Test fototiskárny HP Photosmart 8750

Tiskárna HP Photosmart 8750 je prvním modelem fotografické tiskármy A3, určeným pro náročné uživatele. Ke kvalitnímu tisku fotografií používá devítibarevnou sadu barvivových inkoustů typu Vivera s přidanou modrou barvou. Tisk černobílých fotografií je podporován kazetou se třemi odstíny šedé. Tisky na kvalitních papírech HP vykazují vysokou trvanlivost tisků (přes 100 let).

Úvod

Firma Hewlett-Packard svojí A4 tiskárnou HP Photosmart 7960 nastavila vysoký standard pro kvalitu tisku jak barevných, tak zejména černobílých fotografií. V loňském roce byla uvedena další zajímavá fototiskárna HP Photosmart 8250 (viz test na tomto serveru) , která zavedla inkousty HP Vivera v oddělených zásobnících a originální uzavřený okruh inkoustového hospodářství minimalizující ztráty inkoustu. Současně neustále vyvíjí profesionální kategorii velkoformátových plotrů, které řada profesionálů používá k tisku velkoformátových fotografií. Ty zaručují stabilní výsledky, širokou škálu tiskových médií a mají k dispozici kvalitní tiskové programy (RIP); vysoká pořizovací cena však omezuje jejich rozšíření na profesionální studia.
Dlouholetí uživatelé tiskáren HP postrádali však pravou fototiskárnu formátu A3, která by byla cenově dostupná a mohla konkurovat např. fototiskárně Epson 2100. Firma Hewlett-Packard fototiskárnu této kategorie – HP Photosmart 8750 konečně uvedla na trh začátkem roku 2005. Používá inkousty Vivera s devíti barvami rozdělené do tří kazet a fotografická barevná kazeta má navíc modrou barvu rozšiřující gamut do této oblasti ( obloha, vodní hladina). Je vybavena vstupem z několika typů paměťových karet i síťovou kartou, jak bývá obvyklé u dražších typů fototiskáren HP.

Konstrukce

K testování byla k dispozici tato konfigurace:

  • Tiskárna HP Photosmart 8750
  • Síťový zdroj s napájecím kabelem
  • instalační CD s ovladači, programy a manuály
Základní konstrukční údaje
Materiál skříně Plast
Hmotnost 11,8 kg
Šířka x výška x hloubka (v uzavřeném stavu) 209mm x 643mm x 398mm
Vstupní zásobníky papíru Hlavní spodní zásobník pro papír do rozměru A3 (U dráha papíru ), max. 25 listů fotopapíru nebo 100 listů kancelářského papíru, nad ní vstupní štěrbina pro jeden list papíru. Zadní štěrbina pro jeden list silnějšího či tužšího média (přímá dráha papíru).
Napájecí zdroj Oddělený od skříně
Displej Černobílý LCD, pouze výběr funkcí pro tisk bez počítače, neumí náhled fotografií
Sloty pro paměťové karty CompactFlash™, Memory Stick, Microdrive™, MultiMediaCard™, Secure Digital™ a xD-Picture Card
Rozhraní pro připojení k počítači USB 2.0, Ethernet, lze dokoupit Bluetooth adaptér
Připojení fotoaparátu USB 2.0 pro fotoaparát s protokolem PictBridge

Celoplastová skříň tiskárny působí dostatečně spolehlivě a má sympatický střízlivý design.

Na levé straně dole jsou sloty pro paměťové karty a zásuvka pro připojení fotoaparátu, nad nimi vypínač napájení tiskárny a tlačítko pro stornování tisku. Do zásuvky pro fotoaparát lze vsunout též volitelně zakoupený Bluetooth adaptér. Hlavní vstupní zásobník papíru je uprostřed dole, nad ním štěrbina pro manuální podávání jednotlivého listu papíru. Potištěný papír se při tisku otočí o 180 stupňů a vystupuje nad vstupní štěrbinou. Délka výstupního zásobníku se nastaví dle formátu papíru potřebným vysunutím plastových vodicích desek.

Ovládací pult pro autonomní tisk se vyklopí z horní části tiskárny, dole je řada tlačítek a nad nimi malý monochromatický displej, zobrazující pouze alfanumerické a jednoduché grafické informace, nikoliv náhledy fotografií. Tlačítka v levé trojici umožňuje tisk seznamu fotografií z paměťové karty, rozvržení tisku a inicializaci menu, které se ovládá střední trojicí tlačítek. Zbývající dvě tlačítka slouží k zahájení tisku a k jeho stornování.
Otevřením horního krytu tiskárny se získá přístup k inkoustovým náplním a k prostoru, kam se může uložit momentálně nepoužívaná alternativní kazeta. Po otevření krytu je rovněž přístupná dráha pro odstranění případného zmuchlaného papíru.
Tiskárna se pro práci s fotopapíry ve formátech do velikosti A3 jednoduše připraví nastavením vstupního zásobníku dle požadovaného formátu a otevřením krytu výstupního zásobníku. Výměna inkoustových kazet je velmi jednoduchá jako u obdobných tiskáren HP. Pokud potřebujeme uschovat jen občas používanou např. černou kazetu, pak se tato uzavře víčkem a uloží do schránky vylisované vedle aktivních kazet.

Na zadní straně je štěrbina pro zavedení jednotlivých silnějších papírů, při kterém je třeba dbát na přesné zavedení do tiskové dráhy, menší rozměr papíru se vymezí nastavením vodítka. Nesprávné zavedení papíru může způsobit zaseknutí papíru v tiskárně nebo křivý tisk. Pokud k tomu dojde, slouží k jeho odstranění zadní dvířka, která se jednoduše vysunou.

Vpravo dole je USB zásuvka pro připojení k počítači, ethernetová síťová zásuvka a napájecí zásuvka pro připojení zdroje. Ethernetový port, kterým bývají vybaveny některé tiskárny HP slouží k připojení do příslušného rozbočovače či směrovače sítě, ze které budou k ní přistupovat pracovní stanice.
Vybavení tiskárny je snahou o určitý kompromis mezi amatérskými a profesionálnějšími požadavky. Přímý tisk vyžadují amatéři, kteří tisknou fotografie bez větších úprav, pro ně je užitečná kompatibilita s několika typy paměťových karet a přímý vstup z fotoaparátu; nevýhodou je však primitivní displej, který nelze použít pro náhledy fotografií. Zapojení tiskárny do síťě se využije zase spíše v kanceláři. Pokud nemáme k dispozici počítač vybavený čtečkou paměťové karty, můžeme z ní načíst fotografie přes tiskárnu do počítače.

Technologie tisku

Základní údaje o technologii tisku
Označení Termální inkoustový tisk HP, PhotoRet Pro
Inkousty Devět inkoustů HP Vivera
Náplně Tři kazety
Frekvence kapek Max. 21 kHz
Počet trysek Celkem 1800
Rozlišení max. 4800×1200 dpi

Tiskárna HP Photosmart 8750 přidala k osmi dříve používaným barvivovým (dye) inkoustům HP Vivera, modrý inkoust. Standardně jsou inkousty jsou rozdělena do tří kazet:

  • Modrá fotografická inkoustová tisková kazeta – světlý fialový, světlý purpurový, modrý inkoust
  • Šedá fotografická inkoustová tisková kazeta – tmavý šedý, světlý šedý, fotografický černý inkoust
  • Tříbarevná inkoustová tisková kazeta – fialový, purpurový, žlutý inkoust

Pro některé typy tisků (sépiové nebo dokumenty s převahou textu a obchodní grafiky) mohou být vhodnější specializované alternativní kazety. Motivací pro přidání modré barvy je sytější podání modré barvy, která se hojně vyskytuje v „průměrných“ snímcích. Dle údajů výrobce bylo tím dosaženo optimálního pokrytí barevného prostoru sRGB.

Instalace ovladačů a přibaleného software

Ovladače a doprovodné programy jsou ve verzích pro platformu PC/Windows a na hardware Macintosh pro operační systém OS X.

Doporučené požadavky na hardware a operační systém
CPU PC – Pentium II a vyšší, Mac Power PC G3 a vyšší
RAM PC min. 64 MB, Mac min 128 MB
Disková kapacita MS Windows 600 MB, Mac 500MB
OS PC – MS Windows 98, 2000, Me, XP, Mac OS X 10.1.5 a vyšší
CD ROM Min. rychlost 4×

S tiskárnou se standardně dodává program HP Image Zone, který má základní funkce pro:

  • Správu obrázků
  • základní úpravy
  • tvorbu panoramat
  • vytváření alb a jejich export do HTML
  • sdílení obrázků pomocí elektronické pošty
  • tvorbu tiskových výstupů

Program je užitečný zejména pro uživatele, kteří nemají k dispozici jiný software typu Zoner Photo Studio, ACDSee nebo nevlastní pokročilý obrazový editor (Photoshop).
Instalace ovladače tiskárny i doprovodných programů na PC ( MS Windows XP) proběhla rychle, bez problémů.

Dokumentace

Uživatelská příručka k tiskárně i nápověda k programu Image Zone jsou postačující pro začátečníka i pokročilého uživatele.

Volitelné příslušenství

K tiskárně je možné dokoupit adaptér Bluetooth pro bezdrátové připojení do sítě.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • nip
    nip
    25.04.2006 15:44

    Mám jí už nějaký pátek. Je to skutečně velmi povedená tiskárna. S tou šedivou kazetou je bw tisk opravdu výtečný. Tisk v bw na A3 EPSON Premium Glossy je to nejlepší, co jsem v této třídě kdy viděl. Zabudovaná čtečka je až nepřiměřeně pomalá, zrovna jako tisk, který také není z nejlevnějších. Displej je k ničemu.
    Těm deklarovaným "výraznějším barvám" se dá pomoct optimalizací profilu.
    Ale výsledek .... výsledek dá na všechny výše uvedené negativní prkotiny bezpochyb okamžitě zapomenout!

  • Ivan Ivanhoe 1
    Ivan Ivanhoe 1
    26.04.2006 23:06

    zlatý a zabudnutý už, proces Cibachrome.. je čas tlačiarní už.. taký je život.

  • ADIF
    ADIF
    29.04.2006 12:30

    V clanku mi chybi podstatne informace nebo testy. (uvedu nize).
    1/2 nebi i vice, jsou informace bezne dostupne, jako datasheet, web vyrobce apod..
    Co uzivatele by melo zajimat:
    1)je soucasti dodavky tiskarny ICC profil ?
    2)jaka je max. gramaz tisknutelneho papiru ?
    3)funguje nekonecny tisk (pro tisk napr. panorama)?
    4)jak funguje korekce barev?
    5)jake jsou naklady pro tisk ?
    6)jak se chova bezokrajovy tisk ? (orizne,zdeformuje ???)
    7)porovnani tisku na srovnatelne papiry s jinymi vyrobci?
    atd :..
    Toto ja sam povazuji za velmi cenne informace, rozhodujici pro vyber tiskarny. A potom az nakonec to ostatni. Nelze v tomto komentari napsat vse, jsou i jine parametry a vlastnosti tiskeren, ktere zaslouzi pozornost...
    Vsem dobry vyber, ja bych zvolil na trhu jiny vyrobek nez tento, v teto recenzi...

  • Miroslav Pilát 1
    Miroslav Pilát 1
    30.04.2006 22:06

    Mám také tuto tiskárnu,jsem velmi spokojen.Tiskl jsem na ní 40 fotek 30x40 na výstavu viz www.mpilat.cz
    Mám však prosbu na kolegu pod zkratkou "nip".Potřeboval bych zkonzultovat nějaké drobnosti.Prosím napiš na můj mail mirek@mpilat.cz.Děkuji

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram