LISTOPADOVÉ NOVINKY SPOLEČNOSTI NIKON

Společnost Nikon minulý týden rozšířila svoji nabídku o čtyři nové produkty. Řadu produktů rozšiřuje černá verze ikonického fotoaparátu Nikon Z fc, objektiv NIKKOR Z 40 mm f/2 (SE), grip pro dálkové ovládání MC-N10 a  superteleobjektiv NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S. Na všechny se dnes podíváme. 

Nikon Z fc Black Edition

Fotoaparát mirrorless Z fc byl prvním modelem řady Z, který v sobě spojuje „historický“ design s pokročilými technologiemi bezzrcadlovek – je ideální pro fotografování a záznam videa a jeho uživatelé jsou hrdými majiteli. Po vysoce úspěšné stříbrné verzi uvedené v loňském roce vychází Nikon vstříc zákazníkům uvedením černé verze, která je určena exkluzivně pro Nikon Store a odráží ambice společnosti Nikon oslovit ještě více fotografů nadčasovým fotoaparátem Z fc. Model Z fc Black Edition bude navíc nabízen v šesti nových barevných variacích – celkem tedy bude k dispozici 12 barevných variací stříbrné a černé verze fotoaparátu Z fc.

NIKKOR Z 40 mm f/2 (SE) 

Objektiv NIKKOR Z 40 mm f/2 (SE) s lehkou konstrukcí a vynikající optickou výkonností je ideální pro fotografování portrétů a jiných statických objektů, na uživatele zapůsobí v každé situaci. Pevná světelnost f/2 umožňuje fotografům dosahovat vynikající reprodukce neostrých míst obrazu a 40mm standardní ohnisková vzdálenost umožňuje zdůraznit fotografovaný objekt.

Objektiv NIKKOR Z 40 mm f/2 (SE) rovněž nabízí vnější design odvozený od klasických objektivů NIKKOR, které byly na trhu ve stejné době jako filmový fotoaparát Nikon FM2 – historický model, který byl inspirací pro design přístroje Z fc. Jeho příchod rozšiřuje nabídku objektivů, které se hodí pro retro design fotoaparátu Z fc.

Díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti objektiv nejen dobře vypadá, ale je také ideální pro lidi, kteří jsou stále v pohybu. Rychlé a přesné automatické zaostřování a tělo odolné proti prachu a kapající vodě navíc umožňují skloubit používání objektivu s libovolným životním stylem a zvýšit tak radost z fotografování. 

Souhrn klíčových vlastností:

  • Využívá tradiční design, který ladí s fotoaparátem Z fc, převzatý z klasických objektivů NIKKOR uvedených na trh přibližně ve stejné době jako fotoaparát FM2.
  • Vysoká světelnost f/2 a 9lamelová irisová clona poskytují nádherný jemný bokeh (reprodukci neostrých míst obrazu).
  • Ohnisková vzdálenost 40 mm nabízí standardní obrazový úhel ideální pro fotografování portrétů, momentek a další objektů v široké škále scén.
  • Po nasazení na fotoaparát se snímačem APS-C/DX bude ohnisková vzdálenost ekvivalentní 60 mm.
  • Kompaktní a lehké provedení s celkovou délkou přibližně 45,5 mm a hmotností přibližně 170 g.
  • Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,29 m umožňuje přiblížení k objektu.
  • Využití krokového motoru STM umožňuje rychlé a přesné automatické zaostřování s tichými provozními zvuky při zachování kompaktních rozměrů těla.
  • Konstrukce odolná proti prachu a kapající vodě pro jistější použití na libovolných místech.
  • Ovládacímu prstenci lze přiřadit funkce jako nastavení clony a korekce expozice.
  • Konstrukce přizpůsobená záznamu videa s extrémně tichým provozem, účinným potlačením změny velikosti obrazu při přeostřování a stabilní expozicí.

NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR S

Fotografové pracující v náročných situacích od rychlých motorových sportů až po nepředvídatelná divoká zvířata budou využívat výhod tohoto superteleobjektivu při každém snímku. Působivě tichý systém automatického zaostřování s motory typu Silky Swift VCM poskytuje fenomenálně rychlé automatické zaostřování s naprosto perfektním zachycením a sledováním objektu. A nejkvalitnější antireflexní vrstvy Nikon Meso Amorphous Coat poskytují pozoruhodnou kontrolu nad tvorbou reflexů a závoje i při fotografování scén s více přímými zdroji světla v obrazovém poli. Výkonná optická redukce vibrací nabízí korekci na úrovni až 5,5 EV pro stabilní snímky v libovolné situaci, zatímco přizpůsobitelné ovládací prvky poskytují výjimečnou provozní všestrannost. Fotografové požadující větší dosah mohou okamžitě aktivovat vestavěný telekonvertor beze změny pozice nebo nutnosti pohledu mimo zachycované dění.

Objektiv NIKKOR Z 600 mm f/4 TC VR je perfektně vyvážený, s těžištěm umístěným uprostřed patice prstence se stativovým závitem pro stabilní ovládání a méně námahy při fotografování ze stativu i z ruky. Náročná prostředí jsou snadno zvládnutelná díky kompletnímu utěsnění proti klimatickým vlivům a objektiv se vyznačuje rovněž velmi nízkou hmotností. Rozměry objektivu jsou dostatečně kompaktní na to, aby se objektiv vešel do příručního zavazadla, které vyhoví požadavkům většiny leteckých společností.

Souhrn klíčových vlastností: 

  • Vestavěný telekonvertor 1,4×: posunutí páčky na pravé straně objektivu je vše, co je třeba k aktivaci telekonvertoru a změně objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností 600 mm a světelností f/4 na objektiv 840 mm f/5,6.
  • Naprosto jisté automatické zaostřování: systém automatického zaostřování v objektivu je poháněn motorem Nikon typu Silky Swift VCM (motor s kmitací cívkou) a optickým kodérem ABS, který s absolutní přesností detekuje a poskytuje informaci o pozici zaostření objektivu.
  • Výjimečná úroveň detailů: ostrost obrazu je vynikající v celém obrazovém poli i při fotografování s plně otevřenou clonou a reprodukce neostrých míst obrazu je krásně plynulá a oblá.
  • Výkonná optická redukce vibrací: poskytuje korekci na úrovni 5 EV, resp. 5,5 EV při použití na fotoaparátu Nikon mirrorless s podporou synchronní redukce vibrací.1
  • Antireflexní vrstvy Meso Amorphous Coat: potlačují výskyt reflexů a závoje eliminací parazitního světla z šikmého i svislého směru.
  • Odolné provedení: těsnění okolo všech pohyblivých částí a upevňovacího bajonetu chrání objektiv před vnikáním prachu a vlhkosti. Fluorová vrstva Nikon chrání přední optický člen objektivu.²
  • Vyvážené provedení: těžiště objektivu se nachází uprostřed patice prstence se stativovým závitem pro stabilní ovládání a méně námahy při fotografování.
  • Přizpůsobitel­nost: kroužku Fn, tlačítkům Fn, zaostřovacímu kroužku a tichému příkazovému kroužku lze přiřazovat různé funkce. A tlačítko nastavení paměti lze použít pro uložení zaostřených vzdáleností.
  • Rozměry vhodné pro příruční zavazadlo: objektiv je dostatečně kompaktní a lehký na to, aby se vešel do příručního zavazadla, které bude splňovat požadavky většiny leteckých společností.
  • Kompatibilita: objektiv umožňuje použít TELEKONVERTOR Z TC-1,4× a TELEKONVERTOR Z TC-2,0×.

Grip pro dálkové ovládání MC-N10

Bez ohledu na to, jestli pracujete samostatně nebo v rámci malého týmu, můžete ovládat všechna hlavní nastavení videa prostřednictvím známé sady tlačítek na gripu MC-N10. Mezi dostupné funkce patří ty, které jsou normálně ovládány pomocí tlačítek na zadní straně fotoaparátu, stejně jako nastavení přiřazená voličům nebo tlačítkům Fn na fotoaparátu. Rozeta standardu ARRI umožňuje rychlé změny pozice gripu, zatímco voliče bez záskoků na gripu udržují ticho na scéně.

Souhrn klíčových funkcí – grip pro dálkové ovládání MC-N10

  • Grip pro dálkové ovládání určený pro video: umožňuje ovládat klíčové funkce pro video přímo na gripu.
  • Lehké provedení: hmotnost cca 310 g s dvěma vloženými bateriemi AA.
  • Vysoká všestrannost: standardní rozeta ARRI usnadňuje rychlou změnu pozice. Voliče bez záskoků nabízejí tiché ovládání.
  • 12 hodin provozu: dlouhé doby snímání s dvěma vloženými bateriemi AA.
  • Stabilní připojení: grip se připojuje k fotoaparátu Nikon prostřednictvím rozhraní USB-C, které zajišťuje spolehlivé ovládání v libovolném snímacím prostředí.

Produkt: Předpokládáná cena: Předpokládaný prodej:
Nikkor Z 600mm/f4 448 490 Kč
24.11. 2022
Grip MC-N10 12 990 Kč
1.12. 2022
Nikon Z fc 25 490 Kč 21.11.2022
Nikkor Z 40 mm f/2 6 990 Kč 19.1.2023

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram