Test Olympus OM-D E-M1

V dnešním testu se podíváme na tak trochu zvláštní zrcadlovku, pokud jí tak lze nazvat. Je totiž výrazně menší než jakákoliv jiná DSLR, a to protože má použitý bajonet z typové řady fotoaparátů, které jsou zařazeny do kategorie kompaktů s výměnnými objektivy. Rozhodně to však neznamená, že by se jednalo o kompakt. Jak to dopadlo se podívejte v následujícím testu.

Každý tento program je možné ještě doplnit dalšími nastaveními, které se skrývají pod křížovým voličem a tlačítkem OK. Jedná se o přidání různých rámečků, bílé vinětace a dalších efektů. Expozimetr pracuje ve 3+2 expozičních režimech: celkové ESP měření, měření s zvýrazněným středem, bodové a ještě HI – zvýšená expozice při bodovém měření a SH – snížená expozice při bodovém měření.

Nastavení měření expozice Bracketing ISO

Pokud přesto nemáte jistotu jestli je zvolená expozice správně je tu velká možnost nastavení snímání v Bracketingu a vybrat si pak jen tu fotografii která vám vyhovuje. Bracketing je možný v 5 režimech. Pro expozici, pro vyvážení bílé, pro blesk, pro citlivost ISO a dokonce i pro umělecké filtry. Ten posledně jmenovaný mě celkem překvapil. Umělecké filtry , je další z možných expozičních programů, který vám fotografii umožňuje nasnímat v 13 nastaveních, a to POP Art, Jemná Kresba, Efekt bílých okrajů, Bledé a světlé barvy, Jemné světlo, Zrnitý Film, Camera Obscura, Diorama, Cross Proces, Sépie, Dramatický Tón, Komiks, Akvarel a ART BKT. Tak jako u scénických programů je možné i tyto doplnit dalším nastavením uměleckých filtrů. A tak jako u scénických programů si já myslím že by jich možná nemuselo být tolik. Ale je to věcí vkusu. Ukázka několika z nich.

POP Art Dramatický Tón
Zrnitý Film Efekt bílých okrajů
Camera Obscura Komiks

Jak už jsem zmínil i pro ART programy je možné použít Bracketing, což v praxi znamená že nemusíte nastavovat jednotlivé ART programy a každý zvlášť exponovat, ale pouze si vyberete které chcete a jednou expozicí fotoaparát zapíše na kartu pro daný snímek tolik ART efektů (tolik snímků), kolik jste si jich nastavili a to v plném rozlišení. To je velmi dobré. Jednou expozicí tak získáte až 24 různých snímků zapsaných okamžitě na kartu. A aby toho nebylo málo, je možné, pokud fotíte do ORF, tyto ART filtry doplnit do již naexponovaných snímků a vytvořit tak nových 24 snímků až po expozici, v klidu domova. A do třetice, může i vytvořit obraz v obraze, neboli vícenásobnou expozici, a to novou expozicí do již naexponovaného snímku, což vám tak nabízí vysloveně si velmi hrát a zkoušet až neskutečné věci přímo ve fotoaparátu, bez nutnosti zpracování pomocí nějakého Editoru v počítači. A společně ještě s funkcí HDR nastavitelnou v několika možnostech tak máme XX možností jak výsledná fotografie bude vypadat. Prostě pecka :).

A posledním z nabídky expozičních programů je program PHOTO STORY, kdysi z nabídky vyberete počet a rozmístění 2 až 5 snímků ze kterých se složí výsledná fotka, s možností zvoleného rámování či uměleckého filtru. Výhodou je že kromě výsledku se vám uloží i všechny fotografie z kterých to vznikalo.

Nabídka funkce Photo Story Nabídka funkce Photo Story
Postup skládání expozice Výsledná fotografie
Výsledná fotografie Výsledná fotografie

Vyvážení bílé je možné kromě nabídky AUTO, také v 6 přednastaveních dle použitého osvětlení a také s nastavením barevné teploty dle K, případně si nastavit bílou dle vlastního měření.

Menu Nastavení bílé

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Fišer
    Jiří Fišer
    09.12.2013 18:45

    Měl jsem tuhle hračku pár dní půjčenou, takže jsem si článek se zájmem přečetl, ale za sebe musím říct,že jsem tento Olympus rád a bez náznaku pokušení vracel.Článek je napsaný pěkně, s mnohým se dá souhlasit, ale závěr srovnání tohoto přístroje se zrcadlovkou 24MPix je podle mého úplně mimo.... Nevím s jakou zrcadlovkou bylo srovnáváno, ale obrazový výstup z Olympusu je už z logiky věci (rozměr čipu) nepřehlédnutelně horší. Komu se nechce tahat s těžkou technikou, tomu tento Olympus asi dobře poslouží, ale domnívám se že stejné kvality výstupu lze dosáhnout i s přístrojem s méně opudivou cenou. Komu jde v prvé řadě o kvalitu výstupu, ten bude i nadále rád tahat svoje vybavení; já jsem měl možnost porovnávat se svým Canonem 6D , resp. 7D a rád u nich zůstanu. Tvrzení, že se jedná o první kompakt který překonal zrcadlovku, pokládám za naprosto scestné.

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    10.12.2013 09:30

    Mám E-M5 a nepřehlédnutelný rozdíl v kvalitě výstupu mezi tímhle m4/3 čipem a APSC tedy rozhodně nevidím. S FF srovnání nemám, ale žádnou tragédii bych taky nečekal. Naopak, souhlasím s Čárlím, že kvalita výstupu je výborná.
    Mám pocit, že menší velikost m4/3 čipu a díky tomu horší kvalita výstupu je taková s oblibou omílané mantra na všech možných diskuzních fórech, která ale už zdaleka není pravda. Samozřejmě se nebavím o srovnání HO u m4/3 a u většího čipu...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    10.12.2013 23:01

    původně jsem to kvůli určité věci psát nechtěl, ale přišlo by mi nesolidní neodpovědět. Takže srovnáváno bylo se Sony Alpha A65 (24MPix) a na vyšších ISO je Olympus prostě lepší. A to měla Sony "výhodu" kdy jsem její snímky ještě před porovnáním zmenšoval na rozlišení Olympusu E-M1.

  • pm 2
    pm 2
    17.02.2014 22:00

    Tak tuhle "hracku" mam doma spolu s 12-40/F2.8 objektivem a musim rict ze fotak predcil moje ocekavani , je velmi rychly , kresba super , sum docca ISO 1600 neznatelny , vyborna ovladatelnost , takze opravdu spokojenost , koupil jsem ho prave kvuli velikosti , pred nim jsem mel Cano 5D MARK II + 24-70/F2.8, 17-40/F4 , 100-300/F4 objektivy a nejak me proste nebavilo se vlacet s 12kg baglem , takze krom ceny , ktera je posazena opravdu vysoko , jsem naprosto spokojeny :)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.02.2014 11:37

    to věřím, právě s objektivem 12-40/2,8 to musí být pecka.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram