Bezzrcadlovka Nikon Z6 II je evolucí Z6, něco doznalo menších či větších změn, ale jiné parametry zůstaly totožné. Vyplatí se připlatit za dražší a novější model?

Úvod

Řada systémových bezzrcadlovek od Nikonu se rozrostla na pět FX kousků a jeden DX model. Z6 II aspiruje na krále mainstreamu, protože nabízí všechny potřebné i pokročilé funkce a cenově nejde do extrémních výšin. Postupem času se zvyšuje počet objektivů pro bajonet Z, ale bylo představeno i nové příslušenství jako například grip.

Design a ergonomie

Foťák je téměř shodný se Z6. Na první pohled je téměř nemožné rozeznat rozdíly a v držení či ovládání jsou oba „šestkové“ modely stejné. Až podle parametrů jsem si našel, že Mark II je o pár gramů těžší a větší, ale v praxi to rozdíl neudělá.

Rozložení tlačítek vychází z dlouhodobé filosofie Nikonu, vše je hezky po ruce. Nejdůležitější funkce se ovládají na dvou rollerech, případně v kombinaci s tlačítky, jež jsou nedaleko spouště. Ostření je na palci, a to buď přes joystick nebo běžný osmisměrný volič. Případně se dá ostřit dotykově přes displej, ale pokud používáte hledáček, omylem často ostříte nosem, takže osobně jsem měl tuto funkci vypnutou.

Dobrou vychytávkou je „i“ menu. Do něj si můžete nastavit až 12 položek, které velmi rychle i dotykově změníte. Přiřadit funkce lze i funkčním tlačítkům, anebo i například tlačítku nahrávání videa, pokud je foťák v režimu focení.

Celkově je foťák po stránce ergonomie a ovládání velmi dobře navržený. Hlavně dřívější nikoňáci budou jako ryba ve vodě, ale i noví uživatelé se rychle zorientují.

Parametry:

Specifikace Nikon Z6
Bajonet Nikon Z
Rozlišení 24,5 Mpx
Velikost snímače FF
Stabilizace čipu Ano
ISO 100–51200
ISO (rozšířené) 50–204800
Závěrka (rozšířená) 1/8000–30s (-900s)
Procesor Dual Expeed 6
Hledáček EVF
Pokrytí cca 100%
Zvětšení cca 0,8×
Rozlišení EVF 3,69M bodů
AF typ hybridní
AF body 273
Blesky jen externí
Max. FPS 14
Buffer (RAW) neuvedeno
Video Až 4K (30p)
Displej LCD (dotyk.)
Velikost 3,2"
Rozlišení 2,1M bodů
Artikulace Pouze výklopný
WiFi Ano
BT Ano
3,5mm Jack Ano
HDMI Ano
USB USB-C
Paměť 1×XQD/CF + 1×SD
Baterie En-El15c
Výdrž baterie 330 sn.
Rozměry 134×100.5×69.5 mm
Hmotnost 705g
Cena 56 990 Kč

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Rozdíly mezi Z6 a Z6 II

Protože Z6 II je jen evolucí předchozího modelu, lze vyjmenovat několik změněných parametrů a zbytek považovat za nezměněný. Například čip, samotné ostření na čipu, stabilizace, ergonomie či displeje jsou shodné s minulou generací, takže se jimi zde nebudu zaobírat příliš do detailu, ale vždy přiložím odkaz pro ty, koho podrobnosti zajímají.

Asi nejdůležitější změnou je nový duální procesor EXPEED 6. To sice nezní revolučně, ale je s tím spojeno spoustu funkcí, například ostření. Foťák má nyní více výpočetního výkonu na analyzování obrazu, takže rozeznávání tváří a očí v reálném čase funguje mnohem lépe než u předchůdce.

Také se zvýšila rychlost snímání z 12 na 14 snímků za sekundu a série fotek mohou být delší (až 124 snímků při 12 bitech a bezztrátové komprimaci). Potěší i zvýšení obnovovací frekvence hledáčku či omezení tzv. blackoutů, tedy krátké černé obrazovce při focení.

Více či méně s procesorem souvisí i další změny jako v manuálním rozšířeném režimu maximální délka závěrky 900 vteřin, Eye AF ve videu, zvýšení snímkovací frekvence ve 4K videu na 60p (byť při 1,5× ořezu), možnost upgradu firmwaru přes Snapbridge nebo mírně vyšší výdrž baterie při focení i nahrávání videa.

Konec konců je ve foťáku nový typ baterie s označením EN-EL15c, ten je zpětně kompatibilní a základní rozdíl oproti předchozím modelům poskytuje efektivnější metodu uvolňování energie. Je možné ji nabíjet ve foťáku a při zapojení aparátu do zdroje energie je možné baterii zcela obejít a foťák napájet ze sítě.

Namísto bateriového gripu Z6 II můžete doplnit plnohodnotným gripem s ovladači i možností umístit do něj další baterii. Konečně.

Foťák je možno osadit dvěma paměťovými médii – 1× CFe/XQD + 1× SD UHS II, což je více než vítaná změna. Dvě média jsou pojistkou proti poruše nebo proti zapomnětlivosti zkontrolovat, zdali fotograf nenechal kartu v počítači. Navíc SD karty jsou podstatně levnější, kombinace dvou XQD (CFe) by se dost prodražila.

Po všech těchto změnách fotografové volali již od uvedení prvních bezzrcadlovek Nikonu. I když to trvalo (zřejmě kvůli ladění ostření a nového procesoru), Nikon přeci jen ukázal, že svým zákazníkům naslouchá, což je jedině dobře.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    16.03.2021 08:36

    Po dvou letech používání jsem stále nadšený z první verze Z6 a zatím nehodlám nic měnit. Každá nová aktualizace firmwaru dělá svoje a s každou přichází další možnosti a vylepšení. Nikonu se tohle opravdu povedlo a to co lze z plného RAWU dostat v editoru je opravdu neskutečné. Super hledáček plný funkcí, dotykový jemný displej a krásný a pohodlný grip. Měl jsem obavy z výdrže baterie, ale to se ukázalo pro běžnou práci a používání zcela dostatečné. To co přináší dnešní mirrorless stroje všech značek je obrovský krok kupředu a strašně to zpříjemní jak práci tak zábavu.
    Jsem rád, že jsem se rozhodl pro přechod na systém Z.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    16.03.2021 09:59
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 16.03.2021 08:36:

    "Po dvou letech používání jsem stále nadšený z první verze Z6 a zatím..." - zobrazit celý komentář

    Určitě, už první Z6 byla povedený stroj, updaty byly vydatné a počet objektivů se rychle rozšiřuje. Přechod ze Z6 na Z6 II nemá úplně smysl, ale kdybych chtěl dnes přejít z D750 na bezzrcadla, určitě bych volil Z6 II. Rozdíly mezi první a druhou generací jsou sice minimální a na výslednou fotku nemají v podstatě vliv (stejně šumí, stejný dynamický rozsah apod.), ale rozdíly v ovládání (např. grip), rychlosti a možnostech ostření a vyladění detailů je značné a při samotném focení jsem osobně pocítil velký rozdíl. Každopádně se Nikon vydal dobrou cestou, což je super :-)

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    16.03.2021 10:47
    Reaguje na Jan Pánek 16.03.2021 09:59:

    "Určitě, už první Z6 byla povedený stroj, updaty byly vydatné a počet..." - zobrazit celý komentář

    JJ souhlas se vším :-)

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    18.03.2021 20:31

    Já přešel z D610 na Z5 výhody pro mě jednoznačně převažují výklopný displej lepší grip absence FF/BF sparádní manuální ostření skvělý záklaďák 24-50 jako bonus akorát focení v přímém protisvětle není ono sice Vás to neoslepí ale zrcadlem to šlo nějak lépe je to o zvyku a zatīm si to užívám..

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.03.2021 19:12
    Reaguje na Radim Masiarik 18.03.2021 20:31:

    "Já přešel z D610 na Z5 výhody pro mě jednoznačně převažují výklopný displej..." - zobrazit celý komentář

    To je určitě velký pokrok, sám mám D610 ve skříni a sotva ji používám, protože raději vezmu D750. Na ni si ale užívám grip, hlavně na portréty. Jinak absence BF/FF a focus peaking pro manuální skla je pro mě největší motivací pro koupi bezzrcadla. Možná si udělám radost až bude Z6 II za lepší cenu, ale D750 je pořád velmi dobrý stroj :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram