FotoVýstava – Mirek Kolčava

Počet ohlasů i sledovanost našich webových FotoVýstav jsou až překvapivě vysoké a tak vám opět přináším další, již osmé pokračování tohoto nekonečného seriálu článků. Dnes bych vám chtěl představit brněnského fotografa Mirka Kolčavu, kterého většina z vás již jistě dobře zná z naší FotoGalerie.

Ahoj Mirku, hodně čtenářů tě již sice dobře zná z naší FotoGalerie a nebo taky osobně z hojně navštěvovaných srazů Brněnských příznivců našeho serveru (za jejichž organizaci ti moc děkujeme), přesto však nemohu přeskočit obvyklý úvodní dotazník – řekni nám tedy prosím, kolik je ti let, kde žiješ, čím se živíš a tak podobně …. 

No, věkem se začíná sice špatně, ale stejně s tím nic nenadělám. Jsem čerstvý padesátník a „brňák“ jak poleno. Focení je pouze koníček (spíš KŮŇ) a živím se jako oblastní ředitel jedné firmy na prodej náhradních dílů na auta. Takže docela úlet …. Ale ono to vlastně spolu nějak souvisí. V práci komunikuji jak se zaměstnanci, tak se zákazníky a při focení zase s modelkami ….

A jak jsi se vlastně dostal k fotografování? Je to koníček od dětství zděděný po předcích, nebo jsi se do toho pustil až v dospělosti? 

Focení jsem nezdědil. Ale já v mládí hodně maloval a když jsem ve 14 letech přičuchl k fotoaparátu, tak to byl docela zlom. V mládí jsem fotil kde co, ale hlavně zátiší. Zkoušel jsem různé techniky a díky nízkému domácímu rozpočtu jsem se začal vybavovat svépomocí. Vyrobil jsem si kompletně vybavení fotokomory pro barevnou fotografii. Zvětšovák (tehdy už s halogenovou žárovkou na kolmém stojanu), vyvolávací válec i temperovací lázně .… Krásná léta.
Pak jsem od focení na dlouho utekl k přicházející výpočetní technice. Tím jsem strávil mnoho let, ale i to souviselo s grafikou. Před 3 roky mě málem skolila těžká nemoc, ale i přes 3 operace jsem tady. Po té první jsem si řekl, že když jsem přežil, že si udělám radost a koupil tak jsem si svůj první Digital. Nooo, a tím to zase začalo. Začal jsem si plnit svůj dávný sen ….

Tvojí doménou jsou především studiové fotografie, což je poměrně dost náročný obor a to jak na zkušenosti, tak i na vybavení. Proč právě studio? 

No, to bude asi tím, že jsem od přírody línej, tak jsem zvolil méně náročný typ focení. Studio mám navíc přímo v domě kde bydlím, takže to mám jen 4 patra dolů …. A jestli je to náročné? To si nemyslím. Snad na finance, ale fotka je umění zobrazit nebo zachytit okamžik, takže je potřeba se učit dívat…. Zkušenosti člověk sbírá časem, ale dnes je mnoho různé literatury, která vám objasní základy, kterými jsem se prokousával sám. Jsem přesvědčen o tom, že každý obor ve fotografii je svým způsobem náročný, každý chce něco a každý má svá úskalí ….

Viděl jsem už hodně tvých fotografií (třeba krásný kalendář na letošní rok) s různými motivy, ale v poslední době zřetelně převažují portréty a hlavně akty – těm byla věnována i tvá poslední výstava. Jak jsi se vlastně propracoval k této tématice? 

Akty a portréty jsou téma o lidech – o ženách. Existuje něco krásnějšího než žena? Od mládí jsem toužil po těchto dvou tématech, ale na to, aby tohle člověk mohl zachytit, musí ty lidi znát, musí jim rozumět a oni jemu… Jak jsem říkal, je to o komunikaci. Samozřejmě akty jsou choulostivější téma, ale v podstatě je to to samé ….
A jak jsem se k nim propracoval? Začátky byly „telecí“, byl jsem vděčný za každou radu a hodně jsem se učil z děl mistrů. Pro mě byli vzorem M. Borovička a M. Stibor. Fotím tohle téma přes dva roky a pořád se mám co učit. A doufám, že nikdy neskončí ….

Neodpustím si jednu obvyklou otázku – kde sháníš modelky pro své snímky? 

K tomu existuje mnoho webů, ale já rád spolupracuji s modelkami, které nejsou moc zkušené, protože hlavně modeling jim vtiskne určité návyky, které mě při práci ruší. Jen jeden web je pro tyhle účely speciálně určen – tedy pro amatéry – www.fotopatracka.cz. To je můj zdroj. V současné době, kdy je o mě občas někde i slyšet, se dívky hlásí i samy.

Máš nějakou univerzální radu pro začínající fotografy ve tvém oboru? 

Dívejte se .… Za vším hledejte osobnost .… Neustále se učte …. Komunikujte a buďte upřímní ….

A už tě ženy úplně pohltily, nebo ještě občas fotíš i jiné motivy? 

Ne, to rozhodně ne. Fotím na co mám chuť a hlavně co umím. Takže příroda, architektura i někdy nějaké to zvířátko …. Makro neumím, takže tam se necpu. Přírodu fotím v poslední době méně díky zdravotním omezením. Miluju dramatickou oblohu na pozadí monumentů .… Rád také hledám kolem sebe určité grafické prvky. Je to jen o umění dívat se a vidět .… Kolem nás je spousta nádherného, ale většina lidí to nevidí. Nemají na to čas. Strašná škoda .…

Poslední dobou se při každé příležitosti také hodně probírá fototechnika. Jak jsi na tom ty, s čím jsi začínal a co v současné době najdeme ve tvé fotografické brašně? 

Můj první foťák byl Zenit E (ještě ho mám schovaný), pak nějaký Olympus. Éra digitálů začala Fuji Finepix 602 .… hodně jsem se s ní naučil. Dnes je to Nikon D70. Zcela upřímně, debaty o technice jdou tak nějak kolem mě .… Jistá míra kvality je určitě nutná, ale většina majitelů špičkové techniky ji dokážou využít tak na 30%.
Jsem přesvědčen, že důležitý je obsah fotografie, ne technika, kterou byla pořízena. Viděl jsem spoustu dobrých fotografií vyfocených “podřadnými“ fotoaparáty a spousty zmetků vyfocených špičkovou technikou.

A co studio, jaké používáš vybavení ve studiu? 

Mám 2 záblesky, dvě odrazky a několik pozadí. Ale v drtivé většině používám jeden záblesk v kombinaci s odrazkou. Na pohybovou fotografii používám pevné světlo. Nic světoborného ….

Jsi hodně aktivní – máš za sebou několik výstav, samostatný autorský kalendář a tvé fotografie vídávám čím dál častěji v odborných časopisech i webových magazínech. Co plánuješ do budoucna ? 

Byli ještě dvě společné výstavy, kterých jsem se zúčastnil. Jedna, kterou jsem uspořádal s 20ti brněnskými fotografy a pak putovní republiková výstava pořádaná tímto serverem.
Moc rád bych zase v prosinci uspořádal další autorskou výstavu, ale tentokráte už ve větším formátu (70×100). To je dost finančně náročné, takže nevím jak to dopadne.
Pak bych rád zkusil po letošním úspěchu ve Svitavách další účast na soutěžích i mimo republiku. Není nad to být konfrontován s ostatními fotografy přímo na výstavě.
Samozřejmě zveřejnění mých fotografií kdekoliv mě těší. Mám potom pocit, že moje snažení má smysl. Stejně jako vystavení fotek na FotoAparát.cz je pro mě dobrá zpětná vazba .…

Mirku, moc děkuji za rozhovor a za sebe i za celou redakci FotoAparát.cz ti přeji hodně štěstí do života i do další tvorby. 

Závěrem jen dodám, že krom této webové FotoVýstavy najdete fotografie Mirka Kolčavy také na jeho vlastních internetových stránkách: http://www.kolcava.net/ nebo v naší FotoGalerii

Michal Kupsa

A nyní se již podívejme na snímky…

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Alice Prokopová www.alicepro.cz
    Alice Prokopová www.alicepro.cz
    15.08.2006 17:24

    Čau Miro,
    seš fajn mužskej a z celého srdce Ti přeju, aby se Ti v životě (potažmo foto-životě) dařilo!

    ... na Tvou řečnickou otázku: "Existuje něco krásnějšího než žena?" mě - fakt nevím proč - hned napadlo: "joo, no přece chlap!" :D

  • Stanislava Brůhová
    Stanislava Brůhová
    19.08.2006 11:54

    ahoj, zdravím tě moc a jsem ráda za upřímnost a "nanicsinehravost", které z rozhovoru čiší...

  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    19.08.2006 16:52

    Děkuji všem za milá slova a návštěvu mé karty i webu. ;o)
    Mirek

  • Peter Ertl
    Peter Ertl
    17.10.2006 16:39

    poznala poznala rada o nom opat pocula :-)

  • Peter Ertl
    Peter Ertl
    17.10.2006 16:40

    ... na Tvou řečnickou otázku: "Existuje něco krásnějšího než žena?" mě - fakt nevím proč - hned napadlo: "joo, no přece chlap!" :D ale najkrasnejsia nakoniec predsa len Alica. Este mi mas co vysvetlovat. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram