Test Nikon Coolpix P7800

Už nějakou dobu se vedle sebe na trhu snaží "žít" zrcadlovky, bezzrcadlovky a výkonné kompaktní fotoaparáty. Každá třída totiž nabízí něco, co další nemají. V dnešním testu se zaměříme na výstup z kompaktního fotoaparátu Nikon Coolpix P7800.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix P7800

Nikon Coolpix P7800 je kompaktní 12 Mpx (efektivně) fotoaparát s 7,1× optickým zoomem (28–200mm), optickou stabilizací, s výklopným a otočným 3" LCD. V současné době se jedná o nejvýkonnější kompaktní fotoaparát značky Nikon. Má cca 86MB interní paměť, která se po zaplnění karty bude jistě hodit. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 13 600,– Kč (duben 2014).

Velikost čipu/rozlišení 1/1,7" (7,6×5,7 mm)/­10,1 Mpx – 4000×3000 (efektivně)
Závěrka 1/4000–60s
Clonové číslo 2,0–8,0 (pro min. ohniskovou vzdálenost), lze zapnout ND filtr
Hmotnost / rozměry 400 g, 119×78×50 mm
LCD LCD 3" výklopný a otočný, 921kpx
Videorežim až 1920×1080/MOV (MPEG-4AVC/H.264) se zvukem, s optickým zoomem (zrychlené, zpomalené videosekvence – konkrétní rozlišení)
Záznamové médium SD, SDHC, SDXC
Cena (internet, duben 2014) 13 590,–

Tělo a ovládání fotoaparátu

Nikon Coolpix P7800 Nikon Coolpix P7800

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Nikon.

Tělo aparátu je na kompaktní fotoaparát příjemně robustní. Zřetelně míří do segmentu náročných fotografů, kteří chtějí zrcadlovku nahradit alespoň někdy něčím menším podobně výkonným. K dobrému držení napomáhají pryžové potahy důležitých částí těla. Ergonomii ovládání nelze vytknout téměř nic. V této kategorii jsou samozřejmě k dispozici i sáňky na systémový blesk. Funkčním tlačítkům lze přiřadit při současném stisknutí dalších prvků volitelnou funkci. V takovém případě jsou však možnosti, které jsou lehce krkolomné. Tak si je prostě nevyberete :-). Snad největší problém mi dělalo neustálé točení voličem kompenzace expozice místo zadním otočným voličem. Je to sice otázka cviku, ale několik prvních dnů jsem stále pod(pře)expono­vával. Na druhou stranu je nutné poznamenat, že volič pro kompenzaci expozice je sám o sobě více než skvělý.

Horní strana

Další vlastnosti

Co mě lehce zarazilo, to byla rychlost ukládání dat na kartu. Vyrovnávací paměť je evidentně velmi malá, takže rychlost ukládání závisí výhradně na rychlosti karty. V sekvenci jsem na kartu SD typu Class10 nedal více než pět snímků v .jpg a jediný v .nrw. Pak došlo k výraznému zpomalení ukládání dat. Také se mi zdá, že cca max. 5MB snímky v jpg z 12Mpx čipu jsou malé (při maximální kvalitě) a že je to při bližším zkoumání na výsledku znát. Rozhodně bych doporučil ukládat do RAW (NRW) a následnou úpravu doma v PC. Výsledky budou výrazně lepší. Viz. ukázková fotografie.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana Zadní strana
Nastavení LCD

3" LCD má rozlišení 921 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Totéž platí pro velké pozorovací úhly. Zobrazení na LCD je rozhodně velmi dobré a nemám k němu naprosto žádné výhrady. Hledáček je elektronický 0,5 cm s rozlišením stejným jako LCD a v případě potřeby lze nastavit i dioptrickou korekci –3 do +1 D.
Čip má rozlišení 12 Mpx a to při velikosti 1/1,7" s maximálním rozlišením 4000×3000 (4:3). Při jiných poměrech jde o ořez uvedených rozměrů. Na to, jak si čip a zpracování poradí s šumem se podívejte v obrazové části testu.

LCD při snímání Menu rychlé nastavení

Objektiv a ostření

Ohnisková vzdálenost odpovídá 28 mm – 200 mm (35 mm ekv.) při světelnosti f/2 – f/4. A je stabilizovaný. Objektiv má závit, přes který lze přidělat příslušenství. Ostření je výtečné. A to jak automatické (ve všech režimech), tak manuální. Oblíbil jsem si dokonce automatické s výběrem ostřícího bodu (a to ho obecně nemám rád). Prostě P7800 ostřila tam, kam jsem chtěl já. Ostření hodnotím jako velmi dobré – rychlé, přesné.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 2cm resp. 50cm v normálním režimu. Vše přehledně zobrazuje i LCD. Ostřit můžete i manuálně. V tomto režimu se zvětší náhled na daný výřez plochy včetně indikace zaostřené vzdálenosti.
Zaznamenal jsem na velmi kontrastních scénách barevnou vadu – modré kraje kontrastních přechodů. Viz. ukázkové snímky.

Blesk

Vyskakovací blesk má dosah 0,5 m – 10 m (T do 5,5 m). Lze nastavit všechny běžné režimy, včetně synchronizace na druhé lamely a manuálního ovládání. K dispozici jsou i sáňky na externí systémový blesk, což ocení ten, kdo si P7800 pořídil jako malou alternativu své zrcadlovky Nikon.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram