohem a pořídit snímek krátkým zoomovým objektivem. Opět se mi osvědčilo mít fotoaparát připravený v brašně LowePro Topload na prsou.

Dželady žijí obvykle v malých skupinách se samcem, který má v harému několik samic. Role samce znamená chránit skupinu a obšťastňovat samice. Někdy je až dojemné, jak samci pečlivě vybírají z kožichů samic nepříjemný hmyz. Samice mají roli opatrovnic a rozhodující postavení ve skupině co se týče logistiky fungování. Skupina se rozpadá v okamžiku, kdy samec přestane samice bavit. Jednotlivé harémy se pak slučují do velkých tlup, které mohou čítat až 500 jedinců. Včele těchto stád stojí samice, nikoliv samci. Prostě plná emancipace…

Samec dželady na koberečku u šéfové

Stejně jako u lidí jsou mláďata díky své přirozenosti úžasným objektem pro fotografování.

Malá dželada se chce stát člověkem

Chodit vzpřímeně umožňuje lepší přehled. Takhle se v průběhu generací na afrických savanách vyvinul člověk. Dželadám se to asi nepovede. Nejspíš nebudou mít tolik času desítek tisíc let času, jako měl člověk. Tady jsem použil nižší clonové číslo abych se zbavil rušivého pozadí.

V bezpečí vedle maminky Mládě na koníku, Dželada (Theropithecus gelada), pohoří Simien, Etiopie
Vybírání hmyzíku I, Dželada (Theropithecus gelada), pohoří Simien, Etiopie Vybírání hmyzíku II, Dželada (Theropithecus gelada), pohoří Simien, Etiopie

Další fotografie fauny v Simienských horách najdete na www.fotoatlas.cz. Snímky k tomuto článku jsem na zkoušku ořezal do rozměru pro širokoúhlé televize.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    02.08.2010 14:26

    Odráceně,zvířat na rozdíl od lidí ubývá

  • Radek Burda
    Radek Burda
    02.08.2010 14:38

    to prvni se mi tedy libilo vic.. tedy ze jako zvirat je stale vic, ale pracujicich ubyva...

    takhle po oprave v te vasi pravicove retorice jako ze zvirata uz temer nejsou a vsude vidime pracovat lidi to nejak nema smrnc.

    nechcete to preci jen jeste jednou opravit. Levicova retorika vzdycky mela svih a lidi, ne zvirata, na ni radi dycinky slyseli...

  • Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    02.08.2010 17:04

    paradni ... musi to byt uzasny zazitek ... :-)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    03.08.2010 12:12

    Dzelady jako primati jsou nam hrozne blizke,je fantasticke pozorovat jejich chovani. Nekdy je veci odehravaji ve zlomku vteriny. Tady to pak jako fotograf prozivate dvakrat. Spousty veci z jejich soukromeho zivota zacnete objevovat az po natazeni dat do pocitace.

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    13.08.2010 13:21

    opravdu nádherné fotky, muselo to být úžasné

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram