Test OLYMPUS mju 750 Digital

Fotoaparát OLYMPUS mju 750 Digital překvapí rozměry, optikou, čipem a kvalitní duální stabilizací. Můžeme jej charakterizovat jako voděodolný, sedmimegapixelový s pětinásobným optickým zoomem, s mechanicko - elektronickou stabilizací a velkým 2,5“ (6,4cm) displejem, vybavený českým menu.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků je jednoduché. Volič nastavíme na symbol zpětného přehrání, je-li fotoaparát zapnutý, hned se zobrazí poslední snímek. Zapneme-li fotoaparát po zvolení symbolu zpětného přehrání, neodkryje se objektiv a displej přehrává obrázky. Zvětšení, zmenšení a indexové zobrazení ovládáme tlačítky zoomu. Zvětšit jde obraz 1× – 10×. Lze zde velmi dobře posoudit ostrost snímku, to i díky displeji s vysokým rozlišením. Dále lze prohlížet snímky jako prezentaci, v albu, nebo v kalendáři. Uložené obrázky lze dále upravovat. Lze dělat výřezy, odstranit červené oči, přidat ke snímku rámeček, popisek a sestavit ze snímků kalendář. Dále lze snímky otáčet, převést do černobílé stupnice, obarvit sepiově, upravit jejich jas a nastavit vhodnou saturaci barev. V režimu playback je možné využít histogramu. Samozřejmě lze přihrát zvukový komentář k uloženému snímku. Pro tisk snímku je OLYMPUS mju 750 vybaven patřičným rozhraním pro DPOF a ovládacím tlačítkem.

Menu – zde můžeme obrázky uzamknout, otáčet, mazat a sestavovat do alb.

Ovládání funkcí fotoaparátu

Ovládání již bylo dostatečně popsáno v předešlých kapitolách, náhled Setup je v animaci, zde jen doplním možnosti zvolit ze tří barevných pozadí menu, poměrně široký rozsah nastavení jasu displeje, čeština přímo instalována do menu spolu s dalšími devíti jazyky (němčina, angličtina, francouzština, španělština, italština, ruština, dánština, holandština, polština) a možností nahrát dalších 15 jazyků z internetu. Procházení po menu OLYMPUS mju 750 a jeho ovládání je vytvořeno jako funkční celek, po kratším zácviku je každý zvládne.

Výkony (provozní časy)

Rychlosti operací jsou u fotoaparátu OLYMPUS mju 750 celkem příznivé. Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí OLYMPUS mju 750 udělá první snímek do 3,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový pod 1,1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění ručně měřitelné, hodnoty budou pod 0,1 sec. Při sérii snímků jsou zhotovovány snímky v intervalech do 2,1 snímku za sec. do vyčerpání kapacity karty (záleží na rychlosti karty), s mojí si dal po sedmi snímcích pauzu. S bleskem pak šlo fotografovat v intervalech 2 – 6 sec, to podle vzdálenosti od fotografovaného objektu a stavu nabití akumulátoru. Zoom se přestaví z W do T do 1 sec. a prohlížení snímků má i při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu nepatrnou.
Baterie je v dodávané nabíječce plně nabitá přibližně za 4–6 hod. Na jedno nabití jsem nafotografoval hodně kolem 200 snímků se stále zapnutým LCD displejem, za občasného použití blesku.

Kvalita obrazu

Objektiv je v OLYMPUS mju 750 velmi dobře spočítán. Snímek je ostrý, čistý, kontrastní, při ISO 80 až 200 bez viditelného šumu, s dobrými barvami. Barevná aberace na snímcích je minimální. Hodnoty šumu jsou malé. Při 400 ISO musíme šum hledat ve středních tónech obrazu, při 800 ISO je šum zřetelný na všech plochách, ale obraz je v detailech stále čitelný. Při nastavení na 1600 ISO se začínají „rozpadat“ detaily, tato citlivost je použitelná spíše v nouzi. Většina snímků vyšla slušně exponovaná i zaostřená. Snímky občas vyžadují další úpravy, které lze provést v menu fotoaparátu. To je důležité při použití přímého tisku. Ostření fungovalo celkem spolehlivě, při nižších hladinách osvětlení pochopitelně občas selhalo. Celkové barevné ladění snímků konvertuje nepatrně k teplým tónům, stejným směrem vykazuje občas odchylku vyrovnání bílé.

Příslušenství

Kromě základního příslušenství, dodávaného spolu s fotoaparátem, lze dokoupit volitelné příslušenství. V současné době Olympus nabízí:
kožené pouzdro
vodotěsné pouzdro (do 40m).

Olympus mju 750 brašna Olympus mju 750 podvodní pouzdro do 40 m

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram