Nejlepší fotografie soutěže "Černobílá krása" a rozhovor s vítězi

Od konce listopadu do do konce ledna jste měli možnost přispívat do soutěže v naší galerii na FotoAparát.cz na téma "Černobílá krása". Všichni naši čtenáři pak měli možnost vybírat nejzdařilejší snímky a udělit jim patřičný počet bodů. Celkem jste vložili 220 fotografií, což je rekord loňského roku! Nejúspěšnějších 10 snímků ukážeme spolu s odpovědí na naše otázky v následujícím článku. Hodnotné knižní ceny poskytlo vítězům nakladatelství ZonerPress.

1. místo: Martin Pyš „Navěky..“

Fotím už asi 17 let. Začal jsem jako samouk a vlastně neustále sleduji jak novou techniku, tak vše co se kolem fotografie děje. Snažím se neustále zlepšovat. Někdy však přijde krize a nápady prostě nejsou.

Vítězná fotografie byla pořízena Nikonem Z6 a objektivem Nikon 200–500mm f5,6

Tím, že se snažím zapojovat do soutěží, mě nutí nad fotkou přemýšlet a vlastně fotím skoro všechno. Nejblíž mi je ale portrétní, dokumentární, street a krajinářská fotografie. Právě výlety do hor mě nedávno donutily obměnit pár objektivů za výrazně lehčí a menší :-)

Nyní nově zkouším focení s ND filtry v krajině. Přijde mi, že se člověk na místě na chvíli zastaví a dá si s tím větší práci.

V blízké době bych se chtěl více věnovat portrétnímu focení. Tvořit série s příběhem. Co sleduji sociální sítě, tak vidím mnoho zajímavých prací, které mě inspirují.

2. místo: HnujblikArt „…“

Jak fotka vznikla a čím jste ji fotil?

Fotka vznikla celkem náhodou. Původně jsem měl naplánované focení s modelkou na lokaci, která kvůli počasí nebyla vhodná a při hledání náhrady nás zaujalo toto místo v Dolních Počernicích. Hned vedla sice byla školka, ale po vlezu do spirály se modelka ukryla a nikdo snad nebyl pohoršen:)
Technika byla Sony A7i s objektivem Sony 12–24/4 a obyč stativ držený v ruce, abych se záběrem dostal vysoko.

Sleduji Vaši práci již delší dobu, takže se chci zeptat. Pracujete na nějakém větším projektu?

Mám v hlavě nějaké nápady, ale spíše jde o jednotlivé fotky, než o projekt.

Na třetím místě máme tentokrát dvě fotografie:

3. místo: Bob Gajdoš „Mezi chodci“ a Lukyn123 „Tajemný Házmburk v mlze“

Jak fotka vznikla? Máte k ní nějakou zajímavost?

Snímek vznikl z nedávného třídenního pobytu v Praze. Ve spodní části Václaváku. Foceno na dlouhý čas – 1/20 sekundy, fotoaparátem Nikon D5600 a objektivem Nikon 70–300mm f/4.5–6.3G

Zkoušíte nějaké nové techniky? :)

Nic se nezměnilo. Pořád nejčastěji fotím lidi. Při jakékoliv činnosti. Folklór, sport, street … Dokument, reportáž, portrét a přitom „zabruslím“ i do jiných témat :-)

„Tajemný Házmburk v mlze“ od Lukyn123

Fotím přesně rok, takže jsem velký amatér. Fotka Házmburku vznikla, když jsem jel k rodičům na návštěvu do obce Klapý. Celé dětství jsem měl Házmburk „nad hlavou“ dost často jsem tam chodil a trávil tam hodně času. Fotil jsem na Canon EOS RP a objektiv rf 35 mm :-)

Aktuálně fotím věci takové, které něco říkají a předají emoce dál. Chystám se na dlouhé expozice se světlem :-) Začínám zkoušet lidi, tak uvidím, držte palce :-))

4. místo: Martin Pyš „(ne)zbláznit se“

Vítězná i má druhá fotka v soutěži byl plán docela dlouho promyšlený. Chtěl jsem udělat sérii tohoto stylu. Ten minimalismus mě hodně baví. Trochu mě mrzí, že to zatím skončilo u dvou fotek, ale nějak nemohu najít v hlavě pokračování..

Ovšem, i když už jsem nasbíral v různých soutěžích zajímavá ocenění, tyto moje dvě fotky zatím považuji za můj vrchol tvorby. A vzhledem k tomu, že obě byly odborně z různých stran kladně ohodnoceny, tak mi dělají radost.

5. místo: Paťka K. „…Kvapka…“

6 místo: Mirek Černoch ""V""

Váže se k fotografii nebo místu nějaká zajímavost? Jak fotka vznikla?

Jedná se o pole máků, kde každoročně kvetou, jak červené, tak fialové odrůdy. Vždy se jedná tak o 14 dnů, kdy se dá fotografovat a pak vše opadá. Samo sebou zapadající slunce na takovém místě vytvoří i nádhernou atmosféru. Fotka vznikla jako testovací, kdy se modelem stala moje mladší dcera a sloužila k nastavení parametrů, které jsem využil v následujících dnech pro další focení.

Jaká technika a příslušenství bylo použito?

Sony A99 + carl Zeiss 135mm 1,8

Co aktuálně fotíte? Zkoušíte nějaké nové techniky?

Fotím nejvíce svatby, reportáž a portréty. V současné době se zdokonaluji při práci s externím bleskem, hlavně však v oblasti vysokorychlostní synchronizace.

7. místo: Bob Gajdoš „Jedeme na výlet“

8. místo: Zdeněk Kosina „Les ztacených duší“

Fotografie byla pořízena loni ke konci podzimu, při ranním vzestupu, v jednom z nejkrásnějších lesů v Rýchorách ve východních Krkonoších. Na místo jsem se vydal z důvodu mlhy, která byla předpovídána pro tuto lokalitu. Byl jsem zde poprvé a úplně nevěděl, kde ty krásné pokroucené buky hledat. Navíc mě navigace zavedla úplně jinam, než jsem původně zamýšlel, ale nenechal jsem se odradit:) Joo ta navigace, to je jedna má velká kapitola plná adrenalinových zážitků, kdy člověk třeba ve 3h „zkejsne“ u zatopené cesty, kdy se pak zpětně dozvídám, že se po ní jezdilo před 50-ti lety, ale zpátky k fotografii, ta vznikla taktéž celkem humorně. 

Vzestup byl celkem náročný, ještě za tmy a hledal jsem bubáky celkem důkladně, kdy jsem často scházel i mimo turistickou cestu, no, úplně zbytečně…Asi po 3 hodinách hledání v poměrně vysokém tempu, za honbou nejlepšího světla mě cesta zavedla přímo tam, kouknu do mé bez zrcadlovky fujifilm x-t3 osazené univerzálním zoomem xf 18–135 a je to tam, jen zahlásím hlasitě JO! Foťák dávám na stativ Rollei C6i, který je velice spolehlivý, bez stativu nefotím. Vyfotím několik delších expozic pro zdůraznění mlhy a pak rychlejší na strom a postavu (tu mojí:). Nastavím časový interval (myslím že po 30 sekundách) a vyběhnu z místa mezi křížející se větve. Nj, ale po tom, co vyběhnu k místu, tak se zastavím a říkám si, kde to místo vlastně je? Jako by rázem zmizelo:) Tak se vracím k foťáku zaměřuji, koukám do foťáku, zvedám oči, je tam, vím kudy, udělám 2 kroky a nevím :D Celkem vzniklo asi 20 fotek, kde jsem stál jinde, než jsem měl, ale cca po 30 minutách to dopadlo, pak už jen ta bolestivá práce hrbící se pár hodin u počítače a můj příběh byl na světě:) 

Fotím zhruba 3 roky, kdy jsem si koupil první foťák a nemůžu se od toho odtrhnout a lituji, že jsem to neudělal dříve. Dalo mi to úplně jiný pohled na svět. Je to životní styl velkého poznání. Momentálně mě asi nejvíc naplňuje focení krajiny v nekomfortních podmínkách, kdy se snažím zachytit tu přirozenou, ryzí divokost naší země. Sluníčko mám rád, ale více při bouřce:) 

9. místo: Radim Šalša „MOST DO NEZNÁMA“

Fotografie byla pořízena při krásném podzimním mlhavém dni. Pro umocnění tajemné atmosféry jsem ještě použil ND filtr, kterým jsem prodloužil čas expozice a tím jsem dosáhnul ještě výše tížené tajemnější atmosféry.

Fotím na Canon EOS 6D Mark II s objektivem Canon EF 16–35mm f/4, dále jsem použil zmiňovaný ND filtr 1000.

Jsem především krajinář, ale fotím i černobílé fotografie. V krajině se v černobílé fotografii specializuji na minimalismus. Ve městě se snažím fotit hlavně na dlouhé expozice a za nevšedních podmínek, abych do fotografie dal co nejvíce zajímavých a nevšedních prvků.

Chtěli bychom Vám moc poděkovat za Vaše odpovědi, ale i hezké e-maily. Všem vítězům gratulujeme!

VŠECHNY FOTOGRAFIE SOUTĚŽE „Černobílá krása“ naleznete zde

Poděkování rovněž partneru soutěže, společnosti ZonerPress.cz za krásné ceny.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • marian_r
    marian_r
    10.03.2022 18:20

    „Tajemný Házmburk v mlze“ od Lukyn123

    ja by som prešiel kúsok doľava, aby tie 3 objekty boli v priamke

  • KIV
    KIV
    11.03.2022 08:00
    Reaguje na marian_r 10.03.2022 18:20:

    "„Tajemný Házmburk v mlze“ od Lukyn123 ja by som prešiel kúsok doľava, aby..." - zobrazit celý komentář

    :-)

    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/lide/79851/komentare-uzivatele/

  • KIV
    KIV
    11.03.2022 08:03

    Děkujeme za článek a gratulace všem, jejichž fotky byly v článku zveřejněny. Jsou opravdu nádherné.

  • marian_r
    marian_r
    11.03.2022 19:51
    Reaguje na KIV 11.03.2022 08:00:

    ":-) https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/lide/79851/komentare-uzivatele/..." - zobrazit celý komentář

    Nejaký psychický problém?

    1. Mám fotografie inde.
    2. Aj ten čo nevie variť, má právo povedať že mu nechutí.

  • Tamy
    Tamy
    07.09.2022 12:51

    Když se mi něco nelíbí, mlčím, protože nevím, jestli mám pravdu a neublížuji někomu zbytečně. Každý sem dáváme to nejlepší a učíme se pouze vlastními chybami, ne názory lidí o kterých toho moc nevíme.
    Když se mi něco líbí, dám to najevo.
    ANO, líbil se mi článek, děkuji, takové články nás posunují dopředu. Děkuji

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram