Test Xiaomi 13

Xiaomi 13 se oproti předchozím modelů dočkalo velikých změn. Pro nás nejdůležitějším je vylepšení v kategorii fotoaparátů. Dále byla přidána odolosti vůči prachu a vodě IP68, takže i náročnější uživatelé si přijdou na své. V článku se podíváme jak si vlajková loď střední třídy od čínské firmy Xiaomi povede.

Přehled jednotlivých fotografických režimů

Fotografie

Umožňuje jednoduše přepínat mezi jednotlivými úrovněmi zoomu fotoaparátu, a to 0,6×, 1×, 2× nebo 3,2×. Zapnutí funkce HDR, která může pomoci při zachycování fotografií v podmínkách s vysokým kontrastem. Pro další možnosti vylepšení fotografie je také možné zapnout blesk a AI (umělou inteligenci), která pomáhá se vyrovnat s různými podmínkami a získat tak vždy nejlepší výsledek. Formáty fotografií lze také snadno měnit, v horní liště můžete přepínat mezi formáty 1:1, 9:16, 3:4 a plné velikosti displeje. K dispozici je také samospoušť, kterou lze nastavit na 3, 5 nebo 10 sekund, což se může hodit například při pořizování skupinových fotografií nebo při užití dlouhé expozice.


0,6× zoom

1× zoom

2× zoom

3,2× zoom

Portrét

V dolní části aplikace je na výběr hned ze 4 portrétních režimů, na které se můžete podívat níže. Dále je možné využít základní režim, který má ekvivalent ohniskové vzdálenosti 75 mm a nejde s ním nijak zoomovat. Clonu lze nastavovat v rozmezí f/1–16. Také není možné pořizovat snímky v portrétním režimu a zároveň využívat 50 Mpx, který tento telefon nabízí, což mi přijde jako veliká škoda a zejména u režimů „Vířivý bokeh“ a „Portrét“.

Černobílý – 35 mm

Černobílý režim mě upřímně moc nenadchl, ale našel bych využití např. při reportážní/street fotografii. Ohnisko 35 mm je jedno z mých oblíbených, proto bych uvítal i normální variantu bez B&W filtru. Clonové číslo je v tomto režimu f/1.4 a nedá se nijak měnit.

Vířivý bokeh – 50 mm

Tradičních 50 mm o světelnosti f/0.95 je za mě největším univerzálem mezi portrétními režimy. Jak fotografie celé postavy, tak portrét „od pasu nahoru“ klasická 50 zvládla ze všech režimů nejlépe. 

Portrét – 75 mm

Můj favorit mezi portrétními režimy – 75 mm se světelností f/1.25. Celkově jsem byl s výstupy tohoto režimu spokojený, ale jednu věc stejně vytknout musím a tím jsou portréty celé postavy. Jinak s klasickým portrétem „od pasu nahoru“ si tento režim poradil velmi slušně.

Jemné zaostření – 90 mm

S tímto režimem jsem nebyl vůbec spokojený, i přestože 90 mm o světelnosti f/2.2 je slušná kombinace na portréty. Fotografie jsou uměle rozmazané a na můj vkus přepálené, vyřešit by to mohlo zvednutí clonového čísla, ale to bohužel tento režim neumožňuje. Dokázal bych si představit využití např. při fotografování kreativní portrétové série. 

50MP

U lepšího bratříčka Xiaomi 13 Pro nabízí fotoaparát rozlišení 50 Mpx u všech objektivů. Námi testovaný model Xiaomi 13 umožňuje fotografovat na toto rozlišení pouze na hlavní fotoaparát a také je možné využít dvojnásobný zoom. Jinak musím říct, že rozlišení 50 Mpx čipu mě velmi překvapilo a potěšilo. Jediné, co bych byl schopné vytknout je, že se fotografie v tomto režimu dají pořizovat pouze ve formátu 4:3. Např. formát Instagram Story je 9:16, proto by ss fotografie musela ořezávat, což mi přijde veliké mínus, ale pro ostatní uživatele to nemusí být vůbec problém.


Dlouhá expozice

Režim „Dlouhá expozice“ umožňuje za pomoci AI fotografovat na dlouhý čas např. vodu, auta nebo rozmazávat lidi. Všechny fotografie jsem pořídil z ruky a doba expozice byla 3–6 s. Pro lepší výsledek bych doporučil využít stativ. I přes to jsem s výsledkem poměrně spokojený. Na výběr máte z několika předpřipravených režimů, které fungují úplně na stejném principu. Režimy nesou označení: pohybující se dav, neonové linky, olejová malba, malba světlem, hvězdné nebe nebo padající hvězdy. Tudíž si stačí vybrat režim podle toho co fotíte. Můj názor je takový, že na výběru vůbec nezáleží. Zkoušel jsem fotografovat rozmazaný dav lidí v Národním muzeu na režim hvězdné nebe a pohybující se dav. Výstupy byly téměř totožné. Tento režim osobně hodnotím kladně a je možné si s ním ještě více vyhrát.

PRO + RAW

Tento režim velmi připomíná klasický fotoaparát. Lze v něm nastavit hodnoty jako je ISO, čas, clona, vyvážení bílé nebo korekci expozice. Bohužel to k zrcadlovce/bez­zrcadlovce má ještě daleko. Sice je možné fotit do všech formátů a na všechny objektivy, ale chybí mi možnost využít 50 Mpx na hlavní snímač, kterým se tento telefon pyšní. Pokud ale začínáte a chcete si „osahat“ nastavení fotoaparátu, tak tento režim mohu doporučit. Na displeji rovnou vidíte, jak bude výsledná fotografie vypadat, takže to připomíná moderní bezzrcadlovky.


Fotografováno na 13 mm (0,6×) do formátu FULL (na celý displej telefonu) 

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram