Test GPS Canon GP-E2 na zrcadlovce Canon EOS 5DS

Pro cestovatelskou fotografii je informace o poloze často klíčová. V řadě zemí nejsou dostupné mapy a při fotografování v divočině víte jen přibližně, kde se nacházíte. V článku najdete moje zkušenosti s používáním GP-E2 v severním Vietnamu, letadle, na Šumavě a v Praze.

Existují tři způsoby, jak získat informaci o poloze místa, kde jsme pořídili fotografii.

1. Nezávislý přístroj umožňující záznam souřadnic polohy a času a následovně na základě času pořízení fotografie přiřadit pomocí softwaru polohu do doplňkových dat o fotografii.

Tuto funkci má například i náš Zoner. Musím říci, že tento způsob mě vždy odrazoval svoji komplikovaností. Musíte vždy pečlivě synchronizovat časy v modulu GPS a ve vašem fotoaparátu a pak ještě práce v počítači. Z expedic se často vracíte s gigabity dat. Určitě to jde, ale jak se říká, čas jsou také peníze.

2. Vestavěná GPS přímo ve fotoaparátu. Jako dlouholetý uživatel Canon EOS Mark II jsem ve chvíli, kdy se objevil Canon EOS 6D s vestavěnou GPS záviděl. O 25000 Kč dražší Canon EOS 5D Mark III bohužel vestavěnou GPS nemá.

GPS zapisuje údaje o poloze přímo do EXIF souboru fotografie. Přístroj zaznamenává zeměpisnou délku, šířku a také nadmořskou výšku. Ta sice nemusí být příliš přesná, ale pokud nemáte speciální výškoměr založený na tlaku vzduchu, stačí něco vyfotografovat a v přes display a menu zjistit nadmořskou výšku. Při přejezdech pětitisícových sedel v severní Indii tyto hodnoty slušně korelovaly s hodnotami uváděnými na cedulích u silnice. Rozdíl 80 metrů není velký. Navíc není jasné, co je zde skutečná nadmořská výška. Různé zdroje o Khardung La, údajně nejvyšším silničním sedle na světě uvádějí různé hodnoty. Jedinou nevýhodou tohoto řešení je, že vestavěná GPS spotřebovává hlavně v místech, kde může být problém s dobíjením baterií, drahocennou energii. To je případ třeba méně dostupných oblastí Himálaje.

3. Speciální GPS modul pro zrcadlovky jako Canon GP-E2 nebo Nikon GP 1A.

Nevýhodou toto řešení je cena. GPS GP-E2 stojí kolem 7000 Kč. Zároveň zabírá prostor v bleskových sáňkách. Některé zrcadlovky pak vyžadují ještě propojení kabelem z bleskových sáněk do USB zásuvky na boku těla zrcadlovky. Výhodou však je, že nebere energii z baterií fotoaparátu.

Zkušenosti s používáním GPS modulu GP-E2 na zrcadlovce Canon EOS DS

Konstrukce

GPS model jednoduše nasunete do bleskových sáněk na těle zrcadlovky a přitáhnete otočnou kontramaticí podobně jako u systémových blesků Canon. Spojení je velmi pevné a nikdy se mi při četných manipulacích neuvolnilo. Modul je odolný vůči vodě. Hlavní nevýhodou je, že zabírá prostor, takže se zhoršuje manipulace při častém vytahování fotoaparátu z batohu. Dá se ale na to zvyknout. Výhodou nových zrcadlovek Canon EOS 5DS je, že nepotřebujete propojení kabelem do USB zásuvky.

Obr. 1 Canon GP-E2 na Canon EOS 5DS R

Ovládání

Musím pochválit Canon, že jsem měření polohy spustil, aniž by bylo třeba otevřít návod k použití, což nemám rád. Za to se tu koneckonců platí. Do přístroje jsem zasunul jednu alkalickou AA baterii. Natočil páčku do polohy ON. Červené LED diody začaly blikat. Jedna značí aktivní GPS, druhá, že je nabitá baterie.

Obr. 2 Komora baterie a propojení do sáněk blesku


Obr. 3 Modul GPS-E2 (pohled shora)

V menu fotoaparátu jsem vyhledal okno s volbou nastavení GPS. V případě, že v sáňkách není zasunutý GPS modul, vás dále fotoaparát nepustí.

Obr. 4 Menu – volba GPS

Canon GP-E2 nabízí vedle funkce GPS i užitečnou funkci digitálního kompasu. Digitální kompas si musíte nakalibrovat, ale je to opět jednoduché a intuitivní. Přesně podle návodu pomalu otáčíte v horizontální ose alespoň o 180 stupňů a pak ještě podobně i ve vertikální ose. Jakmile bude váš fotoaparát spokojený, oznámí vám, že je kalibrace ukončena. Záležitost řekněme na půl minuty.

Při nastavení měření polohy GPS musíte zvolit frekvence měření polohy. Častější měření polohy zvyšuje spotřebu energie z baterie. Vyšší četnost měření zvyšuje přesnost určení polohy, zejména pokud se rychle pohybujete třeba v autě nebo v letadle. Přesnost polohy je klíčová třeba pro botaniky, kteří sledují, jak se například v průběhu let šíří rostliny na dané lokalitě.

Obr. 5 Menu – volba četnosti měření

Jedna alkalická baterie vydrží údajně zhruba 17 hodin - což jsem našel někde na internetu. V praxi jsem ji udržel zhruba 24 hodin provozu, ale občas jsem ji vypnul. To není dobrý postup. Doporučuji proto pořídit si sadu kvalitních dobíjecích baterií typu NiMH a každý den ráno zasunout čerstvě dobitou baterii. Důvodem je, že po vypnutí někdy může trvat třeba i více než 30 minut, než GPS modul najde polohu. Je tu jedna nepříjemná zkušenost. Přestože display fotoaparátu bliká, že GPS je aktivní, vůbec to neznamená, že GPS modul zaznamenává polohu do EXIFU fotografie. Jediným způsobem jak zjisti, že modul měří, je kliknout v menu na GPS information display a přesvědčit se, že modul zobrazuje souřadnice.

Obr.6 Volba GPS informace

Kompletní informaci o zeměpisné šířce, délce, nadmořské výšce a také údaj digitálního kompasu, který říká, jakým směrem ukazuje váš objektiv, najdete na obrázku 7:

Obr. 7 Zobrazení souřadnic polohy, výšky a digitálního kompasu

Zobrazení polohy v Adobe Lightroom

Canon nabízí vlastní software, ale spíše z povinnosti funkčnosti. Většina uživatelů, kteří si GP E2 pořizují jsou spíše uživateli Adobe Lightroom a to i starších verzí (Lightroom 4.4). Opět to totiž funguje zcela intuitivně.

Pokud je informace o poloze zapsána do souboru EXIF, automaticky se objeví na fotografii ikonka označující záznam polohy.

Obr.8 Screenshot Lightroom Develop

Pokud je váš počítač připojen k internetu a kliknete v Lightroomu na volbu Map, automaticky se objeví Google Mapa a šipečka vám přesně ukáže, kde byla fotografie pořízena.

Obr.9 Screenshop Lightroom Map

Zkušenosti s Canon GP E2 v terénu

Princip vyhledávání polohy je stejný u všech modulů. Potřebujete otevřený výhled, tak aby bylo možné přijímat signál z GPS družic umístěných vysoko nad Zemí. Díky tomu například v ulicích Prahy mezi domy můžete mít problémy s hledáním polohy. Někdy může být problém i v otevřeném prostoru v okamžiku, kdy zrovna nad vámi není dostatečný počet družic. Jednou se mi stalo, že v otevřeném prostoru na Šumavě trvalo hledání polohy více než hodinu. Těsně před psaním tohoto testu jsem zasunul novou baterii a GPS našla polohu přesně za 4 minuty. GPS jsem testoval na expedici CK FotoAtlas v severním Vietnamu, kde je nasazení GPS velmi důležité, neboť zde zásadně – z vojenských důvodů – neuvádějí názvy měst či vesnic. Modul zde fungoval velmi spolehlivě. Loterií je naopak používání GPS při fotografování z dopravních letadel. Fotografoval jsem při denním letu do Hanoje do Moskvy. GPS modul se chytil zhruba nad Barmou a fungoval při přeletu Bangladeše, Indie, Pákistánu a Afghánistánu. Nad Tadžikistanem a Kazachstánem se však ztratil…

Shrnutí

+ Klady

  • Intuitivní ovládání
  • Robustní konstrukce
  • Kompatibilita s Adobe Lightroom

- Zápory

  • Vysoká cena
  • Zabírá prostor v sáňkách fotoaparátu
  • Nutné starat se vedle baterií fotoaparátu i o baterie GPS modulu

Obr.10 Upevnění Canon GP-E2 na fotoaparátu Canon 5DS

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taky..
    Taky..
    22.01.2016 09:38

    Vždycky jsem nechápal, k čemu je to GPS ve foťáku vlastně dobré, a ani po přečtní článku jsem to stále nepochopil. Proč je "pro cestovatelskou fotografii informace o poloze často klíčová"? Vy si nepamatujete, kde jste kterou fotku vyfotili? K čemu je dobrá znalost polohy s přesností na metr? Pochopil bych to u vědeckého využití, ale u cestování? Při představě, že kvůli tomu budu neustále nasazovat na foťák takovou krabici...

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    22.01.2016 10:02

    malá technická: když vlezu na toto vlákno z fóra, nevidím tu nikde možnost „jít na článek“ jedním klikem

  • Taky..
    Taky..
    22.01.2016 10:24
    Reaguje na ornitolog TomT 22.01.2016 10:02:

    "malá technická: když vlezu na toto vlákno z fóra, nevidím tu nikde možnost..." - zobrazit celý komentář

    Vpravo nahoře šedé tlačítko "zobrazit článek k této diskuzi"
    (Lepší by asi byla možnost kliknout přímo na název diskuze)

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    22.01.2016 10:27
    Reaguje na Taky.. 22.01.2016 10:24:

    "Vpravo nahoře šedé tlačítko "zobrazit článek k této diskuzi" (Lepší by asi..." - zobrazit celý komentář

    oujes, díky

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    13.02.2016 15:52

    To: Taky
    Každý na GPS ve foťáku bude mít asi jiný pohled. Já jsem přesvědčením dokumentarista. Pro mne je třeba rozdíl mezi fotografií s názvem "Dívka ze severního Vietnamu" a "Dívka z Dong Van, Ha Giang, severní Vietnam". Třeba ve Vietnamu, se místní komunisté zásadně vyhýbají na severu nápisům s označením míst "z vojenských důvodů". Přesné názvy míst jsem zjistil - ne všude až po vyzvětšování doma v Google Earth - propojení přes Lightroom. Pokud fotím zvířata ve volné přírodě nebo třeba rostliny, je také dobré mít u fotky přesnou souřadnici - tady to ale nepotřebuji pro název fotky, ale abych to místo znovu našel.

  • E.B.E
    E.B.E
    06.03.2016 19:26

    Je mi jasný, že někdo modul využije, někomu přijde zbytečnej. I když osobně bych přivítal spíš GPS ve fotoaparátu, než takhle, no kdo nemá možnost, chápu. Jen mi nějak hrabe z té ceny. Ale třeba jen neznám všechny parametry, funkce. Třeba i za fotografa sám mačká spoušť na předvolených souřadnicích :-) Co já vím? ...já jen, že jsem kupovával externí značkový moduly třeba k PC, nebo svýmu telefonu Nokia, co neměl svůj, ale pracovat s ním umí. Jednak stávaly do tisícovky, ale hlavně vydržely na svůj akumulátor týden. Což je docela zásadní a co se velikosti týče, hádám podle obrázku vyšly nastejno. Každopádně to bylo ještě v době, kdy tyto technologie byly o dost dražší. Dnes je modul v každým telefonu, tabletu i levných sportovních hodinkách, co mi navíc změří tep a řeknou, kolik jsem toho uběhl a schodil

  • Bedřich
    Bedřich
    09.04.2021 20:50

    Koupil jsem modul GP-E2 k aparátu EO S77D, udělal pár snímků v přírodě a pak jsem u snímků zkontroloval přesnost zaměření zeměpisné šířky a délky. Např. u dvou snímků, které byly pořízeny z dvou míst vzdálených od sebe asi 7 m, byl u zeměpisné délky rozdíl 2 vteřiny, což je asi 61,8 m, a to je dost velký rozdíl. Očekával jsem, že zařízení bude výrazně přesnější. Tuto nepříjemnou zkušenost jsem reklamoval u technické podpory Canonu, ale bohužel mi přišla naprosto šokující odpověď, že: "V některých případěch je možné malé odchylení. U tohoto případu se domníváme, že leží v tolerované hranici."
    Já si myslím, že rozdíl +/- 60 m je šíleně velké odchýlení. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenost?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram