Test fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9

6Mpx kolibřík do kapsy v kovovém těle s periskopickým zoomem a stabilizací obrazu. To by byla velmi stručná a nedostatečná charakteristika fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9. Více o něm se dozvíte v redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Sony.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Uvedené hodnoty jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která činní až 0,2 sekundy

  • zapnutí cca 1,3 s
  • první snímek je hotov do cca 2 s
  • fotografie bez blesku bez namáčknutí 0,3 s
  • fotografie bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence (Serie) je exponována v počtu 7 snímků v max. kvalitě s odstupem 0,8 s
  • v režimu Velká série lze exponovat až 16 snímků (1Mpx) s odstupem 0,14 s („16 v 1“)

Fotoaparát se hodí i na snímky, kdy byste jiné aparáty nestihli použít. V takovém případě jste omezeni více svou pohotovostí, než rychlostí aparátu.

Umístění karty a baterie

Na plně nabité baterie jsem nafotil cca 240 snímků v „běžném“ provozu. Aparát skvěle ukazuje dobu do vybití (v minutách). Maximální výdrž je cca 120 minut.

Vestavěný blesk

Blesk je integrován v horní části fotoaparátu. Jeho dosah je 0,1 – 2,8 m (W) respektive 0,25 – 2,3m (T) při ISO Auto. Má všechny potřebné režimy – automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, vypnutý, vynucený blesk i synchronizaci s dlouhými časy.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Aparát je především jednoduchým automatickým fotoaparátem, který se vejde skutečně kamkoliv. Jeho funkce tomu nejen odpovídají, má i několik „zajímavostí“. Především je to na podobný kompakt nezvyklá optická stabilizace.

LCD při snímání Menu

V menu lze nastavit zcela automatický režim focení, režim Program, nebo některý z deseti scénických režimů. V režimu Program je dostupná volba citlivosti, vyvážení bílé, režimu ostření, režim měření expozice a další volby, jak ukazuje obrázek. Celkově je menu méně přehledné, ale po určité době si na jeho strukturu zvyknete.

Setup

V setupu lze z podstatnějších možností zvolit režim redukce červených očí, formátovat karu či vnitřní paměť a zvolit jazyk. Čeština je mezi nimi. Podrobnosti o funkcích naleznete v manuálu na stránkách Sony.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MPG rozlišením 640×480, (dvě frekvence) a 160×120 bodů. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom. Na 1GB kartu lze zaznamenat cca 12 minut záznamu.

Prohlížení snímků

LCD při přehrávání Menu při přehrávání

Prohlížet snímky lze po přepnutí do režimu prohlížení. Rychlý náhled je k dispozici také v režimu snímání. Zajímavou funkcí je režim prezentace, která má na těle samostatné tlačítko. Menu a tím i funkce při přehrávání ukazuje přiložená animace.

Prezentace

Připojení k PC a tiskárně

Fotoaparát podporuje režim Mass Storage. Takže stahování snímků je pouze otázkou připojení k PC. Pro přímý tisk můžete použít kompatibilitu s Pict Bridge. Velmi nestandardní je přiložený kabel, který má „až moc“ vývodů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram