Test fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9

6Mpx kolibřík do kapsy v kovovém těle s periskopickým zoomem a stabilizací obrazu. To by byla velmi stručná a nedostatečná charakteristika fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T9. Více o něm se dozvíte v redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Sony.

Úvod

Sony DSC-T9

Fotoaparát s optickou stabilizací Sony Cyber-shot DSC T9 nám zapůjčila firma Sony. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 58 MB(!). Dále dostanete potřebné kabely, poutko na ruku, CD se softwarem a tištěný manuál, který má dvě části. Osobně bych první část „Nejdříve si přečtěte“, která má formát velkých novin, raději viděl jako první díl brožurky (manuálu).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Ovládací prvky

Sony T9 je z rodiny velmi malých digitálních šperků. Základem je celokovové tělo bez jakýchkoliv výčnělků a to včetně objektivu. Ten je totiž sice s trojnásobným optickým zoomem, ale uloženým v těle fotoaparátu. T9 je svojí konstrukcí určený pro běžné nošení v kapse. Tomu odpovídají i rozměry cca 90 mm x 55 mm x 21 mm a hmotnost cca 160 g včetně baterie. Přehlédnout jej ve větší kapse není takový problém.

Fotoaparát se zapíná posunutím krytu na přední straně přístroje. K zapnutí však slouží i tlačítko na horní straně. To využijete především při zapínání do režimu prohlížení. Na horní stěně je spoušť, tlačítko ON/OFF, mikrofon a především tlačítko zapnutí stabilizace STEADY SHOT. Na zadní stěně nad LCD je přepínač režimu fotoaparátu – Snímání , natáčení a přehrávání. Vpravo je kolébkové tlačítko zoomu, tlačítko pro volbu množství zobrazených informací, tlačítko MENU a režim prezentace (dostupný při přehrávání). Další pětice tlačítek tvoří kříž – blesk, náhled na poslední snímek, makro,samospoušť. Uprostřed je potvrzovací tlačítko. A samozřejmě nepřehlédnutelný je i 2,5" LCD. Na pravé stěně je pod krytem je prostor pro kartu Memory Stick Duo (Pro) a baterii. Na spodní stěně je kovový stativový závit a konektor pro připojení k PC (nestandardní kabel je v ceně přístroje). Na přední stěně je objektiv, blesk a přisvětlovací oranžová dioda. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

V levém horním rohu, je objektiv Carl Zeiss Vario-Tessar s trojnásobným optickým zoomem. 6,33 – 19 mm. Což je ekvivalentní 38 – 114 mm kinofilmu. Světelnost je v rozsahu f/3,5 – f/4,3. Maximální clona je (automaticky) f/8 (wide), f/10(tele). Čidlem je 1/2,5” Super HAD CCD se 6 Mpx. Citlivost je Auto, 80, 100, 200, 400, 640. Optické zvětšení doplňuje 6× digitální zoom. Aparát zaostřuje rychle (celkově je rychlý – viz. snímek s vlakem). Ve tmě si fotoaparát přisvěcuje oranžovým světlem, které je použitelné do cca dvou metrů (standardní hodnota).

Nejkratší vzdálenost zaostření je v režimu makro cca 8 cm (wide) resp. 25 cm (tele). V režimu Lupa (scénický režim) lze zaostřit od cca 1 cm. Lze dosáhnout opravdu slušného zvětšení, jak ukazují zkušební fotografie, protože nejmenší snímaná plocha je cca 15 mm x 12 mm.

LCD displej

Dolní strana Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" (6,2 cm). Byl dobře čitelný i za přímého osvětlení i za špatných světelných podmínek (dnes již standard). Displej je tvořen 230 400 pixely, jeho jas lze zvýšit (první volba v režimu změny informací na LCD).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram