-
Diskuse ke galeriím |
17
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
13
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Fotoaparáty a fototechnika |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
Zdravím, vložím dotaz, který jsem zasílala redakci, kde mě odkázali na vložení dotazu do fóra, snad zde bude mít někdo nějakou zkušenost. Předem díky za odpovědi.
Mám pro občasné hobby a pracovní focení babičku, Canon EOS 450D, mám možnost si od kolegyně odkoupit za příjemnou částku úplně zánovní objektiv Sigma 70-300 apo DG, v podstatě úplně nepoužitý (asi 100 fotografii, jinak uložen, byla první majitel, veškeré doklady má pořád u sebe), jenže na Nikon, sháním redukci pokud možno s čipem. Existuje nějaká varianta, která by mi dovolila ovládat jej na automatiku? U mě jde sice v drtivé většině případů o statické focení, ale je to přece jen trochu pohodlnější. Já jsem přímo tento objektiv před lety měla, na Canon, byla jsem s ním spokojená. A tady v tomto případě mi jde hlavně o to, že narozdíl od bazaru vím přesnou historii, nemusím se opravdu bát, že někde bude skrytá vada. Ona jej měla kvůli makro focení hub, v rámci koníčku, ale nakonec zůstala u rozměrově kompaktnější varianty.
Chtěla bych se tudíž zeptat, jestli jsou nějaké možnosti a zda to má smysl řešit.
Děkuji a pěkný den.
Na to je jednoduchá odpověď: Ne. Tohle opravdu nemá smysl řešit. Nejenže jde (a i ve své době šlo) o levný, nepříliš kvalitní objektiv s mizernou světelností, který i to "makro" má pouze v názvu a jeho současná bazarová cena je cca 1000Kč, řešit redukci, která sice existuje, přesto stojí násobně víc, to je holý nesmysl (ne tak včetně koupě samotného objektivu). Pokud o něj přesto stojíš, nebál bych se za ty peníze koupit rovnou podporovanou verzi.
"Na to je jednoduchá odpověď: Ne. Tohle opravdu nemá smysl řešit. Nejenže..." - zobrazit celý komentář
Dobře, děkuju, trochu jsem to tušila. Ale než bych něco impulzivně vzala nebo odmítla, tak jsem se chtěla zeptat někde, kde dostanu takhle konstruktivní odpověď. Nemám toho co se tohohle týče odzkoušeno tak moc, můžu se zeptat, co by podle vás byla lepší dostupná varianta v těch parametrech 70-300 nebo podobné? Moje focení není nic, co bych obecně někde cpala, nebo si za to nedej bože chtěla brát peníze, přesto bych ráda měla v ruce něco, co by dobře šlapalo. Je to pro čistě pro mě. V práci používám nejčastěji 50ku, f/1,8. Ale hodilo by se mi i něco právě na ten způsob tý Sigmy. Děkuju za odpověď.
"Dobře, děkuju, trochu jsem to tušila. Ale než bych něco impulzivně vzala..." - zobrazit celý komentář
Co u tebe znamená "lepší" a co "dostupná" varianta ? Jestli dostupnost chápu dobře a není to myšleno jako opak vyjímečnosti, tj. nesehnatelnosti vyjímečného kusu, pak mluvíme o penězích. Tady tě zklamu. Za těch pár korun nic "dostupnějšího" asi neseženeš. Pokud chceš něco kvalitnějšího, je třeba si připlatit. A to i u objektivů z druhé ruky. Kvalitní objektivy s časem na ceně moc neztrácejí. Neznám tvé priority, požadavky, finanční stav, proto nelze doporučit nic konkrétního (50/1,8 je jen parametr. Neznačí kvalitu. A už z principu jde o ty nejlevnější objektivy napříč výrobci) Každopádně opakuju. Není třeba se bát starších věcí z bazaru. Možná i naopak. To co fungovalo roky, se málokdy pokazí právě v době prodeje. A spousta z nás má doma objektivy desetiletí bez jediné vady. Takže si klidně kup, co se ti líbí a na co máš
"Co u tebe znamená "lepší" a co "dostupná" varianta ? Jestli dostupnost..." - zobrazit celý komentář
50ka je canon, fungl, asi rok, nezdá se mi úplně k ničemu. Dostupnost je pro mě opak děla za čtvrt milionu, to je pravda, na to fakt nemám a asi by ani nikdo nechápal, kdybych si to pořídit chtěla, nejmíň asi manžel, když ani naše auto už nemá takovou hodnotu. Doufala jsem, že bych do 15ti mohla najít něco lepšího než je teda sigma. Nefotím sport, nepotřebuju aby to mělo odezvu v nadzvukový rychlosti, statika, interiér, exteriér, různý světelný podmínky, prim to tahám na práci, fotím tetování-chceme-li části těl, záleží kdy pracuju, někdy pod umělým, někdy na denním, abych vytáhla hlavně obrázek a vše okolo bylo "druhotný", to mi ale za mě obstojně řeší ta portretovka od canonu, a další, jako amatérský mykolog taky houby, ale mnohdy velmi drobný, potřebuju aby to opravdu umělo makro, květiny, rostliny, hmyz, zvířata, ptáci, na větší vzdálenosti-motivy k práci.. samozřejmě že od toho nečekám, že tím budu simulovat mikroskop. V překladu bych taky mohla pro někoho bejt jen zběsilej cvakač a otáčeč kolečkem. Tu 450ku jsem dostala od otce, kterej pořizoval lepší modely (1D a 5D, mark už nevim) a nemohl se dívat na to, že se snažím telefonem dosahovat nemožnýho. Něco jsem si musela načíst, něco mnohokrát vyzkoušet pokus/omyl, než jsem zjistila co kdy jak nastavit a je jasný, že někdo, kdo se tím živí by měl mrtvici i když já jsem třeba nějak skoro spokojená..Otec mi ale neporadí. Proto jsem skončila tady. Bratr jede naopak plně digitál, ten má vánoce z toho že jsem konzerva a plnej digitál nechci. A taky jsem roztěkaná, ale jakmile mi to vyplivne víc jak dva modely, začínám bejt zoufalá a jdu od toho, dokud mi někdo neřekne tohle ano, tohle ne. A i když jsem ženská, mám to tak stejně i s botama. (Nadsázka). Můžu se alespoň zaměřit na nějakou značku? Protože teď už se ztrácím i v tom, že jedno tvrzení je takový, že sigma (vyzdvihla se značka) je shit, a pak že 50/1,8 je jen parametr a ne záruka kvality a pro mě z toho plyne to, že potřebuju teda poladit jak značku, tak parametry. Takže z kup si co se ti líbí moc chytrá dvakrát nejsem. Co se orientace v nějakým hlubším spektru, jsem v tomhle odvětví blondýna, ale jinak bych řekla, že to tak zlý není. Co se uživatelských recenzí týče, zjevně bych tomu potom neměla věnovat asi tolik pozornost. Nicméně.. díky za čas.
"50ka je canon, fungl, asi rok, nezdá se mi úplně k ničemu. Dostupnost je..." - zobrazit celý komentář
V zásadě tě chápu a jako asi všichni jsem si i tímhle kdysi prošel a právě proto vím, že radit cokoli jmenovitě je na ...houby. Stejně tak v těchto případech poradí každý ten svůj, zaručeně "nejlepší" kus. Je to prostě o osobních preferencích, kde hraje nemalou roli cena. Jak jeden preferuje "rychlost" objektivu, druhému záleží na ostrosti. Třetí potřebuje co nejmenší clonový číslo a dalšímu záleží na váze objektivu. A přestože bude existovat i objektiv s výbornými parametry ve všech kategoriích, už bude dosahovat ceny, která tak snesitelná nebude. Těch pár slov o té 50/1,8 neměla být urážka konkrétního objektivu, ale jen zmínka o tom, že pevné objektivy určité světelnosti bývají daleko levnější, než zoomy, kde je třeba se poprat s parametry v celém rozsahu. Tím chci prostě říct, že když už kvalitní objektiv za dobrou cenu, pak buď pevný, nebo alespoň s co nejmenší hodnotou zoomu. V tvém případě místo 70-300 alespoň 70-200 a nejlépe 2,8. Samozřejmě existuje spousta dalších možností a ohniskových vzdáleností, ale pořád platí stejná zásada. Co nejmenší zoom, co nejlepší světelnost. No a nakonec: Pokud se hodláš opravdu učit fotit, doporučuju pevná ohniska i z mnoha dalších důvodů. Pár kroků sem, pár tam může být i zdraví prospěšných :-)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).