Test digitální zrcadlovky Nikon D3000

V dnešním článku se podíváme na nejlevnější model digitální zrcadlovky z dílen Nikonu, kterým je D3000, určený především začínajícím nebo méně náročným fotografům.

Mechanické provedení

Obrázek č. 1 -  Nikon D3000 Obrázek č. 2 - zadní část aparátu Nikon D3000

Nikon D3000 je typickým zástupcem své kategorie, je malý, lehký a levný. Již na první dotek je právě pro jeho lehkost jasné, že mechanická konstrukce je celoplastová. Přesto působí solidním a robustním dojmem, použité plasty jsou totiž kvalitní a především dostatečně silné. V tomto případě tak lze nízkou hmotnost považovat za přednost. Svým vzhledem připomíná svého předchůdce D40 a stejně jako on dobře padne do ruky, i když spíše uživatelům s menší rukou. Jako první zaujme absence stavového LCD displeje, který nahrazuje rozměrný LCD monitor na zadní stěně. Jeho úhlopříčka je 3“, ale rozlišení je pouhých 230.000 obrazových bodů. Škoda, že Nikon nepoužil obdobný monitor, jaký známe například z modelu D90, který má stejnou úhlopříčku, ale podstatně vyšší rozlišení 920.000 obrazo­vých bodů.

Pro zjednodušení ovládání je na těle jen minimum ovládacích prvků a řada funkcí se tak nastavuje prostřednictvím menu. Právě menu je v tomto případě obzvláště dobře propracované. Nejenže je graficky zdařilé, ale také ho lze uživatelsky upravovat a přizpůsobovat. Je také napojeno na pohybový senzor a tak pokud otočíte fotoaparát pro fotografování na výšku, tak se také menu na LCD monitoru automaticky otočí požadovaným směrem. Samotná nabídka menu je také přizpůsobena pro maximální jednoduchost a snadnou pochopitelnost a to včetně nápovědy a vysvětlujících textových informací. V tomto případě je ale o to ještě patrnější absence české lokalizace, která by jistě přišla vhod právě uživatelům, kterým je tento přístroj primárně určen. V tomto ohledu Nikon trošku zaspal dobu, protože česká lokalizace menu je u naprosté většiny konkurence již samozřejmostí. Snad se ale dočkáme v další generaci přístrojů, protože tato bariéra již byla konečně prolomena první digitální zrcadlovkou Nikon s českým menu, kterou je profesionální model D3S.

Obrázek č. 3 - Horní strana Nikon D3000 Obrázek č. 4 - Levá strana Nikon D3000
Obrázek č. 5 - Pravá strana Nikon D3000 Obrázek č. 6 - Pohled do hledáčku

Hledáček je řešen jako zrcadlový a zobrazuje přibližně 95% fotografované scény. Nechybí ani u Nikonu obvyklá vychytávka v podobě řešení matnice jako průhledového displeje s možností zobrazení pomocné mřížky bez nutnosti výměny matnice pouhou aktivací v menu. Jinak samozřejmě zobrazuje ostřící body, ale třeba také upozornění na docházející baterii a varování, že ve fotoaparátu není vložena paměťová karta. Na vnitřním stavovém displeji se zobrazují všechny potřebné údaje s výjimkou aktuálně nastavené citlivosti ISO.

Celkově lze provedení a konstrukci těla hodnotit jako dobré. Tělo je malé, lehké ale pevné. Ergonomie je také dobrá, i když spíše pro menší ruku. Ovládání, provedení menu i ovládacích prvků je také velmi dobré. Naopak zamrzí především absence češtiny v menu, která by právě u tohoto typu fotoaparátu byla obzvláště vhodná.

Obrázek č. 7 - Snímač Nikon D3000 Obrázek č. 8 - Základní deska s procesorem

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.01.2010 14:33

    Osobne si myslim, ze cip neni stejny ale to by bylo na delsi diskuzi. Nicmene podstatne jsou take naprogramovane algoritmy pro zpracovani obrazu a ty urcite stejne nejsou ....

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    13.01.2010 19:08

    jaara1974: Už jsem se několikrát přesvědčil, že grafy DIWA jsou mimo mísu, tak se už na ně ani nekoukám. Přjde mi, že skutečnosti nejlépe odpovídají výsledky na dpreview...

  • Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    17.01.2010 23:13

    Michale, škrtni u dálkové spouště nápis "externí blesk" :)

  • Josef Auguste
    Josef Auguste
    25.01.2010 12:53

    měl sem možnost si ho podržet v ruce spolu s D5000 a řekl bych že druhý zmiňovaný je lepší zejmená co se držení týče. D5000 je tak akorát do ruky, D3000 je myslím zbytečně malá a blbě se drží. navíc bych řekl že je docela zbytečná, není zas až tak o tolik levnější jak D5000, která je řekl bych dlouhodobější investicí. službu udělají stejnou, LiveWiev je konečně dobře použitelné díky výklopnému displeji, bez kterého poněkud ztrácí užitnost. ale samozřejmě že když hraje hlavní roli cena..

  • on
    on
    27.04.2011 16:00

    zakupil som si tento fotak a som spokojny cena vykon :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram