​Fotografický spolek 400 ASA se postavil za Antonína Kratochvíla

Světově proslulý a uznávaný český fotografický dokumentarista Antonín Kratochvíl byl nedávno obviněn některými bývalými kolegyněmi, že se k nim před lety choval neurvale. Fotografický spolek 400 ASA, jehož členy jsou přední čeští dokumentární fotografové Karel Cudlín, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Jan Dobrovský, Tomki Němec a Martin Wágner, vydal v souvislosti s kroky agentury Seven Photo Agency (VII) vůči fotografovi Antonínovi Kratochvílovi následující prohlášení. Za tímto prohlášením stojí i redakce FotoAparát.cz.

Praha, 7. srpna 2018 – Fotografický spolek 400 ASA, jehož členy jsou přední čeští dokumentární fotografové Karel Cudlín, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Jan Dobrovský, Tomki Němec a Martin Wágner, vydal v souvislosti s kroky agentury Seven Photo Agency (VII) vůči fotografovi Antonínovi Kratochvílovi toto prohlášení:

„Světově proslulý a uznávaný český fotografický dokumentarista Antonín Kratochvíl byl nedávno obviněn některými bývalými kolegyněmi, že se k nim před lety choval neurvale. Agentura Seven Photo Agency (VII), kterou Antonín Kratochvíl spoluzakládal, mu okamžitě pozastavila členství a odstranila jeho práci z agenturního webu a jeho jméno ze seznamu emeritních členů. My, fotografové sdružení ve spolku 400 ASA, kterého je Antonín Kratochvíl váženým členem, považujeme za nutné se k této politováníhodné skutečnosti vyjádřit.

Antonín Kratochvíl svou prací, svými fotografiemi a životním příběhem mnohokrát ukázal, že je člověkem obdařeným mimořádným tvůrčím talentem, osobní statečností a výjimečným lidským přístupem k tématům, kterým se ve své tvorbě věnuje. Jeho dílo mělo a má nepopiratelný vliv na podobu dokumentární fotografie napříč planetou a na této skutečnosti nemůže nic změnit ani digitální lynč na sociálních sítích v podobě kampaně #MeToo.

Proto spolek 400 ASA prohlašuje ústy všech svých členů, že je hrdý na spolupráci s touto fotografickou ikonou, stojí za kvalitou jeho práce a rád bude nadále prezentovat jeho dílo a zastupovat jeho zájmy. 400 ASA ctí presumpci neviny a nemyslí si, že cokoliv, z čeho je Antonín Kratochvíl obviňován, by mělo nebo mohlo mít jakýkoliv vliv na posuzování jeho dosavadní tvorby.“

Podepsáni : Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Jan Mihaliček, Tomki Němec, Martin Wágner

V Praze 5. srpna 2018

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MSD
    MSD
    07.08.2018 13:48

    Oceňuji přístup redakce.

  • Z9
    Z9
    07.08.2018 15:18

    Opět kampaň MeToo, už se z toho stává takový "hon na čarodejnice", smutné časy, kam až to povede :-(
    Je dobře, že má pan Kratochvíl podporu takových osobností ze spolku 400 ASA a stejně jako MSD chválím přístup redakce FA!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram