Test fotoaparátu Nikon D3X

Nabídka digitálních zrcadlovek s čipem velikosti kinofilmového políčka a s vysokým rozlišením se stále rozšiřuje a stranou nezůstal ani Nikon, který uvedl upravenou verzi oblíbeného modelu D3, u kterého zdvojnásobil rozlišení. Nový model nese označení Nikon D3X a podíváme se na něj ve zkráceném redakčním testu.

Laboratorní testy

Nás však nyní budou zajímat výsledky laboratorních testů mezinárodní asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem za Českou a Slovenskou republiku. Konkrétně výsledky míry úrovně šumu, odstupu signálu od šumu a také celkový dostupný dynamický rozsah fotografií. Pro lepší srovnání jsem vybral k porovnání výsledky dvojice konkurenčních modelů podobné třídy i parametrů a sice Canon EOS 1Ds Mark III a Sony Alpha 900. Pojďme se rovnou podívat na ukázku č.10, kde najdeme výsledek porovnání míry šumu na použité citlivosti ISO.

Obrázek č. 10 – Graf míry šumu v závislosti na citlivosti ISO

Z výsledků je viditelné, že nový Nikon D3X v úrovni šumu poráží oba své konkurenty. Rozdíl oproti Canonu 1Ds Mark III však není příliš výrazný a viditelnější náskok (necelý jeden stupeň EV) je pouze při nejvyšších citlivostech. Zajímavé také je, že oba konkurenční aparáty mají poměrně nevyrovnané výsledky s ohledem na jednotlivé barevné kanály. Naopak Nikon D3X má výsledky všech barevných kanálů velmi vyrovnané. Vyrovnání barevných kanálů má ale v praxi spíše menší význam a hodně záleží na konkrétní barevnosti fotografované scé­ny.

Obrázek č. 11 – Graf odstupu signálu od šumu v závislosti na citlivosti ISO

Dále se podívejme na graf č.11, kde najdeme vývoj odstupu signálu od šumu v závislosti na použité citlivosti ISO. I tady Nikon D3X vítězí, ale rozdíl je ještě o něco menší než u testu úrovně šumu a dosahuje rozdílu maximálně do 0,5 stupně EV. Také rozptyly v jednotlivých barevných kanálech jsou viditelně menší a výsledky pak celkově vyrovnanější u všech tří konkurentů.

Obrázek č. 12 – Graf dynamického rozsahu v závislosti na citlivosti ISO

Poslední kategorií je test dynamického rozsahu v závislosti na použité citlivosti ISO. Tady jsou již výsledky natolik vyrovnané, že je jen těžko určitelný vítěz a výsledek všech tří testovaných fotoaparátů je víceméně stejný. Celkově pak lze tedy říci, že Nikon D3X je vítězem tohoto srovnání a to především v oblasti úrovně šumu v obraze. Pokud si chcete srovnat Nikon D3X s jinými modely digitálních zrcadlovek, pak navštivte speciální stránky laboratoře DIWA.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • www.viktorio.net
    www.viktorio.net
    20.02.2009 14:56

    Kamil Moravec
    zrejmen nerozumis psanemu textu protoze ja jsem napsal : zalezi to spis kus od kusu... (tedy tup od typu). Takze tvoje tvrzeno nevyvraci vubec nic a uz vubec nedokazuje nejaky vliv sikmosti dopadu paprsku na kvalitu zobrazeni...

    Rumcajz se ti snazil zdelid ze sadni clen u spickove ostreho 85/1,4 se tak ofukuje zrcatkem (distanc je tam v desetinach milimetru) takze paprsky z tohohle objktivu taky musi na cip dopadat sikmo stejne jako u sirokacu... a taky se ti snazil ric ze u laiky se da zadni cocka posunout bliz ke snimaci... no kduyz nechapes tohle tak pak me neprekvapuje ze blabolis neco o vlivu uhlu dopadu paprsku

  • prekůpek
    prekůpek
    25.02.2009 22:46

    slušnej stroj. Proč se nepřidá do testu alespoň jedna fotka uložená v RAW, aby si jí mohl každej nikoňák vyvolat sám a posoudit??? Utichl by spor o ostrost z JPEG. Spousta lidí by to ocenila, to vám Vaši čtenáři za to nestojí?

  • www.imasik.cz
    www.imasik.cz
    26.02.2009 16:00

    Dnes mi konečně dorazila D3x domů. Zde je odkaz na ukazkovy NEF, 12bit. Focen obyčejnou Sigmou 50mm f2,8.

    http://share.imasik.cz/test_d3x.nef

  • Lubomír Hes
    Lubomír Hes
    12.03.2009 11:24

    Těm kteří polemizují i vzdálenosti prvního či posledního členu od čipu a k tomu navazujících úhlů ... doporučuji pročíst něco o OHNISKOVÉ VZDÁLENOSTI. Při charakterizaci objektivů se obykle používá efektivní ohnisková vzdálenost. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ohniskov%C3%A1_vzd%C3%A1lenost
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Zorn%C3%BD_%C3%BAhel

  • František Zemek
    František Zemek
    24.03.2009 00:34

    Za ty peníze se možu vrátit k filmu.
    než promlátím 200.000 tak budu fůsatý starý a slepý z PC

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (95)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram