Fotoaparát.cz

Test fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9

6Mpx kolibřík do kapsy v kovovém těle s periskopickým zoomem a stabilizací obrazu. To by byla velmi stručná a nedostatečná charakteristika fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9. Více o něm se dozvíte v redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Sony.

Úvod

Sony DSC-T9

Fotoaparát s optickou stabilizací Sony Cyber-shot DSC T9 nám zapůjčila firma Sony. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 58 MB(!). Dále dostanete potřebné kabely, poutko na ruku, CD se softwarem a tištěný manuál, který má dvě části. Osobně bych první část „Nejdříve si přečtěte“, která má formát velkých novin, raději viděl jako první díl brožurky (manuálu).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Ovládací prvky

Sony T9 je z rodiny velmi malých digitálních šperků. Základem je celokovové tělo bez jakýchkoliv výčnělků a to včetně objektivu. Ten je totiž sice s trojnásobným optickým zoomem, ale uloženým v těle fotoaparátu. T9 je svojí konstrukcí určený pro běžné nošení v kapse. Tomu odpovídají i rozměry cca 90 mm x 55 mm x 21 mm a hmotnost cca 160 g včetně baterie. Přehlédnout jej ve větší kapse není takový problém.

Fotoaparát se zapíná posunutím krytu na přední straně přístroje. K zapnutí však slouží i tlačítko na horní straně. To využijete především při zapínání do režimu prohlížení. Na horní stěně je spoušť, tlačítko ON/OFF, mikrofon a především tlačítko zapnutí stabilizace STEADY SHOT. Na zadní stěně nad LCD je přepínač režimu fotoaparátu – Snímání , natáčení a přehrávání. Vpravo je kolébkové tlačítko zoomu, tlačítko pro volbu množství zobrazených informací, tlačítko MENU a režim prezentace (dostupný při přehrávání). Další pětice tlačítek tvoří kříž – blesk, náhled na poslední snímek, makro,samospoušť. Uprostřed je potvrzovací tlačítko. A samozřejmě nepřehlédnutelný je i 2,5" LCD. Na pravé stěně je pod krytem je prostor pro kartu Memory Stick Duo (Pro) a baterii. Na spodní stěně je kovový stativový závit a konektor pro připojení k PC (nestandardní kabel je v ceně přístroje). Na přední stěně je objektiv, blesk a přisvětlovací oranžová dioda. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

V levém horním rohu, je objektiv Carl Zeiss Vario-Tessar s trojnásobným optickým zoomem. 6,33 – 19 mm. Což je ekvivalentní 38 – 114 mm kinofilmu. Světelnost je v rozsahu f/3,5 – f/4,3. Maximální clona je (automaticky) f/8 (wide), f/10(tele). Čidlem je 1/2,5” Super HAD CCD se 6 Mpx. Citlivost je Auto, 80, 100, 200, 400, 640. Optické zvětšení doplňuje 6× digitální zoom. Aparát zaostřuje rychle (celkově je rychlý – viz. snímek s vlakem). Ve tmě si fotoaparát přisvěcuje oranžovým světlem, které je použitelné do cca dvou metrů (standardní hodnota).

Nejkratší vzdálenost zaostření je v režimu makro cca 8 cm (wide) resp. 25 cm (tele). V režimu Lupa (scénický režim) lze zaostřit od cca 1 cm. Lze dosáhnout opravdu slušného zvětšení, jak ukazují zkušební fotografie, protože nejmenší snímaná plocha je cca 15 mm x 12 mm.

LCD displej

Dolní strana Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" (6,2 cm). Byl dobře čitelný i za přímého osvětlení i za špatných světelných podmínek (dnes již standard). Displej je tvořen 230 400 pixely, jeho jas lze zvýšit (první volba v režimu změny informací na LCD).

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Uvedené hodnoty jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která činní až 0,2 sekundy

Fotoaparát se hodí i na snímky, kdy byste jiné aparáty nestihli použít. V takovém případě jste omezeni více svou pohotovostí, než rychlostí aparátu.

Umístění karty a baterie

Na plně nabité baterie jsem nafotil cca 240 snímků v „běžném“ provozu. Aparát skvěle ukazuje dobu do vybití (v minutách). Maximální výdrž je cca 120 minut.

Vestavěný blesk

Blesk je integrován v horní části fotoaparátu. Jeho dosah je 0,1 – 2,8 m (W) respektive 0,25 – 2,3m (T) při ISO Auto. Má všechny potřebné režimy – automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, vypnutý, vynucený blesk i synchronizaci s dlouhými časy.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Aparát je především jednoduchým automatickým fotoaparátem, který se vejde skutečně kamkoliv. Jeho funkce tomu nejen odpovídají, má i několik „zajímavostí“. Především je to na podobný kompakt nezvyklá optická stabilizace.

LCD při snímání Menu

V menu lze nastavit zcela automatický režim focení, režim Program, nebo některý z deseti scénických režimů. V režimu Program je dostupná volba citlivosti, vyvážení bílé, režimu ostření, režim měření expozice a další volby, jak ukazuje obrázek. Celkově je menu méně přehledné, ale po určité době si na jeho strukturu zvyknete.

Setup

V setupu lze z podstatnějších možností zvolit režim redukce červených očí, formátovat karu či vnitřní paměť a zvolit jazyk. Čeština je mezi nimi. Podrobnosti o funkcích naleznete v manuálu na stránkách Sony.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MPG rozlišením 640×480, (dvě frekvence) a 160×120 bodů. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom. Na 1GB kartu lze zaznamenat cca 12 minut záznamu.

Prohlížení snímků

LCD při přehrávání Menu při přehrávání

Prohlížet snímky lze po přepnutí do režimu prohlížení. Rychlý náhled je k dispozici také v režimu snímání. Zajímavou funkcí je režim prezentace, která má na těle samostatné tlačítko. Menu a tím i funkce při přehrávání ukazuje přiložená animace.

Prezentace

Připojení k PC a tiskárně

Fotoaparát podporuje režim Mass Storage. Takže stahování snímků je pouze otázkou připojení k PC. Pro přímý tisk můžete použít kompatibilitu s Pict Bridge. Velmi nestandardní je přiložený kabel, který má „až moc“ vývodů.

Testovací snímky

Některé fotografie jsou k dispozici v originální velikosti a kvalitě, pod zvětšenými náhledy je na ně odkaz. Exif je prakticky u všech snímků. Výřezy jsou 100% a jsou uloženy s takovou mírou komprese, abych nepozoroval rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem.

Jsou-li snímky focené z ruky, je stabilizace zapnutá. Ze stativu je vždy vypnutá a současně jsem použil samospoušť.

Blesk, nejkratší ohnisko Blesk, nejdelší ohnisko

Pokrytí bleskem při nejmenším a nejdelším ohnisku odpovídá jeho výkonu. Při ISO Auto je maximální dosah kolem 2,5m. Zde je při ISO 80 ze vzdálenosti právě cca 2,5.

Protisvětlo Protisvětlo

V přímém protisvětle se objevují standardní reflexe tohoto druhu objektivu. Také „paprsky“ odpovídají jednoduché čtvercové cloně.

Aberace, celek Výřez Výřez
Celkový pohled Výřez

Na snímcích (výřezech) lze vidět dobrou kresbu i ostrost. Aberaci na tomto typu kontrastu naleznete prakticky nulovou (max. 1 – 2 pixely).

Rychlost Výřez
Výřez Výřez

Snímek vznikl ve velkém spěchu. Přesto jsem stihl „mašinku“ vyfotit . Na výřezech si prohlédněte ostrost. V rozích je zde nižší než ve středu snímku.

Aberace, detaily,celek Výřez Výřez
Výřez Výřez Výřez

Výřezy ze standardní scény. Kvalitě vzhledem ke konstrukci objektivu lze vytknout opět snad pouze měkčí kresbu v rozích snímku. Nicméně to je běžná vlastnost.

Aberace,celek Výřez

Aberace na „standardním“ snímku (výřezu) při zobrazení na monitoru (cca 90dpi) je. Na snímcích do velikosti 10×15 si ji nepovšimnete.

Celková scéna Aberace, výřez
Detaily, výřez Detaily, výřez

Výřezy ukazují dobrou kresbu, detaily a také pouze malou aberaci na kontrastních přechodech.

Černobílý snímek Sepiový nádech

Klasické barevné úpravy – černobílá a „sepiová“ fotografie.

Celek Výřez
Celek Výřez
Makro, celek Výřez ze středu
Nejmenší zobrazená plocha Výřez ze středu

Makro je na druh aparátu výborné – především si můžete „pohrát“ s režimem Lupa, při kterém je nejmenší snímaná plocha cca 16×12 mm. Není problém vyfotit i masku CRT monitoru (zde je výřez ze středu původního snímku).

Kousek přírody Makro, celek Výřez

První snímek ukazuje standardní režim makro při použití delšího ohniska. Výřez z druhého snímku ukazuje dobrou práci stabilizace, neboť expoziční doba byla 1/13 s a snímek je velmi dobrý. Při režimu Lupa se však občas projeví rozdílnost lomu barevných složek světla a dojde k patrné aberaci.

Šum, celek Šum, celek
Výřezy Výřezy

Standardní noční a denní scéna pro posouzení šumu. Při ISO větším než ISO 200 se začnou mírně ztrácet detaily, ale snímek je velmi dobře použitelný i při ISO 640. Datová velikost originálních snímků je pod výřezy.

Děti, celek Výřez

Klasická fotografie do rodinného alba. Když si pohlídáte pozadí, aparát snímky pořídí velmi dobré.

Závěr

Sony Cyber-shot DSC-T9 je skutečně kapesní fotoaparát, který díky konstrukci vydrží i méně šetrné zacházení. Ovládání je jednoduché i když menu je v první chvíli méně přehledné. To vyváží možnost nastavení komunikace v českém jazyce. Snímky mají dobrou kvalitu. Podání barev a vyvážení bílé je velmi dobré. Fotoaparát má i základní možnosti ovlivnění expozice (kompenzaci expozice, vyvážení bílé). Fotoaparát nezklame ani za horších světelných podmínek, neboť používá optickou stabilizaci obrazu. Je-li to nezbytně nutné, můžeme zvýšit i citlivost, redukce šumu to při přiměřených nárocích umožňuje. Fotoaparát lze zakoupit v ceně pod 11 tisíc korun (květen 2006).

Klady Zápory
Kompaktní rozměry Hůře zapamatovatelná struktura menu
Stabilizace obrazu Nižší výkon blesku
Čeština Nutnost zvyknout si na polohu objektivu
Režim Lupa
58MB interní paměť

Děkuji firmě Sony za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.