Test Xiaomi 13

Xiaomi 13 se oproti předchozím modelů dočkalo velikých změn. Pro nás nejdůležitějším je vylepšení v kategorii fotoaparátů. Dále byla přidána odolosti vůči prachu a vodě IP68, takže i náročnější uživatelé si přijdou na své. V článku se podíváme jak si vlajková loď střední třídy od čínské firmy Xiaomi povede.

Úvod

Oproti předchozím modelům, Xiaomi 13 přichází s největším vylepšením v oddělení fotoaparátu. Nepřehlédnutelná trojitá soustava fotoaparátů, hlavní fotoaparát na zadní straně má nyní 50 Mpx snímač s ekvivalentní ohniskovou vzdáleností 23 mm a světelností f/1,8 se značkovým objektivem Leica. Tento modul má také hyperoptickou stabilizaci obrazu (OIS), která udržuje snímač v klidu při pořizování fotografií a videa. Kromě hlavního fotoaparátu se také Xiaomi 13 pyšní teleobjektivem s ekvivalentní ohniskovou vzdáleností 75 mm, světelností f/2 a 10 Mpx snímačem. Nesmí chybět ani ultra-širokoúhlý objektiv s ohniskovou vzdáleností 15 mm, světelností f/2,2, za nímž se nachází 12 MP snímač.

Konstrukce

Xiaomi 13 váží 189 g, což je o 9 g více než předchozí model. Co se týče rozměrů, tak je o necelý 1 mm tenčí. Má lesklé hrany a skleněná záda, což se mně osobně velmi líbí. Celkově je tvar spíše hranatý a připomíná nové telefony od značky Apple.  Zařízení má certifikaci odolnosti IP68 proti prachu a vodě a je vybaveno 4500mAh baterií schopnou 67 W kabelového nabíjení a 50 W bezdrátového nabíjení. Xiaomi 13 si momentálně můžete zakoupit ve dvou barevných variantách, a to černé a zelené.

Displej

Displej s úhlopříčkou 6,36" je o něco větší než u předchůdce Xi­aomi 12. Má obnovovací frekvenci 120 Hz, poměr stran 20:9, rozlišení 1080 × 2400 px a podporuje přehrávání Dolby Vision, HDR10+ a HLG. Má stejný maximální i špičkový jas po celé ploše displeje jako model 13 Pro, tedy 1200, respektive 1900 nitů. Při prvním pohledu na stranu displeje Vás ohromí ultra tenké rámečky. Telefon také disponuje čtečkou otisku prstů, která je zabudovaná v displeji a není vidět. V horní části displeje je selfie kamera, která nijak na displeji nepřekáží. Osobně mě displej velmi překvapil, ideální velikost a skvělý obraz, co více si přát.

Přehled objektivů

Ultra-širokoúhlý objektiv
Hlavní objektiv
Teleobjektiv Přední (selfie) kamera
Ekv. ohniskové vzálenosti 15 mm 23 mm 75 mm 22 mm
Světelnost
f/1.8
f/2,2
f/2
f/2
Rozlišení snímače
12 Mpx
50 Mpx
10 Mpx
32 Mpx
Velikost senzoru
1/3.06"
1/1.49"
1/3.75"
1/3.2"
Velikost 1 pixelu
1.0 µm
1.0 µm
1.12 µm
0.7 µm
Stabilizace
Ne Ano (OIS) Ano (OIS)  –

Prostředí fotoaparátu

V aplikaci Fotoaparát jednoduše pomocí přejetí prstu zleva doprava, a naopak, přepínáte mezi režimy focení. Na všech obrazovkách se v levém dolním rohu nachází galerie, ve které si pořízené snímky můžete procházet. U většiny režimů si ve spodní části můžete volit, jakými ohnisky bude fotografie pořízena. U režimů „Portrét“ a „Dlouhá expozice“ máte na výběr z přednastavených ohnisek a scén. V horní části je zapínání blesku, HDR, AI fotografie, nastavení a změna mezi filtry Leica Vibrant a Leica Authentic. V nastavení je dále možnost zapnutí samospouště, přepínání mezi formáty a zapnutí mřížky. Dále je také možné na fotografování využít velké množství barevných filtrů Leica, které bych přirovnal k presetům, které můžeme znát např. z Adobe Lightroom.


Otevřená horní lišta

Režim PRO

Režimy Leica

Ve všech fotografických režimech se dá zvolit do jakého Leica režimu budeme fotografovat. Na výběr je ze dvou barevných režimů:

  • Leica Vibrant - živý a zároveň přirozený díky mírnému zesvětlení a sytosti

  • Leica Authentic – vzhled zachovává výrazné kontrasty a vysoce se podobá klasickému vzhledu Leica

Leica Vibrant

Leica Authentic

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram