Výstava: Martin Stranka - "Dechem"

Světově oceňovaný český fotograf Martin Stranka se po čtrnácti letech působení převážně v zahraničních galeriích pomyslně navrací se svou tvorbou zpět do Čech. Poprvé v proslulé Výstavní síni Mánes v centru Prahy nabídne jedinečnou možnost navštívit jeho fotografickou výstavu Dechem. Naleznete zde kompletní soubor jeho výtvarných velkoformátových fotografií a poprvé vůbec také sérii uměleckých portrétů významných osobností nejen českého kulturního dění. Martin Stranka zvolil navíc jedinečný koncept výstavy tím, že bude osobně přítomný po celou dobu výstavy.

Martin Stranka se narodil v Mostě a žil přes 20 let v Litoměřicích v České republice. Vysokou školu ekonomického směru již studoval v Praze, kam se pak i nastálo přestěhoval a kde dnes v rámci svého ateliéru působí. Umění však nikdy nestudoval. K fotografii se dostal cestou terapie po ztrátě blízkého člověka, kdy s cílem znovunabytí životní rovnováhy sáhl po fotoaparátu a začal se věnovat fotografii ve volném čase. Fotografie se stala jeho vášní a krátce na to kariérou. Tehdy pro Martina Stranku započala nová cesta tvorby i objevování sebe samotného.

Martin Stranka za svou dosavadní kariéru posbíral téměř 100 mezinárodních ocenění v oblasti fotografie. Jeho práce jsou vystavovány v galeriích po celém světě a pozorně sledovány sběrateli umění. Nyní se po 14 letech úspěchů a působení převážně v zahraničí, vrací se svou tvorbou zpět do Čech, aby v proslulé Galerii Mánes v Praze otevřel svou doposud největší retrospektivní výstavu Dechem, výstavu zachycující jeho kompletní dílo včetně dosud nevystavovaných uměleckých portrétů.

Martin Stranka vytváří fotografické scény, ve kterých potírá hranici mezi skutečností a sněním a fotografii vnímá jako prostor, kde nachází čistou rovnováhu a klid. Své fotografické scény postupně doplňuje symbolikou zvířat a dává tak vzniknout svému světově nejvystavovanějšímu a nejžádanějšímu souboru děl mezi galeriemi a sběrateli.

 

Tak jak je tvorba Martina Stranky sama o sobě plná symboliky, i název výstavy prozrazuje určitý leitmotive, který je v jeho dílech často zachycen v různých formách. Pokud se zaměříte na témata a motivy v tvorbě Martina Stranky, budete schopni najít tu jednu nit, která postupně vede jeho inspiraci a pohání ho dál.

 

Sólová výstava autorských fotografií fotografa Martina Stranky Dechem se koná ve Výstavní síni Mánes, a to v březnu, konkrétně od 3.3. do 31.3. 2020. Každý den od 11:00 hod do 20:00 hod. Martin Stranka zvolil navíc jedinečný koncept výstavy tím, že bude osobně přítomný po celou dobu výstavy. Adresa konání výstavy je Masarykovo nábřeží 250/1, Praha 1.
Výstavní síň Mánes byla postavena v roce 1930. Stojí na betonových pilířích nad ramenem Vltavy protékajícím mezi Masarykovým nábřežím a Slovanským ostrovem. Díky jedinečnému funkcionalistickému provedení budovy, která je dodnes architektonickou legendou, je návštěva Mánesa spjata nejen s možností navštívit umění a obdivovat dokonalost této stavby, ale také si vychutnat výhled na krásná pražská zákoutí v přímé blízkosti dalších Pražských dominant, jakými jsou Národní divadlo a Tančící dům.

Typ události: fotografická výstava (umění)
Autor: Martin Stranka (www.martinstranka.com)
Název výstavy: Dechem
Místo konání: Výstavní síň Mánes, Masarykovo nábřeží 250/1, Praha 1
Čas konání: 3. – 31.3.2020, denně 11:00 – 20:00
Vstup: zdarma
Facebook událost s aktualitami během celé výstavy: www.facebook.com/…136967729108
Sociální sítě autora: www.facebook.com/…aPhotography
 www.instagram.com/martinstranka

Eizo CS2420 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram