Test Nikon Coolpix P7800

Už nějakou dobu se vedle sebe na trhu snaží "žít" zrcadlovky, bezzrcadlovky a výkonné kompaktní fotoaparáty. Každá třída totiž nabízí něco, co další nemají. V dnešním testu se zaměříme na výstup z kompaktního fotoaparátu Nikon Coolpix P7800.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Aparát má vše, co očekáváme. Od běžných malých kompaktů se liší okamžitou dostupností většiny expozičních funkcí přímo na těle, podobně jako je tomu u digitálních zrcadlovek řady D. Nechybí možnost ukládat snímky do RAWu (NRW). Řadu funkcí lze navolit „pod“ funkční tlačítka Fn1 a Fn2 společně s dalšími ovládacími prvky.

Nastavení Redukci šumu nelze vypnout Nastavení Nastavení Nastavení

A ještě pár drobností. Fotoaparát lze při použití bezdrátového adaptéru (volitelné příslušenství) ovládat pomocí chytrého telefonu. P7800 GPS modul nemá a proto předpokládám, že v takovém případě umí fotografie doplnit o GPS souřadnice (přebere je z telefonu). Proč však bez adaptéru nelze info o souřadnicích GPS vypnout a snímky jsou tak v prohlížeči označené souřadnicemi uprostřed Atlantiku, je mi záhadou.

Mezi funkcemi najdete detekci tváře. Můžete zapnout funkci digitálního blesku (D-Lighting), která prosvětlí stíny. Nelze zcela vypnout redukci šumu. Technoidy jistě zaujme virtuální horizont.

Programové režimy

Je třeba uvést, že nejvyšší citlivosti ISO6400 ZPS neidentifikuje. Systém fotoaparátu hlásí Hi. Poslední hodnota (číselná) je ISO 3200.
V závislosti na nastavení je k dispozici expoziční čas od 1/4000s do 60s.

Video

Standardní je také MOV(MPEG-4AVC/H.264) video při rozlišení až FullHD. Při natáčení videa lze použít optický zoom. Pro zoomování při videu je možné nastavit rychlost auto, nebo normální (případně zcela vypnout). Při normální nečekejte rychlé přeostření. A naopak při automatickém čekejete, že zoom bude velmi, ale opravdu velmi líný. Zpočátku jsem si myslel, že zoomovat nelze. Osobně však preferuji zoom nepoužívat. Motorky zoomu v nahrávce neruší, byť jsou pro pozorné ucho na pozadí slyšitelné. Za zmínku stojí režimy, přikterých se snímá s vyšší, či nižší frekvencí (fps), ale přehrává se se standardní. Důsledkem je zpomalený, zrychlený záznam. Hezké a efektní.

Prohlížení snímků

Menu při prohlížení Informace při prohlížení

Při prohlížení jsou k dispozici standardní funkce. Je možné využít funkce digitálního blesku, která prosvětlí tmavé partie snímku a následně jej uloží jako kopii. Lze zpracovat RAW a uložit jej jako jpg.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram