FOTOVIDEO BŘEZEN 2023

S novým měsícem, již tradičně, přinášíme malou ochutnávku magazínu FotoVideo pro březen 2023. V tomto díle se např. s Jardou Horou a Markem Svobodou podíváme do Moravského Toskánska, otestujeme si Sony A7R V, ohlédneme se za Fotovestivalem Blatná. Do 31. března se můžete zapojit do soutěže Fotograf roku s tématem "Černobílá". Tak pojdmě na to!

Tentokrát pro změnu ocitujeme z úvodníku šéfredaktora, který si s nadšením povzdychl: „A jaro je na cestě, i když to možná ještě není tak znát. Važte si jara, přinese vám zase spoustu nového, říkávala má babička, a ve své krásné skromnosti se dožila v plné síle až neuvěřitelného věku. Byla přísná na nás, a hlavně na sebe. ale radovat se uměla z každé maličkosti a z každého jara především. Takže se radovat asi umím po ní a chci tu svou radost alespoň trochu přenášet i na vás. Jsme tu s dalším vydání roku 23, ve kterém vám nabízíme hlavně zamyšlení nad obrazy plnými příběhů, starostí, tragédií i lásek. Vyberte si, připravili jsme ho zase jen pro vás.“

V každém vydání se snažíme nebýt monotématičtí, neorientujeme se jen na vybrané fotografy či extrémní vyznavače videa. Vždyť je vás našich čtenářů dle čerstvých průzkumů více než 35 tisíc a počet registrovaných fotografů v soutěži Fotograf roku (aktuálně více než 31 tisíc) s touto krásnou cifrou téměř souhlasí. V každém vydáni (takže i v tomto březnovém) přinášíme více než dvacetidílný koktail toho, co pro vás aktuálně považujeme za nejdůležitější a nejnápaditější a hlavně nejinspirativnější. Samozřejmě to není vždy jen nej, to by zase byla nuda, jsme prostě a jednoduše barevní a komunikativní a chceme být tací i nadále.

Takže se na to březnové vydání pojďme podívat. Chtěli bychom hlavně hodně poděkovat našim novým spolupracovníkům a celé rozšiřující se redakci nadšenců (bez nadšení by to fakt nešlo) za jejich nové tipy a nápady. V první polovině tohoto vydání najdete více obrazové krásy v podání něžných ženských očí a jimi ovládaných objektivů. Tím velkým článkem, který tuto ženskou hegemonii při vašem postupném čtení trochu „naruší“, je velká, šestistránková informace o výstavě Bojují i za nás, kterou připravil tým Asociace českých profesionálních fotografů ve spolupráci s podobnou asociací ukrajinskou. Ukázky i texty, které přinášíme nám nedávají spát a naše doporučení tuto výstavu shlédnout vám jistě přijde naprosto logické.

V naší cestovatelské rubrice jsme tentokrát zůstali doma na Moravském Toskánsku, které, ač mnohým fotografům téměř notoricky známé, přesto přináší nové pohledy a také mezinárodní úspěchy. Vždyť jeden z autorů tohoto článku, Jaroslav Hora dosáhl na další vysoce hodnocené, fotografické mety v celosvětové fotografické soutěži Travel Photographer of the Year. Jak sám konstatuje v článku: „Do soutěže jsem poslal dvě série. Jednu z Namíbie a druhou od nás z Čech. Se sérií z pouště Namib jsem dokonce vyhrál kategorii „Od pouští po pralesy“ a série z Moravského Toskánska ve finále také uspěla jako doporučovaná série od poroty.“

Vyberte si z obsahu březnového FotoVideo třeba následující:

  • Barbora Mráčková – FOCENÍM SE ŽIVÍM – Dělám hlavně byznysovou fotku
  • Fotka Nikonblogu – SOUTĚŽ, ZE KTERÉ SE STAL FENOMÉN – Kdo vyhrál v ročníku 2022?
  • Ohlédnutí a pozvánka – FOTOFESTIVAL BLATNÁ – Letos bude 15. – 16. září!
  • Jak se fotí – MORAVSKÉ TOSKÁNSKO – S Jardou Horou a Markem Svobodou
  • Úpravy fotografií – FOTOGRAFIE DO TISKU? – Jak jí vybrat a upravit?
  • Náš velký test – SONY A7R V – Opravdu dokonalost sama?

Jak jistě tušíte, je toho hodně, co vás v tomto vydání čeká. Další hodně hutné praktické články, velký test, důležité praktické informace, které najdete jen v tomto vydání!

Další soutěžní téma 23. ročníku soutěže Fotograf roku:

ČERNOBÍLÁ … a můžete fotit cokoli? Uzávěrka: 31. březen 2023

Původně jediná forma fotografie je nyní chápána více umělecky a jako nástroj pro sebevyjádření. Správná černobílá nemá být z nouze ctnost, černobíle by měl fotograf přemýšlet již při kompozici fotografie. Odstíny šedi – jak je někdy černobílá fotografie nazývána – mají totiž svá úskalí v podobě kontrastů, struktury a souhry světla a stínů. Důležité téma! Těšíme se na vaše fotografie. Soutěžní galerii tohoto tématu najdete zde.

Fotografii na obálku věnoval Jaroslav Hora.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram