Test fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9

6Mpx kolibřík do kapsy v kovovém těle s periskopickým zoomem a stabilizací obrazu. To by byla velmi stručná a nedostatečná charakteristika fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9. Více o něm se dozvíte v redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Sony.

Celek Výřez
Celek Výřez
Makro, celek Výřez ze středu
Nejmenší zobrazená plocha Výřez ze středu

Makro je na druh aparátu výborné – především si můžete „pohrát“ s režimem Lupa, při kterém je nejmenší snímaná plocha cca 16×12 mm. Není problém vyfotit i masku CRT monitoru (zde je výřez ze středu původního snímku).

Kousek přírody Makro, celek Výřez

První snímek ukazuje standardní režim makro při použití delšího ohniska. Výřez z druhého snímku ukazuje dobrou práci stabilizace, neboť expoziční doba byla 1/13 s a snímek je velmi dobrý. Při režimu Lupa se však občas projeví rozdílnost lomu barevných složek světla a dojde k patrné aberaci.

Šum, celek Šum, celek
Výřezy Výřezy

Standardní noční a denní scéna pro posouzení šumu. Při ISO větším než ISO 200 se začnou mírně ztrácet detaily, ale snímek je velmi dobře použitelný i při ISO 640. Datová velikost originálních snímků je pod výřezy.

Děti, celek Výřez

Klasická fotografie do rodinného alba. Když si pohlídáte pozadí, aparát snímky pořídí velmi dobré.

Závěr

Sony Cyber-shot DSC-T9 je skutečně kapesní fotoaparát, který díky konstrukci vydrží i méně šetrné zacházení. Ovládání je jednoduché i když menu je v první chvíli méně přehledné. To vyváží možnost nastavení komunikace v českém jazyce. Snímky mají dobrou kvalitu. Podání barev a vyvážení bílé je velmi dobré. Fotoaparát má i základní možnosti ovlivnění expozice (kompenzaci expozice, vyvážení bílé). Fotoaparát nezklame ani za horších světelných podmínek, neboť používá optickou stabilizaci obrazu. Je-li to nezbytně nutné, můžeme zvýšit i citlivost, redukce šumu to při přiměřených nárocích umožňuje. Fotoaparát lze zakoupit v ceně pod 11 tisíc korun (květen 2006).

Klady Zápory
Kompaktní rozměry Hůře zapamatovatelná struktura menu
Stabilizace obrazu Nižší výkon blesku
Čeština Nutnost zvyknout si na polohu objektivu
Režim Lupa
58MB interní paměť

Děkuji firmě Sony za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram