Test mobilu Realme GT NEO2 5G

Tentokrát jsme dostali k testování nový mobil Realme GT Neo 2, jedná se o levnější model z vrcholné řady Realme GT. Jde už o třetí telefon této řady, který byl představený letos. Na zadní straně telefon nabízí hned tři objektivy - široký, makro a pak samozřejmě základní 24mm objektiv. Zaujme také kapacita baterky a to 5000 mAh, i přes takhle obrovskou baterku se telefon nabije z "nuly na sto" za 36 minut. Samozřejmostí je  už podpora 5G sítí nebo velmi výkonný 120Hz displej. Více se dozvíte v následujícím testu. 

Když se mi tento telefon dostal do ruky, byl jsem k němu trošku skeptický, jsem totiž zarytý jablíčkář a cokoliv jiné pro mě není jednoduše řečeno dost dobré. Musím ale říct, že mě Realme velice mile překvapilo. Jednak se mi hodně líbí použití displeje s obnovovací rychlostí 120 Hz, o které si u nižší řady nových iPhonů můžeme nechat jen zdát a za druhé mě dost baví integrovaná čtečka prstů, která je dost praktická, pokud na sobě zrovna máte roušku.

Úvod

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, telefon má nejnovější AMOLED displej s obnovovací frekvencí 120 Hz a úhlopříčkou 6,62". Samozřejmostí je i automatické přizpůsobení podle prohlíženého obsahu, nebo aktuálním světelným podmínkám v okolí. Pro snadné odemykání telefonu je v displeji také zabudovaná čtečka otisků prstů.

Realme GT Neo 2 pohání výkonný osmi jádrový procesor Snapdragon 870 5G, naší redakcí testovaná verze nabízela 128 GB úložiště a 8 GB RAM. Dále jde zakoupit verze s 12 GB RAM, u té máte ještě možnost dynamického rozšíření o 7 GB a 256 GB velkým úložným prostorem. Telefon běží klasicky na operačním systému Android 11. Nabízí tři varianty designu.

Realme GT

Tři varianty designu

Výdrž zajišťuje velmi silná baterie s kapacitou 5000 mAh, takže se vám určitě nestane, že se vám mobil vybije uprostřed dne a vy budete muset hledat nabíječku. V kombinaci s 65W SuperDart nabíječkou nabijete telefon z nuly na 100 % za 36 minut. Trošku mě mrzí absence bezdrátového nabíjení, což lze ale při pohledu na cenu odpustit.

Design se podle mě Realme povedl

Cena se nyní (11/2021) pohybuje okolo 10.990–12.000 Kč (128GB) nebo 12.500–13.500 Kč (256GB), 

viz heureka. Ceny mobilů se ale rychle můžou změnit.

Fotoaparát

Realme GT Neo 2 nabízí tři objektivy na zadní straně, hlavní kameru 64MPx se světelností f/1.8, dále pak 8MPx širokáč se světelností f/2.2 a v neposlední řadě 2MPx makro kameru. Fanoušky „selfíček“ nebo pak možná zaujme přední 16MPx kamera, která je dostačující například i pro videohovory. Te­lefon také nabídne video s maximální rozlišením 4K60fps. Při testování se opět ukázalo, jak velkou roli u fotoaparátu dnes hraje software a umělá inteligence. Realme nabízí celou řadu kreativních režimů, dost mě zaujal režim „ulice“, který nabízí hned několik ohnisek – 16mm, 24mm, 50mm a 120mm. Bohužel, jak už bývá zvykem, jedná se o digitální zoom. 

Potom se mi hodně líbilo skenování textu, které fungovalo opravdu dobře, viz video. 

oppo_32

Režim „ulice“ a 50 mm

oppo_1056

Ohnisko „16 mm“

oppo_288

„Noční“ režim

Prostředí fotoaparátu je jinak velice přehledné a intuitivní. Fotografové pak určitě ocení možnost manuálního nastavení fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu

Přepínání nejen mezi režimy, ale třeba také zoomování, je velice plynulé. To se ale bohužel nedá říct o přepínání mezi základním fotoaparátem a širokáčem, tady Realme trošku pokulhává, při přepínání mi telefon občas na jednu až dvě vteřiny zamrzl.

oppo_1056

Ohnisko „16 mm“

Hodně mě překvapila podpora focení do RAWu, bohužel se mi zdá výstup z RAWu celkem nepouži­telný. Barvy jsou z něj extrémně přesaturované, takže jsem je nebyl schopný v Adobe Camera RAW nijak upravit. Na druhou stranu, ale výstup ve formátu JPEG je více než uspokojivý, takže já osobně bych RAW vůbec nepotřeboval. 

oppo_1056

2MPx makro kamera mě moc neoslovila, ostření sice funguje perfektně, ale obrazová kvalita není nic moc.

Závěr a hodnocení

Na závěr bych chtěl říct, že Realme GT Neo 2 je povedený, a přitom cenově dostupný telefon. Na každodenní focení na výletech, po cestě do školy a nebo do práce je rozhodně dostačující. V práci a nebo právě ve škole určitě oceníte již zmiňovanou výbornou funkci skenování textu. Rozhodně musím vyzdvihnout výdrž baterie a rychlost jejího nabíjení, nikdy se mi nepodařilo telefon vybít za jeden den. Další předností je 120Hz AMOLED displej, světelnost 1,8 u hlavního objektivu, stereo reproduktory, a musím uznat, že i prostředí Android je příjemné. Trošku škoda absence bezdrátového nabíjení.

 Klady

  • výdrž baterie
  • množství kreativních režimů
  • světelnost hlavního objektivu
  • displej
  • celkově rychlost telefonu

Zápory

  • absence bezdrátového nabíjení
  • pomalejší přepínání mezi normálním a širokoúhlým objektivem
  • nižší odolnost
Realme GT 5G 8GB/128GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Realme GT 5G 12GB/256GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram