Tiskárna Canon Pixma IP6700D

Cenově dostupné inkoustové fotografické tiskárny v současné době kvalitou úspěšně konkurují snímkům z minilabů. Do špičky této kategorie patří tiskárna Canon Pixma IP6700D, která je předmětem redakčního testu. Je navržena tak, aby splňovala jak požadavky nenáročných majitelů, tak i podmínky náročných fotoamatérů, kteří upravují snímky na počítači a preferují kvalitní výstupy do formátu A4.

Vysoká kvalita tisku na IP6700D je zajištěna šesti barvivovými (dye) inkousty v oddělených náplních, minimální velikostí kapky 1 pl a maximálním rozlišením 9600×2400 dpi. Tiskárna má všechny vymoženosti běžné u této kategorie – tisk z většiny typů paměťových karet či z připojeného počítače, kvalitní ovladač umožňující široké volby pro tisk z počítače, infračervený port pro tisk z mobilních telefonů nebo PDA, případně volitelný Bluetooth adaptér, to vše za poměrně příznivou cenu. Docela dobře poslouží jako jediná tiskárna i pro domácí tisk textových dokumentů.

Úvod

V současné době se na trhu fototiskáren nabízejí v amatérské kategorii do formátu A4 za slušnou cenu zařízení dosahující vynikající kvality, vyhrazené ještě nedávno podstatně dražším tiskárnám. Klade se důraz na jednoduchou obsluhu, autonomní tisk z paměťových karet a fotoaparátu i přímý tisk z mobilních telefonů, které produkují stále kvalitnější fotografie. Standardní nastavení preferuje výrazněji barevně syté tisky, čímž vycházejí vstříc vkusu většiny běžných uživatelů. Přitom však ponechávají pokročilejším amatérům možnosti tvůrčích zásahů do způsobu tisku.
V současnosti nabízí firma Canon jako poslední typ této kategorie fototiskárnou Canon Pixma IP6700D. Používá šest inkoustů ChromaLife 100, objem kapky je 1 pl, technologii Canon FINE (Full-lithography Inkjet Nozzle Engineering) s 512 tryskami pro každou barvu. Tisková hlava je oddělená od zásobníků inkoustu, což zlevňuje jejich cenu. Ovládání tiskárny v režimu přímého tisku je řešeno klasicky pomocí tlačítek, pro náhledy fotografií má velký 3,5“ displej. Tiskne na papíry od formátu 10×15 cm do formátu A4 a na CD/DVD nosiče; k dispozici je široký rozsah fotopapírů firmy Canon. Při správné volbě papíru jsou životnosti tisků 10 let pro nechráněný obrázek, za sklem 30 let a archivované v albu mají vydržet 100 let. Zajímavou předností je zabudovaný oboustranný tisk, který se u konkurenčních zařízení zpravidla řeší drahým volitelným adaptérem.

Konstrukce a ovládání tiskárny

Standardní dodávka obsahuje:

  • Tiskárnu IP6700D,
  • napájecí kabel,
  • tiskovou hlavu,
  • vložku pro potisk CD/DVD,
  • CD s ovladači, doprovodnými programy a manuály.
Základní konstrukční údaje
Materiál skříně Kvalitní matný šedý a stříbrný plast
Hmotnost 8,5 kg
Výška x šířka x hloubka 183×429×304 mm
Vstupní zásobníky papíru Horní zásobník pro max. 150 listů kancelářského papíru nebo 20 listů fotopapíru do formátu A4 , dolní kazeta pro pro stejný počet listů.
Dráha papíru Tvar „L“ z horního zásobníku, „U“ z dolního
Napájecí zdroj Zabudovaný v těle tiskárny
Oboustranný tisk Na kancelářský papír nebo na oboustranný fotopapír
Displej Barevný LCD 3,5“, 76800 pixelů
Sloty pro paměťové karty Přímo: CompactFlash®, Microdrive, Smart Media®, Memory Stick®, Memory Stick Pro™, SD Memory Card®, MultiMediaCar­d™(V3.31).
S adaptérem: xD-PictureCard™, Memory Stick Duo™, Memory Stick PRO Duo™, RS-MMC™(V3.31) , miniSD™ .
Rozhraní USB 2.0, pracuje pomaleji i s USB 1.1
Infračervený port IrDA 1.2 pro přenos obrázků jpg z mobilu
Bluetooth Bluetooth Ver1.2 (s dokoupeným Unit BU-20adaptérem)
Připojení fotoaparátu USB 2.0 pro aparáty podporující protokol PictBridge
Spotřeba Připravená:2.0W
Vypnutá:0.8W
Tisk: 17.0W

V současné době jsou a budou kostry a skříně fototiskáren do formátu A3 prakticky všech kategorií vyráběny z plastů různé kvality.

Zavřená tiskárna

Canon Pixma IP6700D je z tohoto hlediska konstruována velmi dobře. Je vyrobena z kvalitního materiál a navržena bez zbytečného šetření, takže se nemusíme obávat poškození choulostivých částí při hrubší manipulaci. Sympatická je i matná, nepatrně drsná povrchová úprava, tiskárna se dobře drží při přenášení, nezůstávají na ní otisky prstů a díky dobré antistatické úpravě nepřitahuje prach. Design je praktický, střídmý, první pohled evokuje kvalitní zařízení.
Tiskárnu lze zcela uzavřít, včetně výstupní dráhy papíru, což brání usazování prachu a zbytečnému špinění tisků. To u řady konkurenčních produktů bohužel není možné.

Spodní kazeta na papír

Dolní zásobník papíru (kazeta) je pohodlně přístupný. Po vytažení se jednoduše naplní a přikryje poloprůhlednou protiprachovou deskou, takže lze snadno kontrolovat přítomnost papíru. Nad ním je výstupní dráha papíru; podle velikosti papíru se vysunou vodící desky. Při tisku na CD/DVD se vsune adaptér nad dolní zásobník papíru.

Tisk z horního zásobníku

Horní vstupní zásobník pro formáty 10×15 cm až A4 je řešen klasickým způsobem, dráha papíru se vymezuje vodícími pravítky. K přepínání vstupu papíru mezi horním zásobníkem a dolní kazetou slouží tlačítko se světelnou indikací aktuálního nastavení.
Vedení papíru je vyřešeno velmi dobře; během testování se ani jednou nezmačkal papír uvnitř tiskárny. I když to důrazně nedoporučuji, podařilo se mi vytisknout obrázek i na zbytek fotopapíru z role A0. U většiny tiskáren toto vede ke katastrofálnímu zaseknutí papíru v tiskárně s rizikem poškození.

Ovládací panel

Počet tlačítek ovládacího panelu je vždy dán kompromisem mezi počtem funkcí, které jsou ovládány přímo a mezi těmi, které je třeba nalistovat v menu a potvrdit. K ovládání tiskárny nemám vážnější připomínky. Panel obsahuje :

  • Síťový vypínač s indikační světelnou diodou (možná by mohl být poněkud vzdálenější od ostatních, aby unavený uživatel napájení omylem nevypnul),
  • přepínač vstupu papíru (mezi horním zásobníkem a dolní kazetou),
  • světelnou indikaci odkud se aktuálně podává papír,
  • šipky pro pohyb v menu a tlačítka pro potvrzení výběru a návrat na předcházející obrazovku,
  • nastavení typu papíru a parametrů tisku,
  • ořez fotografie,
  • zvětšení a zmenšení,
  • uložení souboru z paměťové karty do počítače,
  • indikaci chyby tiskárny,
  • spuštění tiskového programu Easy-PhotoPrint na počítači,
  • spuštění tisku,
  • ukončení tisku (pracuje téměř okamžitě, zbytečně se neplýtvá inkoustem).

Barevný LCD displej o úhlopříčce 3,5“ (8,9 cm) má dobrou kvalitu, nabídky (k dispozici v češtině) jsou dobře čitelné a je vyhovující pro náhledy při úpravách obrázků před tiskem..

Zásuvky zdrojů snímků pro přímý tisk

Na přední pravé straně tiskárny jsou po otevření dvířek vidět zásuvky pro připojení zdrojů fotografií k přímému tisku. Nahoře jsou zásuvky pro paměťové karty, pod nimi světelná dioda indikující jejich vložení a čtení. Současně lze pracovat pouze s jednou kartou.
Vlevo dole je infračervený port komunikace s mobilním zařízením a vedle USB 2.0 slot pro připojení fotoaparátu s protokolem PictBridge (tam se případně zapojí volitelný Bluetooth adaptér).
Na zadní straně tiskárny je vpravo zásuvka napájecího kabelu, vlevo připojení kabelu USb (2.0) k počítači. Pokud je počítač vybaven pouze rozhraním USB 1.1, tiskárna pracuje též, ovšem s podstatně nižší rychlostí. Po otevření zadní stěny můžeme v případě potřeby vyjmout zmačkaný papír.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    05.03.2007 09:45

    Ja jen dodam, ze tiskove naklady se daji orientacne spocitat na strance :
    http://www.tiskovenaklady.cz/

  • Kolbiš
    Kolbiš
    07.03.2007 08:07

    Velmi neodborně jsem se pokusil hlídat náklady na tisk fotky u mé Pixmy 5200 a výsledek jsem vystavil na svém webu. Pohlednice mi vychází asi na 7,-Kč a A4 na 31,-Kč. Lesklý papír GP-501 a originál náplně. Přímý odkaz na článek nedám. Netuším, jak by se to majiteli tohoto serveru líbilo. Kdo bude chtít, snadno to najde.

  • Radek Vídeň
    Radek Vídeň
    07.03.2007 23:00

    zajímala by mne spíš nějaká A4 tiskárna která dokáže tisknout delší (panoramatické) fotografie.
    Výrobce určuje tiskárnu pro fotoamatéry a nemůžehonapdnout že mnoho znich si tvoří panoramatický fotky protožezkrátka mají svoje kouzlo a jsou proto hodně oblíbené. Nevíte o nějaký přiajtelný tiskárně která vytiskne alespoň 50 cm dlouhou stráánku

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    08.03.2007 10:14

    Radek: Myslim, ze by to mohla umet i tahle a v podstate kterakoli, protoze rozmer papiru si muzes zadat rucne, otazkou spis je, kde sezenes vhodny papir ....

  • obonsky
    obonsky
    14.03.2007 13:22

    Pouziva niekto tuto tlaciaren na Linuxe?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram